Doi dintre străinii Petrolului din returul campionatului trecut au echipe, în prezent. Alți tot atâția sunt însă, în continuare, șomeri!

Dragos Trestioreanu -

Doi dintre străinii Petrolului din returul campionatului trecut au echipe, în prezent. Alți tot atâția sunt însă, în continuare, șomeri!

Iarna trecută, mai precis în pauza competițională a ediției 2018-2019 a campionatului Ligii a II-a de fotbal, conducerea divizionarei secunde FC Petrolul Ploiești a semnat, pe perioade mai scurte sau mai lungi de timp, contracte cu patru jucători străini. Trei erau cu titlul definitiv, iar al patrulea – cu împrumut, doi fiind greci, iar câte unul, armean și, respectiv, moldovean de peste Prut. Unul dintre greci avea un CV bun, combătând și în prima ligă a Scoției, iar moldoveanul era internațional de tineret, împărțind postul de portar, la reprezentativa de profil, cu actualul goal-keeper al „lupilor”, Cristian Apostolachi.

Având probleme cu axul central al defensivei, oficialii trupei „lupilor” au căutat un stoper în țară, dar cum nu au găsit ceva convenabil au optat pentru grecul Georgios Sarris, cel cu barbă de… călugăr! Sarris jucase în Grecia natală, la bine cunoscuta AEK Atena, trecuse în Turcia și ajunsese, finalmente, în Scoția, la Hamilton Academical FC. Când a semnat actul oficial de transfer la clubul găzarilor, el nu mai jucase de mai bine de șase luni, fiind astfel tributar unor probleme de ordin muscular, care l-au afectat încă din cantonamentul din Turcia. Debutul în L2 i-a fost, de altfel, de coșmar, făcând destule greșeli, ba chiar întrecându-se în erori cu un alt debutant în echipamentul galben-albastru, portarul „U 21” moldovean Ianoș Brînză, împrumutat până la finele sezonului de la FC Botoșani.

De fapt, ambii fotbaliști – goal-keeper-ul apărând totuși rar – au mers pe aceeași linie, a slăbiciunilor vădite, renunțarea la ei, vara aceasta, fiind absolut justificată. Cu mențiunea că Petrolul avea și o clauză de cumpărare a moldoveanului, pe care, firesc, nu a activat-o. Ei bine, dacă fundașul central a prins mai multe meciuri pe teren decât apărătorul buturilor în vârstă de aproape 21 de ani, el este șomer și acum, la destule zile de despărțirea de formația „lupilor”. Asta în vreme ce tânărul moldovean este din nou al treilea portar al prim-divizionarei FC Botoșani, fiind devansat de românul Eduard Pap și austriacul Hidajet Hankic, cei care au apărat, luni, 29 iulie, buturile trupei antrenate de Marius Croitoru, la Pitești, în succesul cu 2-0 obținut în daunei FCSB-ului!

Tot în iarnă, la Ploiești, a mai ajuns și un internațional armean,  Edgar Malakyan (foto, la titlu, în prim-plan), fotbalist de picior stâng, de la care se aștepta a fi play-maker-ul Petrolului, acompaniindu-l astfel pe căpitanul Laurențiu Marinescu în procesul de creație de pe teren. După jocuri bune disputate în cantonamentul de la Lara, Malakyan a dezamăgit total, suprinzător, la prima apariție în competiția secundă din România, debutul lui fiind amânat însă de fracturi ale unor degete de la o mână, suferite în finalul stagiului din Turcia. Armeanul nu s-a mai regăsit deloc, evoluând foarte slab și sfârșind fie pe bancă, fie în afara lotului, nefiind pe placul nici al lui Mugur Cornățeanu, nici al lui Gheorghe Mulțescu, antrenorii Petrolului, bifând numai cinci meciuri. Firesc, deși avea un angajament mai lung cu FC Petrolul, i-a fost reziliat amiabil și s-a întors în țara lui. Dar nu a rămas fără loc de muncă, fiind legitimat, din data de 8 iulie 2019, la Shirak Gyumri, echipă din prima ligă a Armeniei. Să vedem dacă acolo va arăta… tot ce nu a putut s-o facă pe arena Ilie Oană sau oriunde altundeva în Liga a II-a autohtonă!

În sfârșit, al patrulea străin, nu și cronologic, desigur, Chrysovalantis Kozoronis (foto jos, la minge), părea singurul promițător. Grecul avusese evoluții apreciate în cantonamentul din străinătate și postul de titular, ca mijlocaș central, părea a fi sigur al lui. A jucat puțin mai mult (nouă confruntări) și decât compatriotul Georgios Sarris (șapte partide), și decât armeanul Edgar Malakyan, nemaivorbind de moldoveanul Ianoș Brînză (două dueluri), dar nici el nu i-a impresionat pe simpatizanții Petrolului, rupându-i-se, la rândul său, contractul, în mod amaibil. Ca și Sarris, nici Kozoronis nu și-a găsit echipă până în acest moment, fiind încă șomer. Semn că antipatia suporterilor față de cei doi greci, dar și față de ceilalți doi străini, a avut o justificare în fapte, pe gazon. În schimb, în tur, deși a jucat nu cu mult peste cei patru mai sus-menționați, mijlocașul de bandă olandez Jeroen Lumu (11 dispute) a fost regretat de către aceiași suporteri ai găzarilor. Numai că, Lumu a plătit pentru păcatele unei vieți extrasportive – de altfel bine cunoscute la momentul legitimării lui! – care i-a creat probleme la toate echipele, multe, pe la care fusese, din iarnă mutându-se în eșalonul secund portughez, la FC Arouca. Cum nici albanezo-germanul Mërgim Neziri – eliberat de contract și semnând, de atunci, cu două echipe din țările a căror cetățenie o are, FC Luftëtari (Albania, L1), respectiv VfR Aalen (Germania, L4)   nu a reușit să se impună, plecând și el repede de la clubul găzarilor, după numai trei partide, se poate spune, fără teama de a greși, că nu s-a avut deloc mână bună cu străinii, în sezonul trecut. Să vedem ce va fi în cel care începe la finele săptămânii în curs!

Foto: www.fcpetrolul.ro și www.fcbotosani.ro

❗️De pe 2 și până pe 11 august, 1️⃣8️⃣ echipe naționale, printre care și cea a României, se vor întrece la Ploiești și…

Publicată de Federatia Romana de Baschet pe Luni, 29 iulie 2024