Din nouă grupă infernală pentru CSU Asesoft în EuroCup!

Redactia -

Din nouă grupă infernală pentru CSU Asesoft în EuroCup!

Este sigur că o participare în grupele EuroCup, a doua competiție ca importanță din baschetul continental la nivel de cluburi după Euroligă, nu are cum să fie vreodată una floare la ureche, cu adversari accesibili, mai exact. Asta pentru că nici reprezentanta României, pentru al doilea an consecutiv, în baza unui wild card, CSU Asesoft Ploiești, nu este încă o forță în sportul jucat la panou în Europa. Deși s-au făcut investiții serioase în vară și s-a întărit lotul cu baschetbaliști din SUA, Grecia, Serbia și Lituania, trupei lui Vladimir Arnautovic și Sașa Ocokoljic îi este încă destul de dificil de a combate cu succes împotriva unor echipe extrem de puternice precum Lietuvos Rytas Vilnius, Banvit Bandirma, Krasny Oktyabr Volgograd, Partizan Belgrad și Hapoel Ierusalim. Comparativ cu grupa din sezonul trecut, de care a avut parte în EuroCup, Asesoftul a fost urmărită de un mai mare ghinion la tragerea la sorți de astăzi de la Barcelona. Și numai dacă ne gândim că fosta oponentă din ediția 2013-2014, Hapoel (Migdal) Ierusalim, cea mai veche competitoare din EuroCup, a disputat recent finala preliminariilor pentru ultimul loc alocat grupelor Euroligii din acest sezon – la care au participat opt echipe – cu Unics Kazan, din Rusia, pe care a pierdut-o greu, după ce a condus și la o diferență destul de mare de scor, am spus deja totul. Măcar despre unul dintre viitorii adversari, începând de luna viitoare. Teoretic, deci, grupa este cu mult mai dificilă, balticii de la Lietuvos Rytas având experiență mare internațională și tradiție bogată în acest sport, iar turcii rușii și sârbii – la fel. În afara lui Hapoel, mai de curând, a lui Banvit, de mai multă vreme, iubitorii de baschet din Ploiești au mai văzut-o pe viu și pe Partizan Belgrad, la meciul de prezentare al campioanei en-titre a României, la sala Olimpia, destul de recent. Însă, o partidă amicală nu prea seamănă niciodată cu una cu miză, pe puncte, așa că succesul clar al ploieștenilor, din această lună, nu poate fi luat drept un reper concludent. În ediția trecută din EuroCup, Asesoftul a debutat cu o victorie de senzație în capitala Rusiei, în dauna lui BC Khimki Moscow Region, echipă care avea să câștige, finalmente, grupa, însă apoi nu a mai putut ține pasul, fiindu-i superioară însă și în deplasare, și pe propriul teren, trupei bosniace Igokea Aleksandrovac, ultima clasată. Cu trei succese și șapte eșecuri, CSU Asesoft nu a ieșit din grupe, primele patru clasate mergând mai departe: rușii de la BC Khimki, turcii de la Pinar Karșiyiaka Izmir, israelienii de la Hapoel și bugarii de la LukOil Akademic Sofia.

Semnificativ este că, într-o ierarhie a sălilor – cu privire la numărul de locuri – în care vor combate ploieștenii, în sezonul 2014-2015 din EuroCup, ei se află pe antepenultima poziție, cu cele 3.500 ale „Olimpiei”, înaintea celor ale lui Banvit (3.000, în „Kara Ali Acar Spor Salonu”, din Bandirma) și Krasny Oktyabr (cu 2.500, în „Sports Palace”, din Volgograd). Pe primul loc se află „Jerusalem Arena (11.600), urmată de „Siemens Arena”, din Vilnius (11.000), respectiv „Hala Pionir”, din Belgrad (8.000), cu mențiunea că, atunci când a evoluat – potrivit www.csuasesoft.ro – în faza a doua a grupelor din Euroligă, Partizan a făcut-o la „Kombank Arena”, tot din capitala Serbiei, o sală cu nu mai puțin de 23.000 de locuri! Asta în vreme ce, în România, abia de curând există una ce are 7.000 de locuri pe scaune, noua „Polivalentă” de la Cluj, care va fi inaugurată oficial în cel mai scurt timp.

În concluzie, simpatizanții din Ploiești ai baschetului vor avea prilejul, din octombrie, să-i vadă pe Cătălin Burlacu (foto, aruncând la coș, din fața unui echipier al lui Slask, într-unul din meciurile turneului din week-end de la Wroclaw; www.csuasesoft.ro) și pe coechipierii lui duelându-se cu adevărate selecționate multinaționale extrem de valoroase. Să vedem cum le vor face față căpitanul Asesoftului și Daniel „Dee” Brown, Vlad Dogaru, Marius Runkauskas, Jermaine Jonte Flowers, Alhaji Mohammed, Michalis Pelekanos, Dragan Labovic, Gerald Raymond Lee jr., Christopher Cooper Williams, Vlad Negoițescu și Adrian Movileanu lui Lietuvos Rytas, Banvit, Krasny Oktyabr, Partizan și Hapoel. Nu au decât de câștigat; (mai) nimic de pierdut!