Două alpiniste salvate în noapte din masivul Bucegi

Daniel Dimache -

Două alpiniste salvate în noapte din masivul Bucegi

Eveniment montan cu final fericit !
În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică în jurul orelor 00.45 , două alpiniste anunţau prin SNUAU 112 că întâmpină probleme la retragerea din traseul Speranţelor din Peretele Văii Albe, masivul Bucegi. Traseul are 14 lungimi de coardă şi grad de dificultate maxim, 6B, în alpinismul clasic, iar cele doua alpiniste, după ce au parcurs 9 lungimi de coardă, sesizând că intră prea mult în noapte au întrerupt ascensiunea şi au început să coboare în rapel. După ce au coborât 6 lungimi de coardă, datorită întunericului şi ceţei nu au mai reuşit să găsească reguparea necesară pentru a monta o nouă linie de rapel, moment în care au anunţat evenimentul în sistemul de urgenţă. Mai mult de atât, zona în care se aflau era surplombată şi alpinista care cobora în rapel se afla la distanţă mare de peretele de stîncă.

Imediat la nivelul structurilor Salvamont din Valea Prahovei s-a constituit o celulă de comandă formată din şeful formaţiei salvamont din Buşteni – Gigel Haiduc, şeful formaţiei din Sinaia – Nae Cojanu şi şeful Salvamont Prahova- Daniel Banu, care, în baza informaţiilor primite, şi înţelegând turnură nefavorabilă pe care o poate lua evenimentul, au stabilit planul de acţiune şi au alertat resursele necesare de intervenţie. Condiţiile reale din teren, întunericul, ceaţa, temperaturile scăzute, configuraţia terenului, drumul de acces ales către locul în care se aflau cele doua alpiniste, respectiv intrarea prin traseul Fisura Albastră, apoi, traversarea către Traseul Speranţelor, impunea intervenţia cu salvamontişti cu mare experienţă, foarte buni alpinişti şi, mai ales, cunoscători foarte buni ai acestor trasee.

Pe lângă salvamontiştii din zonă, s-a constituit o echipă de sprijin formată din instructori salvamont şi cei mai buni alpinişti-candidaţi salvamont, aflaţi la cursurile Şcolii Naţionale Salvamont în Centrul de pregătire profesională din Padina şi s-a pregătit deplasarea în regim de urgenţă a unuia dintre cei mai experimentaţi alpinişti ai acestor trasee, Costel Cojanu din Zărneşti cel care, împreună cu fratele său Nae Cojanu, şefului formaţiei Salvamont Sinaia, cunosc perfect aceste trasee pe care s-au căţărat de acum peste 40 de ani. De asemenea s-a apelat şi la grupul de alpinişti aflaţi în refugiul Coştila şi în Căminul Alpin, pentru a intra în legătură cu fetele şi pentru a acţiona, în caz de nevoie, alături de salvamontişti ca resursa de sprijin. În tot acest timp, celula de comandă a ţinut legătura cu cele două fete, a obţinut de la acestea detalii foarte importante privind localizarea lor. Alpinistele aflate în dificultate au reuşit să ofere salvatorilor informaţiile necesare, pentru ca, într-un moment de vizibilitate bună să găsescă regruparea necesară şi prin care sa continue coborarea pe linia corecta şi , astfel , evenimentul sa se încheie cu bine.

Salvamont România nu poate decât sa apecieze modul exemplar în care cele două alpiniste s-au comportat, cum au reuşit sa îşi menţină moralul ridicat, să gestioneze şi să depăşească problemele apărute, cum au folosit informaţiile primite de la Salvamont şi, dând dovadă de o bună pregătire psihică şi în alpinism, au reuşit să coboare din traseu. Indiferent câte resurse ar fi mobilizate, cât de repede s-ar deplasa şi ar interveni salvamontiştii, un rol foarte important în astfel de situaţii trebuie să îl aibe cei care au probleme pe munte, sa încerce să îşi menţină moralul ridicat, să păstreze coeziunea grupului, să observe detaliile cu atenţie, pentru a putea oferi informaţii corecte Salvamontului, să îşi conserve resursele, să nu îşi forţeze limitele, să anunţe evenimentul şi să solicite intervenţia Salvamont atunci când nu nu se mai simt în siguranţă pe munte . Încă o dată , din partea Salvamont România, şi, în special a celor care nu au dormit azi noapte, sincere felicitări fetelor pentru atitudine şi succes în toate ascensiunile lor viitoare! – 

transmite Salvamont România pe pagina de socializare a instituţiei.


Foto alpinisti, cu caracter ilustrativ.
Foto versant, de la locul evenimentului.