Un fost mijlocaș central spaniol al Petrolului, retras din activitatea competițională acum mai bine de șase luni, s-a apucat de antrenorat. Play-maker-ul „lupilor” Pablo de Lucas are în prezent o dublă postură în staff-ul altui ex-petrolist, italianul Diego Longo

Dragos Trestioreanu -

Un fost mijlocaș central spaniol al Petrolului, retras din activitatea competițională acum mai bine de șase luni, s-a apucat de antrenorat. Play-maker-ul „lupilor” Pablo de Lucas are în prezent o dublă postură în staff-ul altui ex-petrolist, italianul Diego Longo

La 6 iulie 2013, antrenorul principal de atunci al SC FC Petrolul, fostul internațional Cosmin Contra, stabilit în Spania, și-a adus un compatriot la Ploiești, cel care avea să fie unul dintre cei mai buni mijlocași centrali din România, Pablo de Lucas Torres (foto, la titlu, și jos, în text). Originar din Elche, acesta a bifat două sezoane pe „Ilie Oană”, sosind cu o cotă de 800.000 de euro și transferându-se, apoi, la Beitar Ierusalim, în cel dintâi eșalon al Israelului, club la care a semnat un contract pe 7 iulie 2015. La plecare, ibericul avea o cotă de 1.200.000 de euro! Până ce a pus ghetele în cui, Pablo de Lucas a mai bifat trei cluburi din Liga 1 a României: Viitorul Constanța (6 luni), FC Voluntari (1 an) și FC Argeș Pitești (6 luni). Perioada de doi ani de la Petrolul a fost depășită numai de clubul grec Xanthi Škoda, devenit Xanthi FC (trei ani și șase luni). Ultimele două echipe la care a mai jucat după ce a părăsit-o pe echipa din Trivale au fost FK Kukësi (vicecampioana Albaniei) și SSD Brindisi FC (Italia, Serie D). De cea din urmă s-a despărțit pe 3 decembrie 2012, atunci când a luat decizia, la vârsta de 36 de ani, să renunțe la activitatea competițională.

În Albania, vreme de un sezon, de Lucas a făcut parte dintr-un lot care a condus destul de mult timp plutonul trupelor din primul eșalon, FK Kukësi, antrenor principal fiindu-i un alt fost petrolist, dar care a stat numai șase luni la clubul găzarilor, Diego Longo (foto sus, în text). Italianul face deja carieră în țara mai sus-menționată, ca tehnician, după ce, până în toamna anului 2014, fusese preparator fizic. Un post pe care l-a avut și la SC FC Petrolul. Longo a fost preferatul familiei Lucescu, Mircea și Răzvan, cărora le-a fost asistent la Dinamo Kiev (Ucraina), respectiv PAOK Salonic (Grecia) și Al-Hilal (Arabia Saudită). Din 15 iulie 2021 și până în 28 mai 2022, Diego a jucat rolul principalului responsabil al staff-ului tehnic al albanezilor de la FK Kukësi, iar din 24 martie 2023 și până în prezent, al celor de la KS Flamurtari Vlorë. La cârma trupei lui Kukësi, Diego Longo a bifat 40 de meciuri, cu o medie de puncte de 1,55/joc, iar la Flamurtari, opt jocuri (media/meci: 1,50 puncte). Potrivit www.transfermarkt.de, Diego Longo este așteptat, de la 1 iulie 2023, s-o preia pe KF Teuta, tot din Albania.

Interesant este că, acum, din staff-ul „macaronarului” trecut și pe la SC FC Petrolul face parte și Pablo de Lucas Torres, cel aflat într-o dublă ipostază, aceea de asistent al antrenorului principal, respectiv analist al echipei. Alături de cei doi se mai află un secund, compatriot al lui Longo, mai precis Amedeo di Latte. Fostul play-maker al „lupilor” a declarat pentru www.gazetaph.ro„nu voi uita niciodată cele două sezoane petrecute de mine la Petrolul, evoluțiile apreciate ale echipei în prima ligă și, mai ales, cele din Europa League, în care am ajuns de două ori consecutiv în play-off, un motiv pentru care mi-aș dori ca, într-o zi, staff-ul nostru s-o antreneze și pe actuala FC Petrolul”. Până atunci însă, Pablo ar agrea o revenire în România la eventualul alt club interesat de un staff tânăr având cultura fotbalistică a unor țări cu întreceri în Top 5 campionate din Europa: Italia, respectiv Spania!

Foto: www.fcpetrolul.ro, www.shkodrasport.com și www.gsp.ro