Din unele puncte de vedere și păstrând și proporțiile, Petrolul seamănă cu… CFR Cluj
Dragos Trestioreanu -
Între liderul ierarhiei la zi a Ligii 1 de fotbal și cel al Seriei a III-a din al treilea eșalon sunt, evident, destule diferențe, iar orice referire la palmaresul de până acum, din sezonul 2017-2018, al echipelor CFR Cluj și, respectiv, FC Petrolul Ploiești trebuie să țină cont de proporții. Însă, există și anumite similitudini, care nu trebuie totuși ignorate. Chiar dacă, e adevărat, una-i să conduci plutonul prim-divizionarelor, luptând pentru titlul național și, implicit, o calificare în preliminariile Ligii Campionilor și cu totul altceva s-o faci la un nivel la care singurul vis este promovarea în liga imediat superioară, cea de-a doua. Adică, depășind grupări, cele mai multe, care își duc existența cam de pe azi pe mâine, fiind departe de ceea ce înseamnă sportul rege profesionist veritabil.
De când Petrolul a promovat, în vara lui 2011, în Liga 1, meciurile sale disputate în compania CFR-ului din Cluj au fost poate cele mai spectaculoase, echipele fiind, atunci, de valori apropiate. Emblematică va rămâne finala Cupei României de pe 1 iunie 2013, adjudecată de ploieșteni cu scorul de 1-0, după golul marcat de actualul dinamovist, fost… „ceferist” clujean, Jeremy Bokila. Cel care va reveni, joi seara, la ora 21.00, pe „Arena Națională”, pentru derbiul cu FCSB. CFR și Petrolul, chiar despărțite de două eșaloane, încă mai au, de ce nu?, unele puncte comune.
De exemplu, trupa lui Dan Petrescu a primit câteva penaltiuri în acest tur al sezonului regular, motiv pentru care a și fost… certată de către fanii contracandidatelor la titlu și chiar și de presa centrală. Deh, fiecare cu simpatiile sale! La fel, mai puțin „urecheala” suporterilor, să zic, de la FCM Alexandria și Voința Turnu Măgurele, care nu au anvergura celor ai mai sus-amintitei FCSB sau ai CS Universității Craiova sau ai lui Dinamo. Și tot la fel, cvasi-lipsa de atenție față de acest aspect în media bucureșteană, în cazul găzarilor. Ca și CFR, și Petrolul primește lovituri de pedeapsă în campionat, ploieștenii și în Cupa României, pentru că au existat circumstanțe să fi fost acordate, ci nu că ar fi fost cadouri de la arbitri. Cine zice altceva fie nu se pricepe la fotbal și regulament, fie e chiar rău-voitor! Ca și la CFR, Petrolul are un… Juan Emmanuel Culio (foto sus, între dinamoviștii May Mahlangu și Sergiu Hanca) ori Ciprian Deac ai săi. Se numesc, se știe deja, Sergiu Arnăutu și Alexandru Ciocâlteu, la execuțiile de la punctul cu var ale cărora simpatizanții nu au emoții. Băieții nu ratează! Când lipsește principalul executant, al doilea îl suplinește de minune. Ca și în cazul clujenilor!
O altă similitudine este jocul. Și cel al CFR-ului, și cel al Petrolului sunt acuzate de absența sării și piperului. De lipsa spectacolului, pe șleau. Această afirmație nu este deloc departe de adevăr, însă e foarte greu, indiferent de eșalon, să aduni puncte după puncte, pentru a atinge targetul fixat, titlul, cazul ardelenilor, sau promovarea, cel al prahovenilor, și să faci și show, partidă după partidă. Cu siguranță că în momentul în care va exista o certitudine a bifării obiectivului va apărea și spectacolul. Până atunci, însă, pragmatismul va fi cuvântul de ordine. Chiar dacă este unul care place când vine vorba despre a-ți „apăra pepenii”, adică propria poartă, nu și când subiectul este construcția jocului de pe plan ofensiv.
În sfârșit, și CFR-ul, mai ales această formație, și Petrolul au făcut destule transferuri în perioada de vară, fapt care ar conduce spre o răbdare a fanilor, decât spre graba acestora de a le avea pe toate, de la bun început. Sigur, campania de achiziții a fost specifică fiecărei ligi în care combat clujenii și ploieștenii. Cei dintâi au adus 20 de jucători, aproape un lot întreg, cu mai mulți străini buni, dar și autohtoni la fel, pe când divizionarii C s-au rezumat, firesc pentru Liga a III-a, doar la români, însă unii având un CV cu mult peste nivelul acestui eșalon. Chiar dacă, între timp, echipierul cu cele mai multe dueluri pe prima scenă din efectivul „lupilor”, Daniel Chiriță, ca și cel de-al doilea din lot, din acela;i punct de vedere, Alexandru Vagner, și-au reziliat contractele cu clubul găzarilor, mai există totuși în lot fotbaliști care se pot lăuda că au jucat în Liga 1 (în ordinea posturilor, Mirel Bolboașă, Jean Prunescu, Claudiu Tudor, Georgian Păun, Alexandru Ciocâlteu și Sergiu Arnăutu).
Desigur, sunt și destule diferențe, nu numai valorice și numerice (CFR are 30 de fotbaliști, iar Petrolul, acum, 24), între echipele în discuție. CFR se apropie de finele turului sezonului regular, a bifat și un eșec, dar are totuși patru puncte avans, după 10 etape, față de locul secund, pe când Petrolul a jucat doar de patru ori până acum în campionat, având maximum de puncte: 12. Însă nu a avut de trecut încă examene severe, la nivelul său, evident, precum Mario Camora și coechipierii săi, în Liga 1. Cei care au reușit să treacă deja de Dinamo sau Craiova, urmând să dea piept în această săptămână cu FCSB, respectiv Astra, tot echipe de play-off. Dacă vor menține același stroc ca și până acum, băieții lui Dan Petrescu, respectiv cei ai lui Octavian Grigore se vor bucura anul viitor de îndeplinirea obiectivelor, fiecare în „bucățica” lui. Dar, mai e mult până departe!
Foto: FC Petrolul Facebook Official, www.gsp.ro și YouTube