Ce mână bună a avut în Cupa României… FC Petrolul! Foști „lupi” au deschis drumul spre semifinale al singurei divizionare secunde din sferturi, Corvinul Hunedoara!

Dragos Trestioreanu -

Ce mână bună a avut în Cupa României… FC Petrolul! Foști „lupi” au deschis drumul spre semifinale al singurei divizionare secunde din sferturi, Corvinul Hunedoara!

Corvinul Hunedoara – CFR Cluj părea singurul dintre cele patru meciuri din sferturile de finală ale ediției 2023-2024 a Cupei României, la fotbal, cu mare favorit inclus. Corvinul se află pe locul al treilea în play-off-ul Ligii a II-a, iar CFR pe aceeași poziție, din cel al SuperLigii. Bașca, oaspeții unei Hunedoare care s-a pregătit la superlativ, din toate punctele de vedere, veneau cu laurii unui cvintet de titluri naționale consecutive, pe lângă alte trei de dinainte, ca și cu patru Cupe ale României și vreo câteva Supercupe. Și totuși, sufletul a învins în dauna unora pentru care numai trecutul îi mai ține încă Sus. Un trecut pe care antrenorul care l-a înlocuit pe Andrea Mandorlini se cam ferea, dar se auto-lăuda, narcisist, cum a schimbat el în bine fața CFR-ului. Atât de bine, încât de pe locul 2, pe care o luase în primire, a dus-o când pe 4, când pe 3, iar colac peste pupăză, tocmai când vorbea că titlul nu fusese țelul lui, ci numai Cupa României, na, belea, 0-4, pe arena Michael Klein! Nici măcar scuza că ai lui au evoluat din minutul 11 cu 10 jucători pe teren, din cauza unui inexplicabil gest de nervozitate al grecului Tachtsidis (foto sus, în text, în echipament vișiniu), cel care l-a umplut de sânge pe Lupu, nu stă în picioare. Și în 10, o echipă precum CFR putea să se mai bată la calificare, să evite a rămâne acasă, departe de Europa, la vară!

La Corvinul, echipa din eșalonul secund cu cei mai mulți foști petroliști în lot, în primul „11” au intrat nu mai puțin de patru, fundașii centrali Lică și Manolache, fundașul stânga Velisar și vârful-golgheter Coman, de pe bancă venind, în ultimul sfert de oră al partidei, Chindriș, unul dintre căpitanii găzarilor, în a treia și a doua ligă, pe bancă rămânând, până la ultimul fluier, fundașul central Nicolae. Fotbaliști care pot fi observați în ilustrațiile acestui text. Lică a deschis drumul către o mare surpriză, în finalul primei reprize, Coman a adus liniștea, aproape de reluare, iar Pârvulescu și Pop au îngroșat, pur și simplu, gluma într-un meci încheiat cu un scor dezastruos pentru foștii campioni: 0-4 (0-1)!!! Succes care a fost sărbătorit, la luminile unei instalații de nocturnă mobilă, cu artificii, numele echipei și al orașului „inscripționat” cu laser, deasupra unei tribune, și – mai ales – cu 16.000 de telefoane având lanternele aprinse, într-un superb joc de „licurici”! Golurile, unul mai frumos decât altul, l-au îngenuncheat, încet-încet, pe Adi Mutu (foto jos), rămas lipit de bancă după reușita celui care îl schimbase pe Velisar, ieșit în aplauzele unei asistențe din care au făcut parte și profesorul, Mircea Lucescu, și elevul, Ioan Andone (tot un fost petrolist, ca antrenor), cei de altădată din viața Corvinului! De altfel, Nea Mircea, așa cum i se spune în zonă, a dat și lovitura de începere onorifică a meciului. În semifinale, pe 17 aprilie, Neacșa & Co. vor combate în compania învingătoarei primului „sfert” de miercuri, FCU 1948 Craiova – FC Voluntari, cel din urmă un fel de derbi al suferinței din  SuperLigă. Indiferent de ce va fi atunci, ardelenii au dat contur real la ceea ce au visat: a doua calificare în semifinalele Cupei României, din istoria echipei lor, Corvinul Hunedoara!

Cât despre un alt ex-petrolist, ca jucător, Adrian Mutu, ceea ce i s-a întâmplat la/cu CFR este un exemplu că un fost mare fotbalist nu este obligatoriu și un (posibil) mare antrenor. Mutu nu a făcut senzație pe nicăieri pe unde a antrenat, așa cum o făcea când juca în Premier League, al Chelsea, sau în Serie A, la Juventus ori Parma. La Rapid a stat puțin, la Neftci Baku, tot așa, iar la CFR, după ce a ratat ambele obiective fixate de club, nu de el însuși, desigur, și echipa nu va mai ajunge în Europa, după mai mulți ani, nu-i chiar exclus să rămână și mai puțin, el fiind adus în iarnă în „Gruia”. La polul opus, fără a avea anvergura omologului de pe banca oaspeților, un alt fost petrolist, Florin Maxim, tace și face, potrivit clișeului. Fără drept de promovare, ca și Claudiu Niculescu la CSC Șelimbăr, Maxim a dus-o pe Corvinul sus în ierarhie și nu se dă la o parte, absolut deloc, în play-off-ul Ligii 2. Cu un lor croit – iată, încă un fost petrolist! – de intermediarul de jucători Bogdan Apostu, ex-echipierul favorit de la clubul găzarilor al lui Gigi Mulțescu face minuni în spațiul tehnic, cea mai mare fiind de marți seara, accederea în semifinalele Cupei României. O mare performanță, care a făcut valuri și a generat respect din partea iubitorilor de fotbal din România. Deci, iată că se poate și așa!

Pentru că tot am scris de atâția foști petroliști care au de ce se bucura acum, în vreme ce echipa la care au crescut sau pe la care au trecut a fost eliminată din grupe, exemplul muncii bine făcute, ca să folosesc tot un clișeu, ar trebui urmat și pe „Ilie Oană”. Ceea ce Maxim a reușit numai cu români nu știu dacă va fi la fel de competitiv și în SuperLigă. Dar, când ai lângă teren un tehnician tânăr, fără nume, însă cu un feedback excelent, totul poate fi posibil. Cum este și această calificare senzațională în semifinale, din postura de grupare de Liga 2. Poate că aici, la Ploiești, la FC Petrolul, mai precis, cei șase nominalizați mai sus nu s-au acomodat, nu au găsit relațiile de joc cele mai bune cu coechipierii de atunci, poate or fi fost alte și alte motive, dar ceea ce au reușit, cel puțin cinci dintre ei, până acum dovedește că, dacă ajungi acolo unde te simți bine, împlinit, jocul tău poate atinge nivelul maxim. Deocamdată, așa ne arată Lică, Manolache, Velisar, Chindriș și Coman, pornind dinspre defensivă, trecând pe la mijloc și până în ofensivă!

Foto: www.sport.ro, www.digi.ro, www.liga2.prosport.ro și www.gsp.ro