Din nou remiză pentru Petrolul, cu echipa campioană!

Redactia -

Şi al patrulea meci dintre Petrolul şi CFR Cluj, de când echipa „lupilor” a revenit în primul eşalon, s-a terminat tot la egalitate, ca şi precedentele trei. Partea plină a paharului ar fi că Laurenţiu Marinescu şi coechiperii săi nu au pierdut nici în tur, nici în retur în faţa campioanei en-titre, recordmena ca număr de puncte reuşite în grupele Ligii Campionilor, dintre trupele autohtone. Partea goală e că s-a ratat prilejul ajungerii pe ultima treaptă a podiumului, mai ales în condiţiile în care Pandurii Târgu Jiu şi Astra Giurgiu, imediat mai sus poziţionate, au pierdut în Bucureşti, prima, în faţa Rapidului, iar a doua – a lui Dinamo. Mai mult, prin succesul de pe „Naţional Arena” al jucătorilor lui Cornel Ţălnar, scor: 1-0, Petrolul a fost egalată la puncte de Dinamo, păstrându-şi poziţia a patra numai datorită golaverajului superior faţă de cel al „câinilor”. În condiţiile în care până în ultimele 20 de minute, „galben-albaştrii” au făcut legea pe gazonul arenei Ilie Oană, fiind susţinuţi din nou la înălţime de către inimoişii suporteri, căderea din final a lăsat un gust mai amar. A fost un fel de deja-vu după întâlnirea precedentă de acasă, cu „roş-albii”, singura diferenţă fiind că atunci s-a securizat victoria, deoarece Ţălnar nu a avut un… Weldon în echipa lui. Cum mai întotdeauna clasa unul fotbalist face diferenţa, brazilianul CFR-ului a amuţit, prin execuţia lui „a la Gerd Muller”, un stadion întreg. Despre meciul cu echipa campioană se pot spune multe – că ar fi trebuit ca Grozav şi Cristescu să fie scoşi de la pauză, oferindu-le lui Younes şi Boudjuemaa, intraţi cu determinare, mai mult timp pe teren, că, în locul lui Mojica, ar fi fost mai util Mustivar etc. -, dar rezultatul final tot nu s-ar mai schimba!

Petrolul a arătat a echipă ţeapănă în prima jumătate a întâlnirii, exceptând gafa lui Bornescu din minutul 6, când tot el a salvat din faţa unui Kapetanos prea lent şi cu o reacţie uşor întârziată. Ocaziile lui Hoban (10; voleu superb de la 30 de metri şi paradă de mare portar a lui Felgueiras), Marinescu (17; execuţie inteligentă pe colţul scurt, dintr-o lovitură liberă de la 25 de metri, lateral stânga, ghicită însă de portarul CFR-ului), Geraldo (25; „cap” de la bara a doua, în cross, la centrarea lui Sauvadet, din fază fixă, respins prin reflex de acelaşi inspirat goal-keeper portughez) şi Sauvadet (26; „trasor” de la 16 metri, din poziţie aproape centrală, puţin pe lângă stâlpul drept) puteau duce, odată fructificate, la un scor confortabil la pauză. Campionii, lipsiţi de foarte mulţi titulari, accidentaţi sau suspendaţi, au ripostat ofensiv doar de două ori, în interval de 60 de secunde (35-36), prin Hora, care a şutat pe diagonală, de la 20 de metri, după o deschidere de manual a lui Deac, dar Bornescu nu s-a lăsat bătut, şi Mureşan (foto stânga, în duel cu Gheorghe Grozav; Foto: Răzvan Păsărică, www.rpressport.ro), a cărui reluare de la distanţă l-a găsit bine plasat pe apărătorul buturilor petroliştilor.

