Doi tehnicieni de fotbal prahoveni, cu drag de Petrolul, au traversat țara pe diagonală, pentru a antrena în Maramureș! Unul va debuta în fața unei foste echipe, iar altul va conduce școala „Eroului de la Guadalajara”, cel cu… statuie!

Dragos Trestioreanu -

Doi tehnicieni de fotbal prahoveni, cu drag de Petrolul, au traversat țara pe diagonală, pentru a antrena în Maramureș! Unul va debuta în fața unei foste echipe, iar altul va conduce școala „Eroului de la Guadalajara”, cel cu… statuie!

Nicolae Constantin (46 de ani), din Filipeștii de Târg, și Cătălin Mihai Dinu (32 de ani), din Poienarii Burchii, ambele fiind localități prahovene, au plecat, recent, la circa 500 de kilometri de casă, pentru a practica meseria de bază, cea de antrenor de fotbal, tocmai în județul Maramureș. Fostul secund al lui Răzvan Lucescu la defuncta SC FC Petrolul și al lui Daniel Isăilă la echipa națională „U 21” a României și la Al-Hazm (Superliga Arabiei Saudite), Nae Constantin, va debuta în week-end ca antrenor principal de Liga a II-a, la nou-promovata Fotbal Comuna Recea.

Potrivit www.liga2.prosport.ro, Constantin, ex-jucător al Petrolului, Rapidului și al lui FC Brașov, printre altele, și-a „făcut mâna” prea puțin ca tehnician principal, antrenând-o doar pentru un singur meci pe o formație din L3, ACSO Filiași, în primăvară, apoi oprindu-se și, ulterior, „înghețându-se” campionatul, din cauza pandemiei de coronavirus. El l-a înlocuit pe localnicul Ciprian Danciu la cârma echipei care a câștigat în vară barajul de promovare în eșalonul secund, în dauna mai bogatei trupe din municipiul de reședință, Minaur Baia Mare. Cea la care evolua și ex-petrolistul Jean Prunescu, rămas pe loc, de altfel, acolo, după „revoluția” din inter-sezon! Mijlocaș elegant pe vremea când combătea și pe la Dinamo București, pentru Danciu, cel care a promovat neașteptat formația din comuna Recea în L3 și L2, impactul cu aceasta din urmă a fost unul dur: patru meciuri = patru eșecuri! Cum se zice în folclorul fotbalistic, a urmat un șoc la echipă, iar acesta s-a numit… Nae Constantin! Nae va debuta în etapa a V-a, pe teren propriu, contra… Rapidului, co-lider la zi al Ligii a II-a! Ce debut!

În schimb, Mihai Dinu – fost antrenor în câteva rânduri la CS Cornu, combatantă în Liga A Prahova, și secund al lui George Timiș la accederea Gloriei Buzău în L2 – va fi coordonator la școala de fotbal a unui ex-maramureșean, stabilit în Timișoara, Emeric Dembroschi. Cel din urmă a fost cunoscut pe vremea când făcea furori la Campionatul Mondial din Mexic, în partidele contra Angliei, Cehoslovaciei și a Braziliei, drept Emerich Dembrovschi. Despre el s-a zvonit, la un moment dat, că i s-ar fi făcut… statuie la o arenă de fotbal din Mexic, rămânând astfel în istoria fotbalului românesc drept „Eroul de la Guadalajara”. La inaugurarea școlii fostului fotbalist ofensiv, ex-coechipier la echipa națională, la CM din America Centrală, cu regretatul petrolist Mihai Mocanu, a participat și un dublu câștigător de Cupa Campionilor Europeni (actuala Liga a Campionilor). A fost vorba despre Miodrag Belodedici, ex-Steaua și Steaua Roșie Belgrad. Dinu va fi coordonatorul instituției cu sediul în Sarasău, loc natal al fostului mare internațional, unul situat în apropiere de Sighetu Marmației. Scopul școlii este potrivit celui care îi da numele să crească viitorul fotbalului maramureșean. Dacă în Prahova nu li s-a ivit ceva similar precum în Maramureș, atât Nicolae Constantin, cât și Mihai Dinu au trebuit să plece, iată, atât de departe de casă! De subliniat că, dacă primul a și jucat, a și antrenat, ca secund, repet, la Petrolul, al doilea nu a pregetat, în nicio ocazie, să afirme că marele său vis, din cariera de tehnician, este s-o pregătească, într-o zi, pe echipa de suflet a sa, aceeași Petrolul!

Foto: www.liga2.prosport.ro și Facebook