Din nou victorie în stil italian a Petrolului și revenire pe podium. Marinescu și Saim au contribuit la gol

Dragos Trestioreanu -

Din nou victorie în stil italian a Petrolului și revenire pe podium. Marinescu și Saim au contribuit la gol

În meciul de astăzi, de Ziua României, mobilizați la maximum și dând dovadă de determinare și ambiție maxime, fotbaliștii de la FC Petrolul s-au impus în derbiul primei etape a returului campionatului Ligii a II-a. Victoria a fost una tipic italiană, obișnuită pentru „lupi” și în prima jumătate a ediției în curs, scor: 1-0. Grație reușitei lui Alexandru Saim Tudor, din minutul 6, Petrolul a urcat pe locul 2, dar a căzut pe trei în momentul în care, la doar câteva zile de la partida cu ploieștenii, jucătorii de la Academica Clinceni au mai pus-o de o remontadă identică, acum în fața Mioveniului: 2-1, după 0-1!

Așa cum am anticipat, nou-instalatul antrenor principal pentru două partide, Mugurel Cornățeanu, l-a trimis în primul „11” contra liderului campionatului eșalonului secund, Sportul Snagov, pe jucătorul său preferat, Antonio Cruceru, și l-a pus alături de Sebastian Ghinga, urcat în fața defensivei. Decizia a fost una bună, contribuția lui Cruceru la ofensiva Petrolului fiind semnificativă. Posesor al unui șut bun de la distanță, el a fost aproape de a mări ecartul ploieștenilor, la două lungimi, tocmai în urma unei astfel de execuții. Dar, portarul advers, Florin Iacob, a avut, în minutul 24, o replică pe măsura valorii sale, deturnând balonul în corner. Nu același gen de de intervenție eficace avusese însă la 360 de secunde de la primul fluier al lui Ionuț Coza, un central corect din lotul primului eșalon, total opus, ca prestație, fostului coleg Florin Miron. Iacob a respins puțin spre lateral stânga o minge șutată în cross, din careul mare, de Laurențiu Marinescu, după o preluare care a născut unele controverse, pasa lui Alexandru Țigănașu fiind dificil de recepționat. Cătălin Oanea a încercat să degajeze, însă a trimis balonul fix pe contra lui Saim, obiectul de joc ricoșând în plasă! A semănat mult reușita râmniceanului cu aceea prin care a deschis scorul în amicalul din vară cu CS Balotești, de la Strejnicu. Semn că tânărul mijlocaș știe când să pună piciorul, pentru a-i ieși… golul!

Scoțându-l pe portarul Tordai din echipă – nu a fost nici măcar rezervă, fiind preferat pe bancă Dan Isvoranu, goal-keeper pe care l-a antrenat la Concordia Chiajna 2 și Voința Turnu Măgurele -, actualul A1 a mizat pe serviciile lui Mirel Bolboașă, aflat la al doilea meci ca titular în acest sezon. A mai bifat unul singur în tur, la București, în meciul cu Daco-Getica. Bolboașă, fără a avea parte de faze grele, a oferit parcă mai multă liniște defensivei, vorbind mult cu coechipierii din fața lui, a avut și noroc la câteva degajări, când a alunecat, ca și la o ieșire hazardată, nepedepsită de Alexandru Ioniță. Cu foarte mici excepții, apărarea a funcționat la parametri optimi, de data aceasta tandemul Florin Plămadă-Lucian Cazan neavând erori grave, iar lateralii Alberto Olaru și Alexandru Țigănașu au putut „urca” în voie, fără a putea însă și a-și îmbunătăți, în vreun fel, registrul centrărilor. Capitol la care din nou s-a mizat aproape exclusiv pe Marinescu, ca de obicei factotum la Petrolul! Trioul din spatele lui Claudiu Herea, folosit atacant împins în absența lui Sergiu Arnăutu, suspendatul pentru cumul de cartonașe urmărind meciul de lângă banca propriei echipe, ca și accidentatul Cătălin Ștefănescu, diagnosticat cu ruptură musculară după jocul de la Clinceni, a funcționat OK. Cu bonusuri pentru același căpitan al „lupilor”, respectiv pentru autorul golului victoriei, mai discret fiind din nou Robert Grecu, deși merită și el unele laude pentru centrarea de gol trimisă în debutul confruntării, lăsată însă de Herea în sarcina lui… Saim Tudor, cel nu la fel de bine plasat ca fratele mai mic al lui Ovidiu Herea.