În repriza secundă au apărut şi golurile, dar şi o fază care a suscitat anumite comentarii. Tot CFR a atacat prima la reluare poarta lui Bornescu, dar şutul lui Rui Pedro (56) nu a avut forţaCosmin_Contra_ii_da_sfaturi_lui_Manasee_Ruben_Enza-Yamissi_inainted_e_Petrolul-CFR_31.III.2013_fcpetrolul.ro necesară. Apoi, după ce antrenorul Petrolului, Cosmin Contra, renunţase la „mâinile moarte” Cristescu şi Grozav, în favoarea lui Younes şi, respectiv, Boudjemaa, mereu activul Alcenat, tot mai bun de la meci la meci, a făcut o cursă pe dreapta şi a centrat pe jos în careul mic, Felgueiras, imbatabil până atunci, a ratat plonjonul şi speculativul golgheter tunisian Younes a pus latul pentru deschiderea scorului. Era minutul 60 şi „lupii” urcau pe podium! Încântat, tehnicianul ploieştenilor a mutat tot ofensiv, cu Mojica, ci nu la siguranţă, cu Mustivar, devenit tot mai mult „rezervă de lux”, iar impetuozitatea  l-a costat în final. Mai întâi însă, Sauvadet a provocat panică pe flancul drept al defensivei ardelenilor, francezul încheindu-şi o acţiune impetuoiasă printr-un şut deturnat cu dificultate de către Felgueiras (67). Cam de atunci s-a rupt totul în jocul gazdelor, glonţul trecându-le pe la ureche când Enza-Yamissi (72) a ratat un balon venit pe sus, Kapetanos l-a interceptat, a pătruns în careul mare, spre dreapta, l-a întors scurt pe Guilherme, iar apoi a căzut, impresia fiind că atins uşor de fundaşul stânga brazilian. Centralul Adrian Cojocaru, cam nesigur în acest meci,  a părut că va arăta punctul cu var, dar atacantul grec s-a ridicat repede şi a şutat la colţul lung, puţin pe lângă buturi, arbitrul nemairevenind cu vreo decizie. Cu un minut înainte de egalare, Hoban a ratat o lovitură de cap, la centrarea lui Mojica, iar în faza imediat următoare, Panin a central lung în suprafaţa de pedeapsă adversă, Weldon (79) s-a desprins din marcaj şi, cu Geraldo tatonându-l, a ales excuţia indicată, şutul din prima, de la 8 metri, lateral dreapta, prin care i-a ţintuit pe fundaşul central şi portarul Petrolului. A rămas 1-1 până la sfârşitul partidei, după o primă repriză terminată tot „remiză”, dar albă.

SC FC PETROLUL: Bornescu 6 – Alcenat 8, Geraldo 6.5, Enza-Yamissi 5.5, Guilherme 6.5 – L. Marinescu (cpt) 7, Hoban 6.5 – Sauvadet 7, M. Cristescu 5 (53 – Younes 7), Grozav 5 (57 – Boudjemaa 6.5) – Bokila 6 (62 – Mojica 6). Antrenor: Cosmin Contra.
CFR: Felgueiras 6.5 – Panin 6.5, Piccolo 6.5, Rada 6.5, Sepsi 6.5 – G. Mureşan 6.5, Obiora 6 (67 Sulley 6) – Deac 6.5, Rui Pedro 6 (57 – Weldon 8), Hora 6.5 (73 – Maah 6) – Kapetanos 6.5. Antrenor: Paulo Sergio.
Au arbitrat: Adrian Viorel Cojocaru 6 (Galaţi) – Aurel Oniţa 7 (Constanţa) şi Octavian Şovre 6.5 (Oradea).
Arbitru de rezervă: Eduard Constantinescu (Craiova).
Observatori: Paul Mincu, pentru joc, şi Constantin Ştefan, pentru arbitraj (ambii din Bucureşti).
Cartonaşe galbene: Bokila (15), Rada (15), Sauvadet (55), Kapetanos (88).

După partidă, la conferinţa de presă, tehnicianul oaspeţilor, Paulo Sergio Brito, a lăudat atmosfera superbă de pe stadion, fiind foarte încântat de spectacolul creat de galeria Petrolului, pe care nu a ezitat s-o laude. La rândul lui, omologul său ploieştean a spus: “Un meci pe care, din punctul meu de vedere, trebuia să-l câştigăm. Am avut o sumedenie de ocazii clare, dar n-am reuşit să marcăm decât un singur gol şi, după 1-0, n-am mai gestionat avantajul, aşa cum am facut-o în alte jocuri. Am încercat să închid un pic, atunci când l-am introdus pe Mojica, speram să avem posesie şi să dominăm mijlocul terenului, dar n-am reuşit şi, din păcate, în ultimele 15 minute, i-am ajutat, prin greşelile individuale pe care le-am făcut, să ne egaleze”. Altfel, în urma unui parteneriat cu o firmă de profil, Cosmin Contra (foto dreapta, răspunzând, înainte de primul fluier, întrebărilor lui Manasse Ruben Enza-Yamissi cu privire la jucătorii CFR-ului; Foto: Răzvan Păsărică, www.rpressport.ro), Marius Nicolae şi Cristian Vlad s-au afişat cu costume la modă, de culoare închisă, furnizate – potrivit www.fcpetrolul.ro – de firma INVIDIAUOMO. Se pare că, după ce toată România a admirat vestimentaţia băncii tehnice a Olandei, în raport cu aspectul cam dezolant al adversarilor din data de 26 martie, a început să se copieze modelul bvatavilor, şi la alte meciuri din această etapă antrenorii afişându-se extrem de eleganţi.