Directorul CSM Ploiești se ține pe loc de cuvânt. A adus antrenor de lot național pentru echipa de baschet masculin!

Dragos Trestioreanu -

Directorul CSM Ploiești se ține pe loc de cuvânt. A adus antrenor de lot național pentru echipa de baschet masculin!

Așa cum declarase de curând, directorul interimar al CSM Ploiești, Cezar Stoichiciu, cel care va susține luna viitoare examenul de definitivat pe post, s-a ținut imediat de cuvânt în ceea ce privește intenția de a renaște tradiția fostei mari campioane CSU Asesoft. Primul pas l-a și făcut deja duminică, 7 februarie 2016, prezentându-l oficial pe noul antrenor al echipei de baschet masculin a clubului, un ex-jucător al defunctei Vega Soced Ploiești, Eugen Ilie (foto, în mijloc, alături, de la stînga la dreapta, de preparatorul fizic Robert Munteanu, președintele de onoare al secției de baschet, Cătălin Burlacu, directorul Cezar Stoichiciu, coordonatorul secției de baschet, Dacian Vanc, și antrenorul secund Constantin Mircea; www.csmploiesti.ro). Ilie este un tehnician în vârstă de 39 de ani, ce-a activat, până cu o zi înainte de oficializarea aducerii sale la Ploiești, la liderul cu victorii pe linie al seriei din Divizia A din care a făcut parte și CSM-ul, ocupanta locului secund. Este vorba despre Știința București. Totodată, el este și antrenorul lotului național „sub 18 ani”, pe care a trebuit să-l însoțească, de ieri, într-un cantonament de preg[tire la Gheorghieni, cu final duminică, pe 14 februarie. Apoi, va prelua, și practic, frâiele noii sale formații, în vederea antrenamentelor pentru turneul semifinal, care va debuta pe 20 februarie. Va fi o întrecere în șase, adică între trupele poziționate pe primele două locuri, în ierarhiile celor trei serii ale eșalonului secund masculin. Se va juca sistem turneu, fiecare cu fiecare, tur-retur. Apoi, primele patru clasate vor combate în „Final Four”-ul pentru promovare. În Liga Națională, vor accede grupările de pe pozițiile unu și doi. Ideal ar fi ca acest turneu final să fie organizat la sala Olimpia, pentru a crește astfel șansele, pentru CSM, de a urca la nivelul imediat superior. Evident, în situația în care va și ajunge în „Final Four”. La modul cum a demarat acțiunea de readucere în prim-plan a baschetului local, există speranțe, cu acoperire, că directorul clubului municipalității va avea șanse de izbândă în proiectele sale din viitorul imediat.

Foarte importantă pentru progresul echipei CSM Ploiești este colaborarea excelentă, ce se subînțelege deja, dintre Stoichiciu și fostul mare internațional Cătălin Burlacu, rolul celui din urmă în aducerea ex-colegului de echipă națională al său, Eugen Ilie, fiind unul decisiv. Așa cum a recunoscut public, de altfel, și noul tehnician al ploieștenilor. Altfel, se zice că deoarece, la începutul acestui sezon, fosta conducere interimară nu a reținut, la FRB, poziții de jucători străini, CSM și-a pierdut acest drept pentru ediția în curs. Situație în care se fac eforturi mari pentru a se convinge baschetbaliști cu experiență, dar și tineri cu selecții la loturi naționale, cu toții români, pentru a se alătura campaniei care să asigure revenirea baschetului masculin local în eșalonul de elită al sportului jucat la panou. Mai mult ca sigur că, odată, cu revenirea din Ardeal a lui Ilie, dar posibil chiar și mai devreme, se vor cunoaște și numele celor care vor fortifica lotul ce va aborda partidele din turneul semifinal. Cu prilejul conferinței de presă de duminică, s-au dat asigurări că din efectiv nu va dispărea niciunul dintre jucătorii – marea majoritatea locali – care au calificat echipa în penultimul act al competiției. Lui Eugen Ilie urmează să-i revină rolul de a omogeniza, pe termen scurt, lotul pe care îl va avea la dispoziție și de a obține accederea în „Final Four”.

Într-un moment în care baschetul se bucură de o emulație deosebită printre copiii și adolescenții ploieșteni sau prahoveni, o promovare imediată, urmată de investiții majore, ar conduce la apariția de noi modele pentru toți acești tineri practicanți ai acestei discipline sportive. Un prim meci-test al copiilor de la Academia Asesoft Junior, antrenați de Ionuț Urzeală și Vlad Dogaru, actual component al CSM Ploiești, a atras destui amatori ai baschetului duminică, după-amiază, la „Olimpia”, și nu numai părinți sau alte rude ale puștilor. De față, pentru a-și vedea băieții la joc, s-au aflat și fostul finanțator al Asesoftului, Sebastian Ghiță, și vedeta TVR, Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii de succes „Starea Nației”. Viitorul sună bine și nu trebuie ratată astfel șansa de a se merge cât mai repede pe drumul deschis de către o fostă mare campioană.