Primul antrenor străin aflat la cârma uneia dintre cele mai prolifice echipe din baschet din România a devenit (și) cetățean român! Bosniacul Dragan Petricevic a fost îndepărtat neașteptat după ce câștigase primul trofeu din existența CSU Asesoft Ploiești!

Dragos Trestioreanu -

Primul antrenor străin aflat la cârma uneia dintre cele mai prolifice echipe din baschet din România a devenit (și) cetățean român! Bosniacul Dragan Petricevic a fost îndepărtat neașteptat după ce câștigase primul trofeu din existența CSU Asesoft Ploiești!

Am urmărit luni seara înregistrarea de pe canalul Youtube a ultimului meci al prim-divizionarei  CSM Baschet Petrolul Ploiești, de sâmbătă, 20 noiembrie 2021, din sala Olimpia, contra echipei SCM Universitatea Craiova. Gazdele – care bifaseră de la începutul sezonului patru victorii, remarcabil pentru o nou-promovată, dar și tot atâtea eșecuri, în ultimul timp, la care s-a adăugat și cel din fața oltenilor, al cincilea în total, fapt mai puțin lăudabil – au avut drept scuză, plauzibilă, absența a doi baschetbaliști importanți din lot. Este vorba despre străinii Andrej Magdevski și Matija Milin, ambii cu unele probleme legate de viza în țara noastră, după cum notează www.csmploiesti.ro. Cu așa unpalmares, desigur, nu se poate „trage” nicio măcar „paralelă” cu multipla campioană națională care dominase puțin peste un deceniu sportul jucat la panou la noi. Una care obținuse și rezultate frumoase în cupele europene. Pe scurt, CSU Asesoft Ploiești. Acum, formația care poartă și poate cel mai iubit nume din sportul ploieștean și prahovean, Petrolul, nu se ridică nici măcar la nivelul Asesoftului care terminase pe locul al patrulea primul său  campionat de după promovarea în cel dintâi eșalon.

Atunci, pentru ca drumul să devină numai ascendent, patronatul a făcut investiții mari, aducând în „Olimpia” aproape toată echipa națională masculină a României din acel moment și i-a dat-o pe mână unui bosniac care cucerise deja titluri naționale cu echipa din Iași și Arad. Adică, Dragan Petricevic. Acesta și-a pus amprenta imediat și avea să cucerească, cu jucătorii săi, primul trofeu, Cupa României, din multele altele care aveau să urmeze pentru CSU Asesoft vreme de 11 ani. Total neașteptat, Petricevic avea să fie „avansat” aproape imediat ca… director tehnic, pentru a i se face loc pe bancă unui compatriot al său, Mladen Jojic. La finele întrecerilor, ploieștenii au câștigat și primul titlu național, dar Dragan s-a despărțit, apoi, de Asesoft! Însă, a continuat de-atunci încoace să aibă performanțe apreciate, fie la echipa fanion a Timișoarei, la care antrenează și în prezent, și la echipele naționale feminine și masculine ale țării lui de adopție, România. În prezent, este selecționerul celei de băieți și urmează să debuteze curând, oficial, în această calitate.

Aflat în România de foarte multă vreme, cu un „respiro” pentru a antrena în străinătate, Dragan Petricevic s-a simțit tot mai mult unul de-al nostru. În sezonul în care a pregătit-o pe Asesoft, pot spune că am fost apropiați, având și același… patron. Ne vorbea limba la perfecție, era un… perfecționist, mânca baschet pe pâine și era un ambițios peste măsură. A fost cel care nu ar fi meritat absolut deloc afrontul de-atunci. Motiv pentru care m-am bucurat citind un material amplu dedicat lui Dragan pe un site central de sport, sub semnătura colegului de breaslă bine cunoscut Daniel Nazare. M-a impresionat mult declarația selecționerului aleasă și drept titlu de către autorul textului: „Sunt ca un copil cu doi părinți minunați, mama este Bosnia, tata este România!”. O afirmație pe care a făcut-o după ce-a primit cetățenia română, pe care o are deja alături de cea a țării natale, avută când a venit în România. Tot acum, mi-am reamintit și de un text pe care l-am scris în ziarul Prahova, unul la care am făcut-o, ca și la alte două jurnale sau siteuri locale, alături de actualul meu patron, Daniel Dimache, și el un împătimit al sportului jucat la panou. Este datat 6 ianuarie 2006 și-l are drept subiect pe Dragan Petricevic care tocmai se întorsese din Bahrain, țară în care o antrenase pe Al-Muharraq. Printre altele, Petricevic îmi declarase atunci nu numai că se retrăsese la Arad, acolo unde avea o școală de baschet, ci și că intenționase să aducă la Ploiești o echipă din Iordania pentru două meciuri-test, Al Riyadi. Iar asta pentru că, spunea el, „am rămas, chiar și departe de țară, un fan al Asesoftului”! Culmea, înainte de a pleca în Golf, bosniacul se botezase la Constanța în rit ortodox, devenind de-al nostru, așa cum scriam în 2006, și din punct de vedere religios. Însă, cetățenia română pe care visa s-o primească după 10 ani de ședere în țara noastră i-a fost dată abia în… octombrie 2021, la multă vreme după ce se împlinise acel deceniu! Bine, totuși, că măcar acum! Interesant este că Petricevic nu ar fi refuzatmi-a declarat atunci, să conducă un centru de excelență de profil la Ploiești, pe care îl visau atunci cei de la CSU Asesoft, dar la care nu au marșat, din păcate, și autoritățile locale. Nu a fost chiar de mirare!

Foto: www.prosport.ro

❗️De pe 2 și până pe 11 august, 1️⃣8️⃣ echipe naționale, printre care și cea a României, se vor întrece la Ploiești și…

Publicată de Federatia Romana de Baschet pe Luni, 29 iulie 2024