Doi foști juniori ai SC FC Petrolul au punctat contra Austriei. Unul în poarta care trebuia, altul – în a… României!

Dragos Trestioreanu -

Doi foști juniori ai SC FC Petrolul au punctat contra Austriei. Unul în poarta care trebuia, altul – în a… României!

De astăzi, 25 octombrie 2016, și până pe 30 octombrie, la baza sportivă a Federației Române de Fotbal, de la Buftea, se desfășoară meciurile din cadrul grupei preliminarea a VI-a pentru calificarea la turneul final al Campionatului European de juniori „sub 17 ani”. Din lotul echipei naționale a României – care a combătut, azi, cu Austria, urmând a mai juca împotriva Angliei și a Azerbaidajanului – fac parte și două foste produse ale defunctului centru de copii și juniori al falimentatei SC FC Petrolul, fundașul central Antonio Manolache (foto, lângă titlu, cel cu fanionul; www.frf.ro), căpitanul tricolorilor „U 17”, și atacantul Iulian Ilie (foto, lângă titlu, cu numărul 9), ambii legitimați în prezent la centrul de excelență de la Timișoara, numit Tricolor 11. Meciul contra austriecilor a debutat cu bine pentru „galbeni”, deschis în careul mare advers, Ilie a fost contrat de un fundaș advers, balonul a sărit însă la un coechipier al ex-„copilului minune” al Petrolului, Antonio Șefer, care a șutat tare, portarul advers a respins, iar fâșnețul golgheter de acum câțiva ani al grupei lui Iulian Cojocaru a urmărit mingea și a trimis-o „în ațe”! Era minutul 20 (vezi înregistrarea, de la minutul 23.45, http://www.frf.ro/masculin/romania-u17/live-tricolorii-u17-disputa-azi-primul-meci-din-grupa-de-calificare-la-turul-de-elita-id20821.html), și România debutase excelent. Imediat după reușita lui Iulian Ilie, tizul fost tehnician al lui l-a aplaudat cu bucurie din tribuna arenei. Avantajul băieților lui Gabriel Manolache nu a durat totuși decât 13 minute, la o acțiune pe dreapta a oaspeților centrarea l-a găsit în suprafața de pedeapsă pe celălalt jucător care a purtat numărul 9, Martin Krienzer, austriacul trimițând în colțul lung, pe lângă goal-keeperul României, Andrei David Cristea, de la Gaz Metan Mediaș. Avea să fie scorul primelor 40 de minute, atâtea câte are o repriză la meciurile juniorilor „U 17”.

iulian-ilie-versus-capitan-austria-u-17-frf-roDestul de repede la reluare, în minutul 43 mai precis, la o incursiune pe stânga a lui Nicholas Wunsch, a urmat o centrare spre bara a doua, Antonio Manolache a avut prim-planul, la 8 metri de propria-i poartă, însă, deși nepresat îndeaproape de vreun adversar, l-a…. învins inexplicabil, cu capul, pe Cristea (vezi înregistrarea, de la minutul 59.25, http://www.frf.ro/masculin/romania-u17/live-tricolorii-u17-disputa-azi-primul-meci-din-grupa-de-calificare-la-turul-de-elita-id20821.html). După această veritabilă lovitură de teatru, în pofida schimbărilor ofensive făcute de către tizul nefericitului căpitan al tricolorilor, România nu a mai reușit, până la final, nici măcar să egaleze. Mai mult, în celălalt meci al zilei, Anglia a dispus de Azerbaidjan cu 2-0, scor stabilit în primul mitan de doi fotbaliști purtând nume de sorginte spaniolo-portugheză: Jose „Ze Golo”Gomes (16) și Jadon Sancho (23), ultimul fiind din pepiniera lui Manchester City.

Astfel, Anglia „sub 17 ani” s-a instalat pe primul loc, cu 3 puncte, câte are și Austria, cea care a marcat tot de două ori, dar a și primit un gol. România este pe a treia poziție, iar Azerbiadjanul – pe ultima. De subliniat că, la așa-numitul Turneu de Elită al CE, se califică primele două clasate, plus cele mai bune cinci – din totalul grupelor preliminare – locuri 3. Porniți la drum cu stângul, după un debut fericit de joc, Antonio Manloache, Iulian Ilie și coechiperii săi – dintre care unul joacă în… Anglia, la Bolton Wanderers, Dennis Politic, iar alți doi vin de la Ajax Amsterdam (Ricardo Farcaș) și Virtus Entella (Mihael Alexandru Onișa), toți trei fiind mijlocași – trebuie obligatoriu să se impună în dauna azerilor și să încerce să ofere o replică cât mai solidă englezilor. Evident, pentru a mai putea spera să ajungă la Turneul de Elită al Europeanului de anul viitor.