Două victorii legate, 9 goluri înscrise, niciunul primit, 6 puncte la rând după eșecul… accidental cu Farul! Pe scurt: Petrolul Ploiești, varianta fericită de vară-toamnă 2020!

Dragos Trestioreanu -

Două victorii legate, 9 goluri înscrise, niciunul primit, 6 puncte la rând după eșecul… accidental cu Farul! Pe scurt: Petrolul Ploiești, varianta fericită de vară-toamnă 2020!

Chiar dacă au existat și suporteri ai „lupilor” care și-au închipuit că eșecul din meciul de debut al actualului sezon, cel cu Farul Constanța, de pe arena Ilie Oană, scor: 1-2, nu ar fi fost deloc un accident, două succese legate, unul în deplasare, 4-0 la CSM Reșița, și altul marți seară, 5-0 cu timișorenii de la Ripensia, au confirmat că, într-adevăr, înfrângerea aceea a fost cauzată EXCLUSIV de subțirimea lotului găzarilor din acel moment. Odată ce-au venit transferurile – neașteptat de bune -, Petrolul a început să joace, așa cum se spune în limbajul fotbalistic, și joacă altceva în al treilea sezon de Liga a II-a. Ideea lui Costel Lazăr de a schimba total strategia, mizând prioritar, la achiziții, pe străini, dar și fără a neglija totuși sectorul juvenil, începe să dea roade. Și nu oricum, ci cu spectacol și goluri multe, indiferent unde evoluează Petrolul! Sigur, se poate avansa ideea că formațiile bănățene întâlnite ar fi modeste. Dar liderul, cu maximum de puncte după trei etape, Rapid București, ce trupe a întâlnit? Important este startul, iar dacă este lansat, primul obiectiv, calificarea în play-off, va fi mai lesne de bifat.

De pe locul 12, înaintea disputei cu formația lui Alex Popovici, și până în „buza” podiumului, Petrolul a făcut saltul mult așteptat. Iar ulterior unui 5-0 sec în dauna Ripensiei, după ultimele două sezoane în care abia înscria, în medie, un gol/meci, are acum cel mai bun golaveraj din L2, după trei runde, 10-2, cu nouă reușite bifate în ultimele două dueluri! La trei puncte față de prima clasată și la numai unul de ocupantele celorlalte locuri ale podiumului, FC Universitatea 1948 Craiova și, respectiv, ASU Poli Timișoara, ploieștenii se află într-o poziție care le dă speranțe mai mari mult încercaților suporteri ai lor. Însă, nota bene, trebuie continuat pe aceeași linie. La Miercurea Ciuc, luni, 21 septembrie, de la ora 18.00, cu FK Csikszereda, trebuie pornit iar „pe pistol”, așa cum a fost și cu Farul, și contra lui „Ripi”, însă cu un final precum în ultimul meci, adică tot cu o victorie clară!

Stând strâmb, dar judecând drept, fiindcă așa este corect și benefic, în același timp, Petrolul a avut în față un portar, Dobre (19 ani), elegant să-l numesc modest, el fiind vinovat de primirea golurilor lui Bratu și Saim Tudor, bașca neinspirând deloc încredere coechipierilor săi. Venit la Ploiești cu tactica aglomerării jocului în propria jumătate și cu încercări timide, și astfel fără sorți de izbândă, în atac, singura mare ocazie fiind facilitată de Manolache, dar care în rest nu a mai greșit nimic, Cosmin Petruescu nu a arătat a… Conferențiar (în fotbal), așa cum i se mai zice. În plus, a arătat și că face schimbările fără noima, scoțându-l, drept exemplu, destul de repede pe singurul fotbalist cu gleznă fină din primul „11” al timișorenilor, ploieșteanul Mihai Ene. Cel care, efectiv, nu avea cu cine să joace! Lipsită de cine știe ce valoare, de la un capăt la altul, Ripensia nu putea să îi facă față unei echipe care arată, repet, altfel. În bine, vreau să zic.

