A dat FC Petrolul lovitura cu Dragoș Gheorghe? Dar cu Mihai Velisar, Vedran Vrhovac, Marius Cioiu și Sebastian Moroz? Să întărească tânărul Cătălin Tolea grupa „underilor”? Răsunsuri clare, numai în ceea ce a mai rămas din sezonul regular și în play-off-ul actualei ediții a Ligii 2

Dragos Trestioreanu -

A dat FC Petrolul lovitura cu Dragoș Gheorghe? Dar cu Mihai Velisar, Vedran Vrhovac, Marius Cioiu și Sebastian Moroz? Să întărească tânărul Cătălin Tolea grupa „underilor”? Răsunsuri clare, numai în ceea ce a mai rămas din sezonul regular și în play-off-ul actualei ediții a Ligii 2

Termenul-limită din mercato de iarnă, 14 februarie 2022, se apropie, luni, la ora 23.59, încheindu-se perioada de transferuri dintre „semestrele” competiționale, iar FC Petrolul Ploiești, liderul detașat al ierarhiei de la finalul anului precedent, aproape că a închis lista nou-veniților. Aproape, fiindcă se mai așteaptă ca fundașul dreapta Georgi Pashov, un internațional bulgar care a jucat în Liga 1 autohtonă, la Academica Clinceni, și speră să fie declarat liber de contract cât mai curând, din cauza neachitării mai multor salarii decât permite legea din sportul rege românesc. Odată cu semnarea unui contract cu vecinul de la sud de Dunăre, se poate spune că Petrolul și-a acoperit cu brio toate posturile, iar una despre una dintre achiziții se poate vorbi chiar că ar fi… mult visatul număr 10.

Dintre cei șase noi „lupi” actuali, numai unul singur a venit din străinătate, restul fiind români, o schimbare evidentă de orientare, deci, față de campionatul trecut. Fără a-i fi văzut decât un singur meci întreg, cel cu Metalist Harkov, lider al eșalonului secund din Ucriana, evident că-i dificil să-i caracterizez, pe larg, pe cei care s-au alăturat în această iarnă lotului antrenat de către un colectiv thenic care are de partea sa, până acum, rezultatele – unele foarte bune. Cum nici rezumatele sau înregistrările nu ajută 100% la un comentariu cuprinzător, mă voi rezuma exclusiv la imaginile din amicalul cu ucraininenii, dintr-o transmisiune de top a acestora, și la câteva păreri de la fața locului, ca și pe datele statistice relevante.

Dragoș Gheorghe – prin prisma numărului de goluri marcate, trei, dar și, mai ales, prin tehnicitatea sa, mijlocașul de bandă stângă anticipez că-și va merita pe deplin postul de titular, obligându-l astfel pe Simon Măzărache să tragă tare, pentru a-i face concurență fostului căpitan al Astrei, împrumutat pentru un sezon și jumătate la FC Petrolul. Cu o viteză bună, un control al balonului de invidiat, curajos, punându-și în valoare driblingul și, ori de câte ori are prilejul, șutul plasat, micuța extremă poate deveni marea lovitură a găzarilor din acest mercato. Golgheter și la Astra, golgheter, cu un tupeu pozitiv, și la primele sale partide în echipamentul galben-albastru, deocamdată amicale, de pregătire, Dragoș Gheorghe poate progresa mult pe „Ilie Oană”, dar cred că are în raniță bastonul de mareșal. Haideți să-l vedem totuși și pe… puncte!

Mihai Velisar – a fost vândut pe „mai nimic” la inițiativa unui fost președinte executiv al clubului, la Gaz Metan Mediaș. O echipă care, din păcate, pare a-și parcurge ultimele zile ori luni de existență. Unul dintre cei care au cu adevărat Petrolul în suflet, dar și pe… corp, vezi simbolul tatuat pe care l-am dezvăluit, ca ilustrație a unui text de anul trecut, a fost readus la Ploiești de către un alt președinte, cu ochi și la tineri locali! Am certitudinea că Mihai Velisar, dincolo de pasiunea imensă pentru clubul găzarilor, nu s-a întors la acasă să fie exclusiv un back-up pentru căpitanul Valentin Țicu. Prilej pentru care sunt convins că se va asista la o concurență acerbă, dar și benefică pentru staff-ul tehnic, în cele 13 meciuri rămase de bifat.

