Dominare cvasi-totală, ocazii destule, dar numai victorie la limită a Petrolului, în Valea Domanului! „Lupii” au trecut pe locul 1, în Grupa B din play-out, decisiv fiind căpitanul cu numărul 2, fostul internațional albanez Vajushi

Dragos Trestioreanu -

Dominare cvasi-totală, ocazii destule, dar numai victorie la limită a Petrolului, în Valea Domanului! „Lupii” au trecut pe locul 1, în Grupa B din play-out, decisiv fiind căpitanul cu numărul 2, fostul internațional albanez Vajushi

Curat lucru, Petrolului îi priește de minune la Reșița, pe arena din Valea Domanului, în ultimele trei meciuri disputate acolo, de fapt în toate de după revenirea CSM-ului în eșalonul secund, „lupii” bifând două succese și o remiză, 4-0, toamna trecută, și 1-0, astăzi, 3 aprilie 2021, respectiv 1-1, în turul ediției 2019-2020. În Sâmbăta Mare a Paștelui catolic, nu a mai fost însă chiar galopul de sănătate din 2020, chiar dacă oaspeții din Regat au avut o dominare a jocului aproape continuă, au bătut cornere câte nu au făcut-o chiar în câteva meciuri adunate, dar au și ratat ocazii multe. Unele pe care, dacă le-ar fi transformat în goluri, nu s-ar fi mirat mai nimeni de repetarea rezultatului din unicul tur al sezonului regular. Dar, e drept, după ce fusese acuzat de către unii dintre suporteri că ar fi fost de vină la remiza de 1-1, de la Reșița, recent revenitul între buturi Raul Avram s-a remarcat, azi, parcă și mai mult decât a făcut-o la Cluj, acolo unde a securizat scorul la 1-1, asigurând astfel, apoi, drumul spre un 2-1 final în favoarea echipei sale.

Nou-instalatul Adrian Falub, și el un obișnuit mai mult al play-out-ului și tot un clujean ales de conducerea „Milanului din Banat”, după Alin Minteuan, a evaluat foarte bine situația din prezent de la CSM Reșița. O echipă căzută parcă mai mult mental, decât fizic, căreia i-a dictat o strategie uzuală echipelor mici, cele care încearcă să iasă cu bine, cum o fi, din partide cu adversari mai bine cotați și, implicit, mai valoroși. Astfel încât, Falub a comandat… „autobaza” de la bun început, pe care a așezat-o în careul mare, dar și cât mai aproape de buturile fostului petrolist Alberto Cobrea. Și această tactică liminală mai aproape de valențele lotului bănățenilor i-a reușit tehnicianului vreme de aproape 80 de minute. CSMR-ul s-a apărat pe mai multe rânduri și a sperat numai în contraatacuri și șuturi de la distanță ale unui specialist, un alt ex-„lup”, mijlocașul defensiv Cristian Danci. De altfel, la un astfel de procedeu, folosit în prima repriză, Reșița era chiar să deschidă scorul, dar numai după ce ratase mai devreme Vlad Chera, blocat de Avram, in-extremis. „Bomba” lui Danci, deviată din… Nini Popescu, un „lup” cu acte prahovene, fiind scoasă miraculos de sub bară, de lângă vinclul drept, de către același goal-keeper al ploieștenilor, aflat în zi mare! Nini a prins curaj și l-a încercat, și el, pe fostu-i coechipier, cu un șut bun, dar Raul Avram a fost de nebătut. Totuși, numărul de ocazii ale ploieștenilor au fost mai multe, îndeosebi în cel dintâi mitan, atunci când Cobrea fie a avut noroc, fie a intervenit cu succes la oportunitățile de a marca ale lui Vasile Buhăescu, Alberto Olaru sau Mihai Constantinescu. Cel din urmă, din nou o… „mână moartă”, ca și în meciul de la „U”, dar cu diferența că acum a fost ținut 92 de minute pe teren! În schimb, debutantul Alin Boțogan – intrat în locul lui, un debut la 17 ani al adevăratului viitor frumos al Petrolului – a reușit mai multe în… 2 minute!

