Doar 2.000 de iubitori ai fotbalului au fost pe „Ilie Oană”, la revederea cu fostele glorii ale Petrolului și Rapidului!

Redactia -

Doar 2.000 de iubitori ai fotbalului au fost pe „Ilie Oană”, la revederea cu fostele glorii ale Petrolului și Rapidului!

O arenă de 15.000 de locuri, ocupată doar de 2.000 de iubitori ai fotbalului, nu arată deloc grozav! Așa s-a întâmplat duminică, 22 iunie 2014, cu prilejul întâlnirii emoționante cu fostele glorii ale Petrolului și Rapidului, eveniment la care a fost invitată și echipa națională a artiștilor din România, proaspătă campioană mondială la întrecerea de profil găzuduită de Moscova. Chiar dacă a fost organizat mai din scurt, evenimentul ar fi trebuit onorat cu prezența de cât mai mulți simpatizanți ai sportului rege, din Ploiești, care – altfel – se laudă mereu cu trecutul clubului găzarilor! La datorie, ca de obicei, s-au aflat cele două galerii, cu tot arsenalul din dotare, amintind de marile arene din țările recunoscute pentru patima suporterilor. Cea a Rapidului a slobozit pe gazon zeci de torțe (Foto: Facebook), s-au auzit și cântece, și… petarde, chiar până mai departe de stadion, semn că derbiul considerat de către fanii celor două cluburi drept unicul adevărat este departe de a-și fi scris ultima pagină! Gândit ca un eveniment caritabil, pentru ajutorarea a doi copii cu probleme, dar și a clubului vizitator al arenei Ilie Oană, greu încercat din punct de vedere financniar și obligat astfel să strângă bani pentru susținerea apelului de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, acolo unde se va căuta câștigarea acordului de promovare, obținută pe teren, triunghiularul nu a găsit prea mare ecou. Gândindu-ne că, în iarnă, la câteva grade sub zero, 10.000 de suporteri ai Petrolului au venit, pe același stadion, seara, la prezentarea lui Adrian Mutu, recent transferat atunci, iar jucători care au scris istoria clubului găzarilor nu au adunat decât de cinci ora mai puțin, sentimentul de frustrurare este unul pe deplin justificat. Se vede că mai este de învățat în privința respectării trecutului, care nu este numai motiv de mândrie exprimată vocal, ci și prin fapte!

Primul meci a opus echipele de old boys ale Petrolului și Rapidului, din care au făcut parte: Gheorghe Liliac, Ion Catană, Iulian Cadar (portari); Vasile Cosarek, Gheorghe Greaca, Daniel Chiriţă, Eugen Baştină, Florin Pancovici, Nicoale Nuţă, Adrian Toader, Marcel Abăluţă, Mihai Oancea, Ciprian Toporan, Eusebiu Tudor, Ştefan Matei, Dragoș Mihalache, Mihai Pârlog, Cristian Zmoleanu, Gheorghe Matei, Laurențiu Costache, Bogdan Zahiu, Costel Ilie, Tiberiu Baroian, Ionuț Neagu (jucători de câmp), respectiv Leontin Toader (portar); Nicolae Manea, Dănuț Lupu, Cristian Dulca, Florin Motroc, Mugur Bolohan, Florea Drăghici, Marian Rada, Adrian Dumitru, Ioan Goanţă, Marian Damaschin, Octavian Niţă, Adrian Iencsi, Dumitru Târţău, Dănuț Perjă, Marius Măldărăşanu, Mihai Iosif, Constantin Schumacher, Rodin Voinea, Vasile Caciureac (jucători de câmp). S-a impus Petrolul, ca și în anul 1996, atunci când a cucerit ultimul titlu național, în dauna Rapidului, de data aceasta cu 3-1, atunci fiind 1-0, grație reușitei fabuloase a lui Virgil Dridea, direct din lovitură de la colțul terenului, din fața actualei peluze a galeriei „lupilor”. Acum au marcat: Greaca, C. Ilie și Sebi Tudor, iar pentru învinși – Iencsi. Pe teren, în ambele tabere, au fost prezenți câțiva dintre foștii finaliști ai Cupei României, din anul 1995, adjudecată tot de Petrolul, după lociturile de departajare! Ulterior primei partide, de 30 de minute, obosiți, „galben-roșii” – echipamentul de pe vremea când secția de fotbal era parte din CS Petrolul – au cedat, 0-1, în fața campioanei mondiale a artiștilor. Dar nu rezultatele au contat, ci momentul nostalgic, care va fi unul tras la indigo miercuri, 25 iunie, pe arena din cartierul Giulești, când va avea loc… revanșa dintre petroliști și rapidiști, ultimii sărbătorind 91 de ani de existență, cu unul mai mult decât petroliștii. De altfel, acest eveniment a fost inclus în programul sărbătoririi a nouă decenii de viață a clubului fanion al Ploieștiului și al Prahovei. Oaspeții au o poveste minunată, scrisă pe fostul stadion ploieștean, în 1967 cucerind, după un 0-0 cu Petrolul, primul lor titlu național din istorie!