După „deplasarea” victorioasă la Chindia, clubul FC Petrolul Ploiești îi datorează mulțumiri… CSM-ului concitadin, co-autor la succes! Dar, așa se câștigă și „SuperLiga A2”, de ce nu?

Dragos Trestioreanu -

După „deplasarea” victorioasă la Chindia, clubul FC Petrolul Ploiești îi datorează mulțumiri… CSM-ului concitadin, co-autor la succes! Dar, așa se câștigă și „SuperLiga A2”, de ce nu?

Vineri, în nocturnă, FC Petrolul Ploiești a bifat penultimul meci din deplasare din campionatul promovării în cel dintâi eșalon. Că a fost tot unul acasă, la fel ca și precedentul, cel cu FC Botoșani, și la fel cu următorul, cel cu Hermannstadt Sibiu, de sâmbătă, 13 mai 2023, ora 14.30, nu-i vina „lupilor”. Exclusiv, evident, a fost rezultatul muncii administrației locale târgoviștene, incapabilă să aibă gata un stadion ca lumea, la patru ani de la promovare. Acum, în sfârșit, este terminat, dar – ca la români – tot mai lipsește ceva! A profitat Petrolul de acest noroc? Da, așa cum a profitat în cel puțin 75% din partide ale acestui sezon, Zeița Fortuna mângâind-o adesea pe creștet. Și astfel, pentru jocurile din 2023, trupa găzarilor a atras laudele unui înalt oficial de club de fotbal, unul care nu o face chiar pentru orișicine. Pe șleau, Meme Stoica. El a desemnat-o pe Petrolul drept revelația SuperLigii, neuitând totuși să menționeze – acesta i-o fi fost interesul? – seria de succese a „galben-albaștrilor” de după… eșecul de pe ” Arena Națională”, 1-4, cu FCSB, gruparea pe care o păstorește acum, în acte, ca șef al CA! Valentin Țicu și coechipierii săi au debutat însă cu stângul în 2023, înfrângere la CS Mioveni, formație deja retrogradată de curând, și s-au dovedit prea mici pentru granzi, în fața cărora au pierdut (tot) în serie. Dar, apoi, arătând că-i echipă bună de play-out, ceea ce era și clar, de altfel, și când cocheta cu zona de play-off, uitați-o pe Petrolul, în prezent, cu șanse mari să-i ofere împrumutătorului, care a salvat-o, Marian Copilu, cea mai mare sumă de bani din drepturile TV oferită echipelor din hai s-o numesc „SuperLiga A2”.

Și acum să explic și titlul. Condusă, din start, de Chindia, echipa Petrolului nu a reușit prea multe în prima repriză, dând naștere la unele suspiciuni, care s-au dovedit nereale. Fapt despre care a și pomenit, după ultimul fluier, Paul Papp, declarând că „noi nu suntem <<capre>>, cum am auzit că s-a spus”! Mai nou aici, la Ploiești, fundașul central nu avea de unde să știe că echipa lui de-acum nu a luat vreodată poziția despre care a spus. Da, în chiar toată istoria ei! Evident, că nu putea și când exista „fotbal impuse”, căci s-a mai jucat și așa, găzarii fiind obligați atunci să tacă și să înghită. Revenind la meciul de vineri, golul egalării, consemnat în mitanul secund, a avut… trei autori: Ismail Diomande, cel cu șutul, apoi gazonul și, în sfârșit, cel declarat de către toți a fi vinovatul principal, portarul Cătălin Căbuz. Un șut care a trimis mingea cu pământul a săltat obiectul de joc în obrazul goal-keeper-ului și, apoi, s-a dus la colțul lung, în plasă. Ați reținut ceva? Da? Atunci, ați ghicit: gazonul! Nu uitați de el! Chindia părea să revină la conducere, la un moment dat, dar VAR a fost corect, anulând reușita, pentru un ofsaid. Asta pentru că VAR nu peste tot face… ce vrea, ci și ce e corect!