Cu o apărare bine pusă la punct – minus împiedicarea în… propriul dribling a lui, repet, Manolache -, în care Meijers a dovedit că postul lui de bază chiar este cel de fundaș central dreapta, iar Mendoza și Țicu au fost greu de trecut, adesea avansând și ca wingeri, Petrolul a stat bine, în sfârșit, și „pe spate”. Cu mijlocași centrali aflați la… ani-lumină de Cioinac sau Mihăescu, precum Lax și Amidu – ultimul, cu o apariție interesantă! -, care sunt cu mult peste Liga a II-a din România, același Petrolul domină jocul „box to box”. Cu un cvartet în care junele Bratu tinde să arate tot mai mult că poate trage, da, și ca… Hagi, seniorul, dacă se lasă vreun adversar păcălit de fizicul său fragil și îi lasă spațiu, iar Ekollo, Pol Roigé Rodríguez – căpitanul care i-a lăsat, după înlocuire, banderola lui Vajushi, predarea de ștafetă ulterioară bucurându-l pe Lax, cel pe care îl văd, de fapt, adevăratul căpitan! – și deja-amintitul Vajushi pot scoate orice adversar din joc și exploatează și cea mai mică ocazie. Dar mai și crează oportunități de a marca. În față, în sfârșit, un atacant care face un efort imens, știe cu mingea, este prieten cu ea, are viteză de sprinter, condiție fizică la zi și putere de luptă remarcabilă. Îl cheamă Balint, a fost implicat în fazele a două goluri din poarta Ripensiei și, chiar dacă nu a marcat încă pentru Petrolul, însă o va face, este un câștig mare de tot pentru lotul găzarilor! Și să nu uit, în poartă, fără a-și mai certa coechipierii la erori, ba chiar, încurajându-l pe Manolache la acea fază cu pricina, fără a mai trage de timp, chestiuni pentru care e certat de către unii simpatizanți, Avram rămâne titularul cert al postului. Remarcate au fost și cele cinci rezerve utilizate, care au contribuit și la înscrierea a două goluri, Saim Tudor și Diarra, iar la centrarea, respectiv pasa decisive, s-a aflat Constantinescu, un „under” promițător. O analiza mai detaliată pe posturi a fotbaliștilor Petrolului, așa cum v-am mai obișnuit, urmează în scurtă vreme. O merită trupa lui Viorel Moldovan, cel care are o bilă albă pentru outfitul său din spațiul tehnic, dar nu numai.

FC Petrolul Ploiești – Ripensia Timișoara 5-0 (2-0)

Marcatori: Bratu (6), Roige (41), Vajushi (49 – din penalti), Saim Tudor (85), Diarra (87).

FC PETROLUL: Avram 7 – Mendoza 7, Meijers 7.5, Manolache 6.5, Țicu 7 – Lax 7 – Bratu 8 (64 – Constantinescu 7.5), Ekollo 7 (84 – Matiș), Pol Roigé Rodríguez 8 (cpt; 64 – Amidu 7), Vajushi 8 (75 – Saim Tudor 8) – Balint 7.5 (75 Diarra 7.5). Colectiv tehnic: Viorel Moldovan (antrenor principal), Francisc Dican (antrenor secund), Cătălin Grigore (antrenor al portarilor), Stelian Isac (preparator fizic).

RIPENSIA: Dobre 4 – A. Macrițchii 4.5, Tieranu 4.5 (55 – Stoi 5), Rogac 5, Gladun 4.5 (73 – Maric) – V. Macrițchii 6, Călin 5 – Tudorache 5 (86 – Golda), Neagu 5.5 (55 – Sokovic 5), Ene 6 (55 – Urvantev 5) – Popovici (cpt) 5.5. Colectiv tehnic: Cosmin Petruescu (antrenor principal), Iulian Muntean (antrenor secund).

Au arbitrat: Vlad Baban 7 (Iași) – Alexandru Filip 7 (Constanța) și Florin Pucheanu 7 (localitatea Ulmi, județul Dâmbovița).

Arbitru de rezervă: Ana Maria Terteleac (comuna Berceni, județul Ilfov).

Observatori: Marian Lumânare (București), pentru joc, și Marcel Savaniu (Brașov), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Țieranu (25), Dobre (34).

După meci, oficialii Petrolului au trebuit să demonteze afirmații ale unor comentatori TV care au spus pe posturile lor, în timpul jocului, că ploieștenii ar fi folosit mai mulți fotbaliști extra-comunitari decât o permite regulamentul FRF. Până la urmă, s-a lămurit toată lumea că „lupii” nu sunt în pericol de a pierde cu 0-3, la „masa verde”, o partidă adjudecată en-fanfare, cu 5-0! Altfel, de remarcat că, la fel ca la Reșița, golurile au fost bifate de câte un jucător, Mario Bratu, Pol Roigé Rodríguez și Armando Vajushi bifând, fiecare, a doua reușită a lor, în disputa împotriva Ripensiei! 

Foto: www.fcpetrolul.ro (Răzvan PĂSĂRICĂ – www.sportpictures.eu; Cristi STAVRI)