Fără a mai puncta și în repriza secundă, găzarii nu au dat totuși motive de teamă celor 400 de fani superbi ai lor, rezistenți la ger în mica tribună plină ochi, acolo unde au desfășurat un banner dedicat Zilei României, scandând numele țării noastre și încurajând non-stop echipa favorită. Au mai fost ocazii de gol, dar tabela nu s-a mai modificat, astfel încât Petrolul a câștigat derbiul cu 1-0 (1-0). Nu numai atât, ci a rămas acolo, sus, unde se vor decide numele promovatelor, fie direct, fie la baraj.

SPORTUL: Iacob 6.5 – Vlădoiu 6, Lică 6, Ilie 6, Oanea 5 (68 – Borţoneanu) – Bărbulescu 6 (cpt; 85 – Tazouti), Ion 6 (74 – Buia 6) – Gâț 6, Huiban 6.5, Hlistei 6.5 – Ioniţă 6. Colectiv tehnic: Balint Laszlo (antrenor principal), Cezar Zanfir (antrenor secund), Gabriel Vasiliu (antrenorul portarilor), Alexandru Radu (preparator fizic)

FC PETROLUL: Bolboaşă 6.5 – Olaru 6.5, Plămadă 7, Cazan 7, Ţigănaşu 6.5 – Cruceru 7 (60 – Antoche 7), Ghinga 7 – Saim Tudor 8, Marinescu (cpt) 7.5, Grecu 6.5 (89 – Ţicu) – Herea 6.5. Colectiv tehnic: Mugurel Cornăţeanu (antrenor principal), Vasile Șleam (antrenorul portarilor), Ovidiu Chiribici (preparator fizic).

Au arbitrat: Ionuţ Coza 7 (Cernica, județul Ilfov) – Alexandru Vodă 7 (Alba Iulia) şi George Florin Neacşu 7 (Câmpulung Muscel).

Arbitru de rezervă: Viorel Nicuşor Flueran (Craiova).

Observatori: Cătălin Barbu (Pitești), pentru joc, și Gheorghe Moise (Bucureşti), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Grecu (36), Cruceru (39), Herea (90+3), Gâț (90+3).

Pentru a onora Ziua României și Centenarul, conducătorii Petrolului au avut ideea excelentă de a aplica pe tricourile de joc tricolorul, la intonarea imnului, pe care destui petroliști l-au și fredonat, unii dintre fotbaliștii echipați în albastru și galben au pus mâna pe locul în care fuseseră aplicate cele trei culori: roșu, galben și albastru!

Duminică, 9 decembrie, de la ora 12.00, „lupii” vor apărea pentru ultima oară pe arena Ilie Oană în 2018 și vor combate cu CS Balotești, echipă care, în această etapă, a XX-a, a dispus la scor, incredibil, de FC Argeș, 4-0, mai detonând astfel o bombă, după destul de recentul 0-0 de pe „Cluj Arena”, cu „U”! Dacă se vor impune în dauna ilfovenilor, chiar și doar cu 1-0, iar Chindia – care a trecut, astăzi, cu un norocos 2-1, de ASU Politehnica Timișoara, devenind lider -, Snagovul și Academica Clinceni nu înving în deplasările de la Cluj, Mioveni și, respectiv, Daco-Getica București, în disputele din runda cu numărul 21, atunci petroliștii vor putea termina anul acolo unde poate că nu mai visa nici cel mai optimist suporter al lor: pe primul loc! Ba chiar, și după un un succes la limită al Clinceniului în Colentina, coroborat cu altul la cinci lungimi distanță al ploieștenilor, în dauna Baloteștiului!

Foto: www.fcpetrolul.ro (Ionuț CĂRBUREANU și www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ) și www.digisport.ro