Paradoxal, în poate cel mai slab meci al lui de când este la Petrolul, mai nimic neieșindu-i cum trebuie vreme de 78 de minute, fostul internațional albanez Armando Vajushi, care primise, tot ca și la Cluj, banderola de la coechipierul în mare scădere de formă, Pol Roigé Rodríguez, a fost iar decisiv! A primit o pasă de la Silviu Pană într-o poziție mai neobișnuită pentru el, cea de mai degrabă de inter dreapta, pe la 25 de metri de buturile reșițenilor, a avansat puțin și a tras, apoi, pe neașteptate, Cobrea reacționând târziu și, implicit, fără șanse de reușită, balonul intrând în plasă la colțul scurt, cel care, cum se zice, e al portarului! Era minutul 79 și, ulterior, victoria nu le-a mai scăpat „lupilor”. Mai ales că erau și cu un om în plus pe teren, din urmă cu 20 de minute, odată ce astristul detașat la CSM Reșița, Robert Boboc, a încercat să obțină șmecherește un penalti, dar a văzut al doilea cartonaș galben (pentru simulare sau pentru… proteste?) și a părăsit terenul. Asta spre disperarea președintelui executiv Cristian Bobar, cel care l-a întâmpinat… fără cuvinte la intrarea în tunel! Fără emoții, petroliștii au continuat să atace careul advers, acolo unde junele Boțogan, cu un tupeu pozitiv, a făcut ceva deranj. Și așa s-a terminat, adică cu 1-0 pentru Petrolul, după o primă repriză încheiată cu o remiză albă, 0-0. O a doua victorie consecutivă a lui Octavian Grigore, căruia cu siguranță i se va prelungi interimatul, deoarece – potrivit folclorului fotbalistic – are „bulan”! Câștigă la limită, dar câștigă!

Peste opt zile, adică duminică, 11 aprilie, tot de la oră de matineu, aceeași ca la Reșița, 11.00, „în direct” pe Digisort, Telekomsport și Look, ploieștenii vor fi gazdele echipei lui Younes Hamza și Gabriel Deac – prezentați împreună la Petrolul, nu demult! – și proprietară a lui Sergiu Arnăutu, într-un joc în care oaspeții își vor vinde, cu siguranță, foarte scump pielea. În special, după acest 1-1 de azi, la capătul duelului de acasă cu Unirea Slobozia, ialomițenii conducând pe tabelă până aproape de finalul meciului! Va urma, după aceea, o pauză ceva mai lungă, derbiul de la Viitorul Pandurii Târgu Jiu fiind decalat, reamintind, din cauza prezenței gorjenilor în prima manșă a semifinalei Cupei României, pe 14 aprilie. După eșecul de astăzi de pe teren propriu al trupei pregătite din nou de către Cristian Lupuț, înlocuitorul lui Flavius Stoican, incredibilul 2-4 cu SCM Gloria Buzău, coroborat cu succesul Petrolului în Banat, cu 1-0, s-a făcut rocada între echipa lui Niculae Sarcină și cea a ploieștenilor. Cea din urmă a trecut pe locul 1 în ierarhia Grupei B din play-out, cu 2 puncte mai mult decât liderul de dinainte de start, cel care intrase cu o lungime avans în această fază a întrecerilor.

CSM REȘIȚA: Cobrea 6 – Acka 6 (82 – Visnakovs), Dumitraș 6, Sălcianu 6, Sima 6 – Breșneni (cpt) 6 – Chera 5 (68 – Dat 5.5), Boboc 3, Danci 6.5 (82 – Astafei), Buș 6 – N. Popescu 7 (62 – Lungu 5.5). Colectiv tehnic: Adrian Falub (antrenor principal), Marius Suller și Călin Cheregi (antrenori secunzi).

PETROLUL: Avram 8 – Olaru 7, Meijers 7, Huja 7 (64 – Mondragón 7), Țicu 7 – Pană 7 – Constantinescu 5.5 (90+2 – Boțogan), Ekollo 6.5 (64 – Lax 6), Roigé Rodríguez (cpt) 5.5 (64 – Arnăutu 6), Vajushi 8 – Buhăescu 6 (90+4 – Mitrea). Colectiv tehnic: Octavian Grigore (antrenor principal), Gheorghe Liliac și Ciprian Pura (antrenori secunzi), Cătălin Grigore (antrenor al portarilor).

Au arbitrat: Cristian Codrea 7.5 – Răzvan Ionuț Soponar 7.5 (ambii din Baia Mare) și Cosmin Bojan 7 (Târgu Mureș).

Arbitru de rezervă: Dan Alexandru Gornic (Arad).

Observatori: Horațiu Stănescu (Craiova), pentru joc, și Zaharia Ciev (Timișoara), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Boboc (35 și 59), Olaru (41), Țicu (69).

Cartonaș roșu: Boboc (59).

Foto: www.fcpetrolul.ro (Seba TĂTARU)