Din prea multă iubire, a ieșit și… muuult fum! Din nou, fanii Petrolului au fost peste favoriții lor!

Dragos Trestioreanu -

Din prea multă iubire, a ieșit și… muuult fum! Din nou, fanii Petrolului au fost peste favoriții lor!

Parcă este un făcut ca, atunci când magnificii suporteri ai Petrolului se pregătesc, vreme îndelungată, să-și sărbătorească favoriții pentru câte o mare perfomanță, a se citi a munci de zor pentru scenografii grandioase, de data aceasta fiind cuprinsă toată arena în show, ceva fabulos la Liga a III-a, tocmai cei cărora le sunt dedicate atâtea zile de activitate asiduă nu percutează pe măsura spectacolului tribunelor și peluzelor!

Anul trecut, a fost 2-2 cu Dentas Tărtășești, în manșa a doua a barajului de promovare în Liga a III-a, dar – e drept – „lupii” își adjudecaseră clar turul, cu scorul de 3-0. Acum, tot ei erau promovați matematic înainte de ultima etapă și au pierdut chiar, 0-2 (0-1), acasă, în fața echipei de pe locul 5, SC Popești Leordeni. Una de care trecuseră în 2017 cu destule emoții și reușiseră astfel să-și adjudece titlul onorific de campioni de toamnă. Explicația să fie că găzarii  nu pot juca sub maximă presiune, atunci când în arenă sunt mai mult de 3-4.000 de fani, câți vin de regulă pe „Ilie Oană”, iar sâmbătă au fost circa 10.000, iar sezonul trecut, parcă și mai mulți? Sau, indiferent de lot, atunci când se văd deja cu sacii în căruță, cum se spune, nu mai sunt la fel de concentrați ca și în restul campionatului? Probabil că răspunsul corect îl știu doar favoriții fantasticilor suporteri ce-au făcut un super spectacol pe care l-au gustat nu numai cei prezenți pe stadion, ci și – grație preluării în direct la televiziune, pe Digisport, și pe internet, la FCP TV, a ultimei partide din al treilea eșalon – iubitorii de fotbal din toată țara și din diaspora. Se dorește astfel ca, la anul, atunci când se speră a se sărbători și cu mai mare fast – dacă o fi posibil și așa ceva, ultrașii „sărind”deja peste ștachete tot mai înalte! – a treia promovare consecutivă, viitoarea… divizionară A numită Petrolul să participe la unison cu fanii la show. Printr-o victorie, mai precis!

Ținând cont că, în finala ediției 2017-2018 a Cupei României, la fotbal, a ajuns – și nu s-a făcut deloc de râs, ba dimpotrivă – o formație din Liga a II-a, Hermannstadt Sibiu, este cât se poate de limpede că pe petroliștii de pe gazon nu-i așteaptă acolo vreun galop de sănătate. Motiv pentru care, în eșalonul secund, nu se vor permite pași greșiți, pentru că, s-a văzut, concurența va fi acerbă. Asta chiar dacă, așa cum se aude, vor promova patru trupe în Liga 1, iar a cincea clasată la final de sezon în „B” va da baraj cu antepenultima din eșalonul de elită național. În acest context, nu trebuie deloc pierdut timp, în sensul că, dacă tot s-a anunțat, de săptămâna trecută, schimbarea antrenorului principal, atunci numirea celui nou trebuie făcută cât se poate de repede, pentru a se decide viitorul efectiv, care va fi obligatoriu mai valoros. Așa cum de la L4 la L3 s-a schimbat lotul, e clar că și acum va fi la fel. Orice tempo pierdut va fi greu de recuperat, fiecare club grăbindu-se mai degrabă, decât să se gândească mai mult la o binemeritată vacanță! Cum campionatul Ligii a II-a va aduna la start tot 20 de echipe, este lesene de înțeles că va debuta mult mai devreme decât cel din Liga a III-a, de exemplu. Deci, și timpul de pregătiri de tot felul va fi mai redus. Iar o nouă promovare va fi infinit mai dificilă decât cele două consecutive precedente.

Sâmbătă, Claudiu Tudor – aflat la ultimul meci din carieră, unul dat peste cap, din păcate, de întreruperile cauzate de aruncarea torțelor pe teren și de fumul rezultat! – și coechipierii săi nu se poate spune că au jucat chiar slab. Numai că, au dat peste o echipă foarte ambițioasă, care a pus „autobaza” când a trebuit, dar a și percutat rapid și periculos pe contraatac, profitând de slăbiciunile unora dintre fundașii Petrolului, depășiți ușor la cele două goluri ale succesului oaspeților ilfoveni. Pe cale de consecință, acolo, în defensivă, trebuie făcut ceva. Fie în ceea ce privește factorul uman, fie a schimbării sistemului 1-3-4-3, care nu a fost însușit perfect nici până în ceasul al 12-lea! Totodată, prin retragarea lui Claudiu Tudor, singurul echipier care-și putea asuma foarte bine rolul de creator, viitorul tehnician va avea nevoie de un număr 10, așa cum se zice în lumea fotbalului, un „play-maker” sau „regizor”, așa cum zic iubitorului sportului rege. Bine, mai sunt și altele de pus la punct în efectiv, dar să lăsăm loc totuși unei… vacante liniștite „lupilor”.

Altfel, ar fi fost minunat dacă întreg show-ul fabulos din arenă s-ar fi limitat doar la scenografii și, cel mult, la torțe aprinse în peluză, nu și aruncate, cu nemiluita, pe teren, provocându-se de două ori suspendarea jocului! Anul trecut, Petrolul a avut de tras după incidente cvasi-similare, plătindu-se amenzi mari, atunci. Acum, s-ar judeca… recidiviști și pot urma astfel suspendări serioase, nemaivorbind de cuantumul amenzilor. E clar că banii trebuie îndreptați, în vară, spre lot, spre staff-ul tehnic, spre cantonamente, spre alte cheltuieli curente într-un club, nicidecum risipiți pe amenzi ce puteau fi evitate. Măcar să se fi învățat dacă nu din trecutul nu îndepărtat, cel puțin din prezent, pentru a nu se mai repeta și în timpul campionatului viitor astfel de situații! Atunci, observatorii de joc vor fi foarte vigilenți și nu vor ierta nimic, cu siguranță!

Finalmente, această nouă promovare trebuie, fără doar și poate, legată strâns de sprijinul financiar serios al partenerului-finanțator, Veolia România, fără de care nu cred că vreun fan petrolist s-ar gândi că Petrolul ar fi bifat două promovări la rând și visează și la a treia, vara viitoare! Tocmai din acest motiv, trebuie gestionată delicat această relație – benefică pentru clubul găzarilor – dintre suporteri și Veolia România! O reclamă a Veoliei spune că… sufletul e numai unul! Așa ar trebui să fie, în sezonul viitor, Veolia, Petrolul și suporterii, adică UN SINGUR SUFLET!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)