Vedran Vrhovac – singurul fotbalist străin, așa cum scriam mai sus, adus iarna asta la Petrolul a oferit ca o primă impresie, ceea ce, se știe, contează, imaginea unui tânăr puternic și ambițios. A fost internațional de juniori și tineret al Bosniei-Hețegovina, este serios, fără fițe, un băiat muncitor, una peste alta. Bref, un câștig pentru defensiva care va trebui să ducă greul în meciurile care trebuie să conducă spre primul eșalon. Nu trebuie uitat că un campionat se câștigă cu apărarea, nu am spus-o eu, ci specialiști adevărați din domeniu. Indiferent de formula axului central, antrenorul principal nu cred că va mai avea bătai de cap odată cu venirea lui Vedran Vrhovac (foto, primul din stânga).

Marius Cioiu – despre Dragoș Gheorghe m-am întrebat – dar am și răspuns pozitiv… în avans! – dacă va fi lovitura din mercato de iarnă a Petrolului. Despre brașoveanul pe care l-am văzut prima oară la Viitorul Pandurii Târgu Jiu, alături de concitadinii săi Vlad Prejmerean și Daniel Paraschiv, ultimul refuzând-o în vară pe Petrolul, pentru a merge împrumut la FC Voluntari, iar acum a luat-o spre… FC Hermannstadt Sibiu, aș îndrăzni să repet că va fi… mult visatul număr 10. Chiar dacă la Academica Clinceni, acolo unde a debutat pe prima scenă a fotbalului românesc, a fost folosit în bandă, predilect cea din dreapta, Marius Cioiu este prea tehnic de a se irosi în lateral. E clar că postul lui va fi în spatele vârfului, altruismul lui dovedit și talentul de a construi, vizibile în meciul cu trupa de la Harkov, au oferit semne bune pentru viitorul imediat. Cioiu e limpede, o repet, un creator. Unul care trebuie exploatat la valoarea sa reală. Nu va trebui plimbat de colo-colo, ci așezat EXCLUSIV acolo unde îi este locul!

Sebastian Moroz – fără falsă modestie, l-am ochit de la primul său meci dintre buturile Astrei Giurgiu, chiar dacă nu sunt un mare fan al portarilor cu o înălțime mai mică. Deși, „fenomenul Pecanha” m-a făcut, cândva, să-mi reconsider totuși părerea inițială. Însă, nu pot să nu recunosc că îmi plac și portarii cu plasament și reflexe, o nostalgie după Giuliano Sarti, îngreul păzitor al marii echipe a lui Internazionale Milano, cea cu Sandro Mazzola drept prim star. Motiv pentru care, atunci când l-am văzut pe Seba, i-am și remarcat calitățile, dorindu-mi-l, ca suporter, evident, la Petrolul. OK, nu chiar cum a fost odată cu un alt portar, Vasili Hamutovski, ca și fotbaliști din câmp ca Geraldo Alves sau Filipe Texiera. Vise care mi s-au și împlinit. Însă, Sebastian Moroz mă poate determina cândva, și în cazul lui, să-mi spun că a fost tot un vis împlinit.

Cătălin Tolea – singurul „under” adus iarna aceasta a venit din județul vecin de la Vest, Dâmbovița, cel care i-a dat pe tinerii Andrei Ivan, Andrei Vlad, Valentin Mihăilă și Octavian Popescu, ajunși fotbaliști de top, cel de-al treilea chiar în Serie A, la Atalanta Bergamo. Despre Cătălin Tolea mi s-a declarat că ar fi un „2003” plin de calități, fiind polivalent, dar predilect o „bandă dreaptă”. Una care, transferată definitiv la FC Petrolul, trebuie să muncească totuși pentru a izbândi în concurența cu produsele fostului centru de copii și juniori al clubului ploieștean, Mario Bratu și Mihai Constantinescu. Merită de urmărit acest „duel”, care nu poate fi decât benefic staff-ului tehnic.

Am să închei, la momentul potrivit, aceste succinte caracterizări cu aceea a lui… Georgi Pashov, văzându-l, după ce va fi semnat contractul cu FC Petrolul, drept cel mai grozav transfer din mercato de iarnă, și observând, de altfel, și dorința antrenorului principal de a-l avea cât mai repede la dispoziție. Afirmația de mai sus se sprijină pe faptul că l-am urmărit în toate meciurile lui de la Academica Clinceni de până în prezent, dar cu precădere cele din sezonul trecut, aducându-mi aminte astfel, cu maximă plăcere, de un gol spectaculos al său, din campionat. Dacă l-aș revedea și pe arena Ilie Oană, m-aș bucura mult, fiindcă și așa le va dovedi noilor suporteri ai săi ce valoros este, realmente.

Foto: www.fcpetrolul.ro