Doamna Ambasador a Franței, în vizită la jandarmii montani din Sinaia

Daniel Dimache -

Doamna Ambasador a Franței, în vizită la jandarmii montani din Sinaia

Comunicat de presă

În preajma celebrării a peste 5 decenii de francofonie, adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei Române, colonel Gheorghe-Marian Brâncoveanu, alături de comandantul unităţii, colonel Bodea Ionel, au primit în data de 19.03.2021, la Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montani Sinaia, vizita Excelenței Sale, doamna Laurence Auer, ambasadorul Republicii Franceze în România, alături de ataşatul militar al ambasadei, colonel Chabrol Patrick şi plutonier adjutant Gaudin Laurent din partea Jandarmeriei Franceze.

Cooperarea româno-franceză în domeniul dezvoltării capabilităților de asigurare a măsurilor de ordine publică este deja una de tradiție pentru Jandarmeria Română, instructorii de la Centrul Montan de la Chamonix al Jandarmeriei Franceze au avut numeroase schimburi de experienţă în domeniul montan cu jandarmii români, începând din anul 2005 de la înfiinţarea Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montani Sinaia până în prezent.

În cadrul acestei întâlniri, Excelența Sa, doamna Laurence Auer, ambasadorul Republicii Franceze a asistat la prezentarea centrului și a activităților de pregătire specifice. Cu această ocazie, instructorii jandarmi au prezentat mai multe exerciții demonstrative, organizate sub forma unor ateliere tematice, ce au vizat salvarea în mediul montan în situații precum transportul unui accidentat pe tiroliană şi salvarea unei persoane din telescaun.

Excelența Sa, doamna Laurence Auer, ambasadorul Republicii Franceze, a mulțumit partenerilor români și s-a arătat interesată de dezvoltarea cooperării interinstituţionale între cele două structuri de aplicare a legii, exprimându-și intenţia de a găsi modalităţi viabile de pregătire comună în domeniul securității publice.

La rândul său, colonel Gheorghe-Marian Brâncoveanu, adjunct al inspectorului general, a apreciat implicarea activă a partenerilor francezi în dezvoltarea Jandarmeriei Române și a adresat mulțumiri Excelenței Sale, doamna Laurence Auer, pentru sprijinul acordat.

***

Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia a fost înfiinţat după modelul Centrul Montan al Jandarmeriei Franceze de la Chamonix, unde se pregătesc începând cu anul 2005, personalul Ministerului Afacerilor Interne cu atribuţii specifice şi a structurilor similare ale statelor cu care Jandarmeria Română are încheiate protocoale de cooperare şi colaborare, în domeniul tehnicilor montane: schi, alpinism, căutare-salvare-evacuare, acordarea primului ajutor de bază.

Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, singurul centru de pregătire montană pentru personalul militar din S-E Europei, a pregătit de-a lungul anilor, jandarmii de la secţiile şi posturile Jandarmeriei Române, militari din cadrul structurilor A.T., şi nu în ultimul rând, militari din Turcia, Ucraina, Qatar, Iordania şi Republica Moldova.

Pregătirea personalului propriu, instructorii şi profesorii montani din cadrul centrului, se realizează prin dese schimburi de experienţă la centrele de pregătire similare din Franţa, Spania, Italia şi Elveţia, iar pe plan intern, în cooperare cu Batalionul 21 Vânători de Munte Predeal al Ministerului Apărării Naţionale.

Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia