Din www.gazetaph.ro, în „The Guardian”. De Sărbători, petrolistului Cosmin Lambru i-a fost dedicat un amplu material în presa din Anglia!

Dragos Trestioreanu -

Din www.gazetaph.ro, în „The Guardian”. De Sărbători, petrolistului Cosmin Lambru i-a fost dedicat un amplu material în presa din Anglia!

„Viteza este una dintre calitățile mele, dar imaginați-vă cum aș alerga cu un braț nou! – acesta este titlul tradus mot-a-mot al amplului material dedicat tânărului fotbalist al echipei FC Petrolul Ploiești, Cosmin Lambru, de către siteul celebrului The Guardian. De unde acest interes pentru Lambru al publicației britanice? Textul postat pe siteul Gazetei sporturilor, ulterior meciului din „16”-imile ediției 2017-2018 a Cupei României, de pe arena Ilie Oană, din 24 octombrie, dintre formația de Liga a III-a, Petrolul, și divizionara secundă CS Mioveni, a stârnit un mare interes, atunci, pe tot mapamondul. În prelungiri, potrivit mai noii reglementări a FRF, de-acum fostul antrenor principal al „lupilo9r”, Octavian Grigore, a făcut a patra înlocuire, apelând la serviciile lui Cosmin, schimbându-l pe la fel de tânărul Saim Tudor. Aproape de finalul prelungirilor, junele atacant petrolist a trimis un trasor spre buturile argeșenilor, mingea „explodând” pur și simplu în transversală, câțiva centimetri mai jos, dacă ar fi tras, putându-l transforma pe Cosmin Lambru în eroul acelui meci, prin calificarea trupei sale în optimi! Profitând de ocazie, pe www.gsp.ro a fost postat un text despre juniorul Petrolului, scoțându-se în evidență faptul că el joacă având o proteză la brațul stâng, ulterior unui accident suferit în copilărie, când și-a pierdut palma. Instantaneu, foarte multe siteuri din lume au preluat informația din www.libertatea.ro, ce-o luase, la rândul ei, de pe www.gazetaph.ro, cea care postase, în decembrie 2016, un mega-text cu golgheterul turului campioantului Ligii A Prahova, pe-atunci legitimat la CS Blejoi.

„The Guardian”, sub semnătura corespondentului din România, Emanuel Roșu, notează că „atacantul sfidează imaginația în campionatele din România, la Petrolul Ploiești, jucând cu o proteză, după ce și-a pierdut mâna stângă, într-un accident de camion, pe când era copil. Adolescentul speră să obțină o proteză mai ușoară ca greutate, pentru a putea să joace și mai bine în eșaloanele superioare”. Adică, acolo unde echipa lui dorește să acceadă sezon după sezon. Siteul britanic dezvăluie și care este țelul tânărului Lambru: „Visez să joc la Barcelona! Îmi place fotbalul lor. Sunt o echipă uimitoare”. Englezii o văd pe Petrolul – învingătoarea, cu 3-1, în returul Cupei Campionilor Europeni (actuala Ligă a Campionilor), din toamna lui 1966, în dauna campioanei naționale a lor, Liverpool FC, și singura care a reușit această performanță în fața „cormoranilor” – drept o „echipă în mare grabă”, subliniind că formația în care joacă și Cosmin Lambru are drept țintă promovarea în Liga 1, în vara anului 2019. Ei o văd pe Petrolul drept clubul renăscut, anul trecut, în Liga a IV-a, din propria-i cenușă, precum Pasărea Phoenix.

Dacă, atunci când a debutat în Liga 1,  pe 29 mai 2016, pe arena din parcul craiovean Romanescu, în fața echipei locale, CS Universitatea, bifând aproape 20 de minute pe final de meci, fiind trimis pe teren de antrenorul… oltean Ionel Tersinio Gane, alias Jerry, nu a atras atenția mai deloc asupra protezei sale, implicarea deosebită în joc în prelungirile meciului de Cupa României a făcut-o. „Nu este nici o problemă, pot vorbi despre accident. Fără să mă deranjeze” – a declarat Cosmin pentru „The Guardian”, povestind, în câteva cuvinte, ceea ce s-a întâmplat în copilărie, când avea doar vârsta de 7 ani: „M-am jucat cu prietenii mei pe marginea drumului, în localitatea mea (n.r. – Pleașa). Un camion mare venea spre noi. Am văzut că era prea mare pentru o stradă îngustă ca a noastră și m-am dus sub o conductă de gaz. Șoferul a pierdut controlul, camionul a venit în direcția mea și mâna mi-a fost prinsă între cabină și conductă (…) Nu pot descrie durerea pe care am simțit-o atunci când camionul mi-a lovit mâna. Am privit-o și era larg deschisă. Am văzut doar oase, carne și sânge. A fost o zi neagră, o amintire la fel pentru mine. Am fost singurul rănit din accident. Totul în brațul meu a fost rupt și zdrobit. Am fost în stare de șoc”!

