Dacă un Petrolul a terminat anul 2021 en-fanfare, pe locul 1 în Liga a II-a de fotbal, un… alt Petrolul speră să echilibreze, cât de cât, palmaresul în Liga Națională de baschet!

Dragos Trestioreanu -

Dacă un Petrolul a terminat anul 2021 en-fanfare, pe locul 1 în Liga a II-a de fotbal, un… alt Petrolul speră să echilibreze, cât de cât, palmaresul în Liga Națională de baschet!

Existența a două echipe cu numele de Petrolul în Ploiești nu mai este o noutate. Una combate la fotbal, în Liga a II-a, și a terminat meciurile oficiale din acest an en-fanfare, conducând ierarhia la zi, distanțată liniștitor de contracandidatele la promovare, iar alta se află, în prezent, înaintea celei din urmă partide oficiale din 2021, aproape de „zona de subsol” a clasamentului. Este vorba, desigur, de ACS Petrolul ’52 (foto sus), „șefa de pluton” a eșalonului secund fotbalistic, cu 14 victorii, dintre care 12 consecutive, și numai două eșecuri, implicit cu 42 de puncte, având cea mai bună defensivă și cel de-al doilea atac, ca și despre CSM Baschet Petrolul, trupa de baschet masculin aparținând de clubul sportiv al municipalității, o formație care a preluat noua denumire în toamna acestui an. Însă, nu a „ajutat-o” și să urce, deocamdată, mai sus de locul 12, poziție unde a ajuns după patru succese și șapte eșecuri. E adevărat, CSM Baschet Petrolul este o echipă care a promovat în vară pe prima scenă a sportului jucat la panou, o promovare înregistrată, y compris, sub denumirea originală de CSM Ploiești. Interesant este că mai noua denumire a fost luată – și înregistrată la OSIM – înainte ca, de de exemplu, clubul găzarilor să participe la a treia ședință de licitație a pachetului de șase mărci „Petrolul” și să îl adjudece, contra cost, evident. A fost, de altfel, și singurul participant la operațiunea găzduită de către Primăria Ploiești, în a cărui patrimoniu se și află marca mai sus-menționată. Cel puțin până acum, acesta a fost și unicul „ajutor” din partea municipalității acordat liderului Ligii a II-a de fotbal, cel puțin la nivel public!

Off the records, se spune că, fiind singura echipă de club din municipiu participând într-un campionat de prim eșalon, patroana acesteia, aceeași Primăria Ploiești (foto jos, sediul), s-ar fi gândit să o denumească și Petrolul, speculându-se că în vederea atragerii de sponsorizări. Unele care să permită creșterea valorică a formației de baschet, dar nu numai din acest punct de vedere. O idee bună, nu zic nu. Numai că, nu am auzit deloc ca, până în prezent, să fi fost atrasă vreo firmă să acorde un sprijin material ori să fi venit un om de afaceri cu bani la CSM Baschet Petrolul Ploiești. Așa cum sună, o repet, denumirea înscrisă la OSIM și transmisă la Federația Română de Baschet. Dar, știți clișeul, „speranța moare ultima”!

E ceva totuși cam de neînțeles dacă, numindu-te tot Petrolul, dar având asociate alte inițiale sau cifre decât cele aflate în patrimoniul primăriei, actuala grupare de fotbal nu avea voie să poarte însemnul devenit clasic, scutul. OK, nu-l poartă nici echipa de baschet, de altfel și motivându-se că nu a fost nicio problemă că sunt două Petrolul în oraș, câtă vreme sunt din două discipline sportive separate. Așa este, de acord, nu se poate nega evidența, însă ceea ce nu înțeleg este de ce ACS Petrolul ’52 să aibă parte de opreliști și să se bage mâna în buzunar, adânc, să-și cumpere pe bani buni – acesta e termenul, să nu ne ascundem după deget! – trecutul, nerecunoscându-i-se dreptul de a fi continuator al istoriei găzarilor. Asta deși este club fondat de către o parte dintre cei care au scris-o!!! Iar alții, care nu au avut nici în clin, nici în mânecă cu numele-simbol, să îl preia cât ai zice pește și fără să plătească absolut nimic! Culmea este că, la nivel vocal, a și fost recunoscut de către municipalitate că ACS Petrolul ’52 Ploiești este continuatoarea, de fapt și de drept, a clubului cu o istorie aproape centenară! Pas, de a mai înțelege, logic, ceva, o afi9rma din nou! Parafrazând, totuși, vremea trece, lumea uită. Până atunci, mult succes… Petrolului de la baschet, astăzi, 19 decembrie 2021, de la ora 17.15, în ultimul meci al anului, din sala Dinamo, din București, cu formația „roș-albilor”, cu același nume, aflată cu o poziție mai jos decât cea ploieșteană, palmaresul adversarelor fiind absolut identic, mai puțin coșaverajul, favorabil oaspeților. Duelul va fi transmis live pe canalul al treilea al postului de televiziune Digisport, ca și pe canalul Youtube al FRB: https://www.youtube.com/c/FRBTV_ROMANIA_BASKETBALL, iar – notează siteul oficial al clubului sportiv al municipalității – tot lotul se află la dispoziția antrenorului principal al Petrolului, Mihai Popa (foto mijloc), avantaj de care nu a mai beneficiat de câtva timp!

Foto: www.fcpetrolul.ro, www.csmploiesti.ro și www.telegrama.ro