Și astfel, s-a ajuns, ulterior, la o cursă frumoasă a lui Gheorghe Grozav – emblema norocului Petrolului, din acest campionat – încheiată cu șut, în urma căruia balonul a lovit de trei ori pământul, ultima oară, dintr-un smoc, mingea sărind peste același nefericit Căbuz! Și gata: Chindia – Petrolul 1-2, remontadă fericită și trei puncte mai mult pentru „lupi”, deocamdată, față de locul 8, FCU 1948 Craiova. Scriam mai sus că onor clubul găzarilor îi datorează mulțumiri CSM-ului din Ploiești, în patrimoniul căruia se află arena Ilie Oană. Și asta fiindcă a fost co-autor la succes! De ce? Cum? Foarte simplu: a tot amânat schimbarea gazonului, a cărui calitate a fost taxată de toată presa și de către adversare, dar i-a… folosit Petrolului! „Victorie cu gazonul” putea fi un alt titlu al cronicii partidei de vineri, nu-i așa?

Totuși, nu merită chiar minimalizat succesul de vineri sau, măcar, nu trebuie redus numai la gazon. Cred că și ambiția jucătorilor a condus la victorie. Să fie foarte clar, printr-un joc de ațipit din moment în moment, Petrolul a strâns atâtea puncte, încât este „campioana” nou-promovatelor în SuperLigă și poate fi și a play-out-ului. Păcat că fără drept de baraj pentru cupele europene! Cu doi antrenori de-a lungul sezonului, fin și naș, Nae Constantin, mai mult timp, respectiv Florin Pârvu, jucând absolut la fel amândoi, adică plictisitor, dar – culmea – și destul de eficace, cu un lot pe care destui îl numesc a fi cam de eșalonul secund, opinie pe care o contest, Petrolul a ajuns mai sus decât o credea și cel m ai pesimist fan al său. Nota bene, adevărații „artiști” au apărut practic abia în play-out. Primul a fost Constantin Budescu, plinuțul cu fizic deja de old boys, dar înzestrat cu un talent ieșit din comun, MARE și la fotbal, MARE și la cântece de pahar, ca și la cuvântul folosit de peste 80% dintre români, caterincă, unul inexistent în DEX! Al doilea, brazilianul Jefferson Junior, despre care cred că puțini își dau seama cât de teribil este și va fi. La 100% din punct de vedere fizic, mai vorbim despre fotbalistul cariocas! Al treilea – ivorianul Ismail Diomande, pe care îl visează noaptea, de-acum, portarul Căbuz. Și în privința lui, vor fi mari surprize, o să înțelegeți repede.

Despre Marian Copilu, omul de fotbal despre care am avut, adesea, un feedback foarte bun de la prieteni și, totodată, cel ce a salvat clubul găzarilor, împrumutându-l cu bani și preluând cu totul managementul, așa cum era și normal, aud că are gânduri mari la vară. Astfel, domnia sa ar urma să schimbe cvasi-total, de sus și până jos, întreg clubul. Dar, să nu ne grăbim cu acest zvon, ci mai întâi să vedem ce va fi și, apoi, să comentăm în cunoștință deplină de cauză Nici măcar dacă vedem lotul, atunci, nu putem anticipa ce se dorește și ce se poate face. Ca exemplu, aș folosi-o pe CFR Cluj, calificată în primăvara Conference League, dar arătând acum, la puțină vreme, ca o echipă pe care ar bate-o și… Petrolul, ca o revanșă după acel 2-5 de anul acesta, de pe „Ilie Oană”, din returul sezonului regular! Cert o să fie că, dacă mai are bani mai mulți de împrumutat la FC Petrolul, atunci, Copilu ar putea însemna ceva mai mult decât regretatul Florian Walter. Dacă însă, va pleca după un sezon și jumătate și va lăsa în urmă același „ogor pârjolit” ca și mai sus-menționatul, nu se va avea parte decât același scenariu, repetat la undeva spre 10 ani distanță. Și – vai! – tot cu epilogul de atunci! Petroliștii speră să fie vorba acum de un cu totul alt viitor imediat și un cu totul alt sfârșit. Mai exact, unul care să permită și o continuare fericită!

Foto: www.fcpetrolul.ro