Doar eșec onorabil pe terenul liderului pentru Asesoft, în EuroCup. Ploieștenii au căzut de pe podium, dar rămân în cărțile calificării

Redactia -

Doar eșec onorabil pe terenul liderului pentru Asesoft, în EuroCup. Ploieștenii au căzut de pe podium, dar rămân în cărțile calificării

Un succes la Vilnius, miercuri, 26 noiembrie 2014, în sala de 2.500 de locuri purtând numele formației locale, incintă aproape plină, ar fi apropiat-o foarte mult pe CSU Asesoft de accederea în „Top 32” din EuroCup. Cu ascendentul moral al unei victorii la o difrență confortabilă în prima partidă de pe teren propriu din actuala ediție, era de așteptat ca jucătorii lui Vladimir Arnautovic și Sașa Ocokoljic să încerce mult mai mult în fața liderului grupei E, neînvins – e drept – ulterior eșecului usturător de la Ploiești. Dar, după ce au dat primul coș al întâlnirii din etapa a VII-a, Daniel Brown și coechipierii săi din primul „5” au avut o cădere inexplicabilă, iar Lietuvos Rytas a punctat la foc continuu, apoi. Când sirena a anunțat sfârșitul primului sfert, tabela de marcaj arăta 28-15! O diferență deja cam mare și mai greu de remontat în fața unei trupe evident valoroase, care avea să forțeze, de fapt, atât cât i-a fost nevoie să fie sigură că va învinge, diferența de scor neinteresând-o deloc, atâta vreme cât cele două combatante nu vor avea, la final, același număr de puncte. Oaspeții și-au mai revenit în actul secund, pe care l-au și adjuedcat cu un parțial de 19-11, micșorând decalajul – când s-a intrat la cabine – la numai cinci lungimi: 34-39. Un rezultat care, în baschet, nu este deloc dificil de remontat. Numai că, la reluare, lituanienii și-au arătat din nou clasa și au obținut, la finele sfertului al treilea, un scor numai bun pentru abordarea în liniște a decisivului, 61-49, după un 22-15. În ultimul act, „alb-albaștrii” au încercat să facă o minune, însă nu a fost vorba despre așa ceva, ei reușind doar o înfrângere onorabilă, 72-79, după ce au câștigat acest sfert cu 23-18.

Cu Gerald Raymond Lee jr., cu 4 greșeli personale la un moment dat, cu Dee Brown într-o zi nu prea grozavă, cu Jermaine Jonte Flowers cam reținut în joc, după accidentarea din ultimul minut al partidei cu Krasny Oktyabr Volgograd, de la Ploiești, cu Alhaji Mohammed care, chiar dacă, paradoxal, a punctat destul, nu a fost strălucitor ca altădată și cu Dragan Labovic foarte bun la aruncările de afară și destul de eficient „la libere”, ca și la „2 puncte”, dar din nou modest în defensivă, Dado Arnautovic a beneficiat mai mult de inspirația shooter-ului introdus pe parcurs, Marius Runkauskas (foto sus, aruncând la coș de „3 puncte” din fața lui Arturas Valeika, sub privirile lui Travis Leslie, Jermaine Jonte Flowers și Adas Juskevicius; www.digisport.ro). Balticul a ținut la blazonul său, mai aoles că a jucat în țara de baștină a sa. Nici Jarvis Hayes nu și-a revenit ulterior unor evoluții mai modeste, păcătuind și el în privința faulturilor acumulate, și nici Michalis Pelekanos, într-un fel, nu au adus plusul sperat de la baschetbaliști cu o mare experiență internațională. Căpitanul Cătălin Bărulacu a avut o prezență mai scurtă pe parchet, fără efect pe tabelă. Cât despre Christopher Cooper, el rămâne același brav luptător sub panouri, însă eficiența lui sub cel advers este deja îngrijorător de scăzută. În pofida pasului greșit, urmat de căderea de pe podium, calificarea se joacă încă, Asesoftul mai având de bifat două dueluri acasă și doar unul singur în deplasare – la Hapoel Ierusalim, echipă care a fost învinsă în această etapă, la Volgograd. Cum, la fel s-a întâmplat și la Bandirma, acolo unde viitoarea adversară de la „Olimpia” a ploieștenilor, Banvit, s-a impus după o repriză de prelungiri, în dauna echipiei Partizan NIS Belgrad, șanse de ieșire din grupă există și în continuare. Rezultatele rundei le-au fost favorabile ploieștenilor, doar de ei depinzând, pe mai departe, obținerea accederii în faza următoare a competiției. Evident, dacă vor gestiona cu bine atât disputele cu israelienii, din deplasare și cu sârbii, de la „Olimpia”, dar și cea – tot de acasă – cu turcii, deja calificați, matematic, în „Top 32”.