Marea durere, atunci, a fost că a crezut că nu ar mai putea juca fotbal. „Mă gândeam la fotbal non-stop și chiar în timp ce eram în spital tatăl meu m-a ajutat cu un televizor, pentru a putea viziona jocuri” – a spus Lambru, amintindu-și că „a fost atunci un derbi important în prima ligă românească și am vrut cu disperare să-l văd, iar tata a făcut un efort mare, atunci, așa că nu mi-a lipsit meciul”! Încet-încet, s-a mai recuperat și a putut să-și continue visul, la FC Petrolul, în centrul de copii și juniori, acolo unde, ani de-a rândul, a fost o „mașină de marcat goluri”! Deși era stângaci, atunci când scria, odată cu accidentul a trebuit să „rescrie” totul: „Am avut doar un singur braț, nu puteam face aceleași lucruri pe care le-am făcut înainte. Eram doar un copil, nu înțelegeam ce s-a întâmplat cu adevărat cu mine. Și nu m-am gândit niciodată la consecințe. M-am dus cu fluxul, am făcut totul pas cu pas. Nu m-am gândit niciodată la lucruri mai grele, ca și acum, după ce le-am confruntat. De exemplu, nu pot conduce o mașină normală, trebuie să fie automată. A trebuit să vizitez tot felul de specialiști și să primesc tot felul de aprobări, înainte de a fi acceptat pentru un curs de licență pentru șoferi”. De fapt, și înscrierea la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, din București, a fost una dificilă, fiind nevoie chiar de aprobarea ministrului Tineretului și Sportului, Marius Dunca, pentru a putea fi admis la cursuri. Acum, speră să aibă o proteză mult mai ușoară, din silicon, pentru că actuala îi mai creează probleme atunci când temperatura de afară este scăzută. Motiv pentru care are și un cont pentru donații (Lambru Cosmin – Daniel IBAN: RO21BUCU1811034289235EUR Deschis la Alpha Bank România).

În discuția cu corespondentul lui „The Guardian”, Lambru vobește și despre un fotbalist care i-a marcat cariera de până acum. Cariera celui care s-a antrenat cu prima echipă încă de la vârsta de 16 ani! „Filipe Teixeira a fost fantastic pentru mine – afirmă atacantul – subliniind că „Teixeira a fost foarte surprins că pot face împingeri cu brațul lipsă. El mă încuraja și mă făcea să mă simt important. Mereu am simțit că jucătorii străini mi-au acordat mai multă atenție, iar asta pentru că nu l-au văzut niciodată pe unul în situația mea, încercând să concureze la cel mai înalt nivel”. Cum FC Petrolul are un finanțator-partener de talia companiei Veolia, nu ar fi exclus ca visul lui Cosmin de a avea o proteză mai eficientă să capete concretețe. Altfel, el îl admiră pe Lionel Messi, dar adevăratul său model este atacantul lui Manchester City, argentinianul Sergio Agüero: „Îmi place Messi, dar poziția mea pe teren este diferită, așa că sper să mă pot asemăna cu Agüero, într-o zi. Nu este foarte înalt, dar foarte puternic, rapid și letal în fața golului. Pot, totuși, să găsesc și eu spațiu, să ajung în poziție ideală și să înscriu”.

Cosmin Lambru se simte îndatorat mult familiei sale, mamei, Nicoleta, tatălui, Stelian, fost jucător în Divizia B, surorii mai mari, Iulia, ca și iubitei sale, Roxana, suportul tuturor acestora ajutându-l să aibă o viață normală și să afirme că, „în fotbal, lucrurile sunt extrem de imprevizibile. Sunt astăzi aici, la Ploiești, dar ce zici de mâine? Dar, de anul viitor? Este posibil să reușesc un progres fantastic și nu știu până unde aș putea ajunge. Am înscris deja șapte goluri în acest sezon (n.r. – discuția cu Emanuel Roșu a avut loc acum două luni). Din motive mai puțin elucidate, de neînțeles chiar, deși devenise unul dintre marcatorii importanți ai Petrolului în cele două competiții, campionat și Cupa României, Lambru a fost trecut pe tușă, la un moment dat, de către fostul antrenor al său, Octavian Grigore, sau folosit doar câteva minute, oprindu-se astfel la acea cifră, în privința reușitelor! Venirea unui nou tehnician, Romulus Ciobanu, poate însemna, după o pregătire de iarnă foarte bună, o relansare a carierei unui fotbalist tânăr și, totodată, cu simț de0osebit al golului. Exact ceea ce trebuie unei echipe care țintește promovarea în Liga a II-a! O echipă care trebuie să-i exploateze calitățile evidente și să se folosească și de imaginea lui actuală, în lume!

Amatorii de a citi întreg materialul – foarte interesant – postat pe siteul britanic, pe 27 decembrie 2017, ca un cadou de Sărbători – o pot face dând click pe următorul link: https://www.theguardian.com/football/2017/dec/27/cosmin-lambru-speed-is-one-of-my-qualities-but-imagine-how-id-run-with-a-new-arm?CMP=share_btn_fb

Foto: www.theguardian.com și Facebook