LIETUVOS RYTAS: Adas Juskevicius (11 puncte; 1×3), Martynas Gecevicius (8; 2×3), Travis Leslie (12), Geidiminas Orelik (9), Antanas Kavaliauskas (21)/Mindaugas Lukauskis, Billy Baron (10; 2×3), Arturas Valeika (5), Paulius Dambrauskas (2), Mike Moser (1). Nu a jucat: Edvinas Șeșkus. Antrenor: Virginijus Șeșkus.

CSU ASESOFT: Daniel Dee Brown (6; 1×3), Alhaji Mohammed (11), Jermaine Jonte Flowers (2), Jarvis Hayes (2), Gerald Raymond Lee jr. (8)/Marius Runkauskas (20; 4×3), Michalis Pelekanos (8), Dragan Labovic (15; 2×3), Christopher Cooper, Cătălin Burlacu. Nu au evoluat: Szijarto Levente și Vlad Dogaru. Antrenor: Vladimir Arnautovic.

Au arbitrat: Srdjan Dozai (Croația), Ingus Baumanis (Letonia) și Torkild Rodsand (Norvegia).

Eliminare pentru 5 greșeli personale: Arturas Valeika (sfertul 4).

Prestația arbitrilor, printre ei aflându-se și un… baltic, l-a enervat, la un moment dat, pe managerul general al oaspeților, Alexandru Iacobescu, el primind un fault tehnic după ce a protestat la una dintre faze, un obicei mai vechi al lui, preponderent din LNBM. Unul care nu a fost lăsat nesancționat nici de către cavalerii fluierului străini! Atunci, un jucător al lui Lietuvas Rytas a irosit aruncarea CSU_Asesoft_sustinita_de_romani_la_Vilnius_Facebookliberă dictată, dar coechipierii săi au fost eficienți pe atacul ce le-a revenit în urma acelei decizii.  Al doilea marcator al partidei, Runkauskas – cel mai bun realizator „de afară” al disputei – a concurat, mai de fiecare dată, la apropieerea actualei formații pe tabelă, însă numărul mai mic de reușite ale unor coechipieri precum Hayes, Flowers și, chiar, Lee jr. a condus la imposibilitatea răsturnării scorului. La sfârșitul meciului, tehnicianul gazdelor a declarat: „Prin această victorie, ne-am calificat și matematic în Top 32 și, acum, ne putem concentra asupra următorului obiectiv – ocuparea primului loc în grupa E. Cred că acest joc a fost pe placul publicului, prin numărul mare de contraatacuri și aruncări din acțiune. CSU Asesoft este o echipă compactă, așa că sunt foarte mândru de felul în care au tratat acest meci băieții mei. Am știut să controlăm întâlnirea încă de la început și, dincolo de câteva mici momente de neatenție, am gestionat situația cu bine, până la final”. La rândul său, omologul de pe banca formației vizitatoare a spus că „vreau în primul rând să felicit echipa din Vilnius, care a fost mai bună ca noi în acest joc. Am evoluat slab în debutul fiecărei reprize și le-am permis adversarilor noștri să înscrie puncte ușoare, după aruncări deschise ratate și multe alte greșeli ale noastre, în special în spațiul de 3 secunde. În aceste condiții, ne-a fost foarte greu să revenim în meci și, chiar dacă am strâns diferența la un moment dat, nu am putut pune presiune pe gazde. Am dominat, spre exemplu, jocul sub panou și ne-am impus punctul de vedere în ceea ce privește recuperările ofensive, dar procentajul slab avut la aruncările de două puncte – 46% – ne-a tras în jos. Aici s-a făcut diferența”. În sala Lietuvos Rytas, ploieștenii au fost susținuți de un grup de români, care au fișat tricolorul în tribună (foto jos; Facebook).

În runda a șaptea, Krasny Oktyabr a dispus, pe teren propriu, de Hapoel, cu 69-67 (14-17; 23-21; 19-12; 13-17), iar Banvit – de Partizan NIS, scor: 90-85 (24-25; 25-17; 20-23; 14-18; 7-2). Astfel încât, ierarhia la zi arată în felul următor: 1. Lietuvos Rytas Vilnius – 6 victorii, 1 înfrângere, coșaveraj: 589-529, 13 puncte; 2. Banvit Bandirma – 6 succese, 1 eșec, 580-533, 13; 3. Krasny Oktyabr Volgograd – 4 victorii, 3 înfrângeri, 518-531, 11; 4. CSU Asesoft Ploiești – 3 succese, 4 eșecuri, 553-564, 10; 5. Hapoel Ierusalim – 1 victorie, 6 înfrângeri, 525-553, 8; 6. Partizan NIS Belgrad – 1 succes, 6 eșecuri, 501-556, 8. Etapa viitoare programează, pe 3 decembrie 2014, partidele: Partizan NIS – Hapoel, ora 18.00 (un ceas mai târziu în România), Lietuvos Rytas Vilnius – Krasny Oktyabr Volgograd, 19.00 (aceeași în țara noastră), și CSU Asesoft Ploiești – Banvit Bandirma, 19.30.