Draw-ul din derbiul Ligii A, suficient echipei lui Vlad pentru titlu? Sau Dumitrescu & elevii-coechipieri mai pot spera la locul 1? Alt arbitru nu era?

Dragos Trestioreanu -

Draw-ul din derbiul Ligii A, suficient echipei lui Vlad pentru titlu? Sau Dumitrescu & elevii-coechipieri mai pot spera la locul 1? Alt arbitru nu era?

În week-end-ul trecut, la Blejoi, s-a desfășurat nu numai derbiul returului campionatului Ligii A Prahova, la fotbal, ci de, fapt, și cel al întregului sezon competițional, CS-ul local (a doua foto de sus, din text) și AFC Bănești ocupând la ora meciului, în ordine, primele două locuri din ierarhie, despărțite de 4 puncte. Era limpede că un succes al gazdelor și o distanțare astfel la șapte lungimi ar fi fost cvasi-decisivă în adjudecarea primei poziții și, implicit, ar fi asigurat calificarea la barajul de promovare din Liga a III-a. Pe de altă parte, oaspeții – care au, în continuare, un program competițional mai ușor – aveau prilejul de a reduce ecartul Blejoiului până la un singur punct, dacă s-ar fi impus pe arena contracandidatei la titlul județean.

Terenul de la Blejoi a fost serios afectat de o ploaie continuă, jumătatea din stânga tribunei acoperite, plină la ora primului fluier al arbitrului ploieștean Alin Gheorghe (foto sus, în text, în mijloc), fiind presărată cu băltoace, din loc în loc, atacurile jucătorilor lui Răzvan Vlad și Emil Coșieru fiind cu mult îngreunate în prima repriză, mai avantajați fiind băneștenii fiindcă partea de teren în care atacau ei era mai puțin afectată. Oaspeții au și deschis scorul, după o execuție de efect a fostului golgheter petrolist și… blejoian Adrian Vintilă, autorul unei reluări acrobatice, de la 14 metri, din poziție centrală, la centrarea lui Horia Nicolae, din minutul 25. A fost o fază la care omul cu assistul a avut timp să se și ridice de pe iarba udă, pe care alunecase inițial, și să și centreze exact acolo unde Vintilă fusese lăsat complet nemarcat de Claudiu Stoica și Mădălin Ghinea. Greșeală mare de marcaj a defensivei liderului!

La fel a fost și aceea de peste trei minute, atunci când un alt fost petrolist, Cosmin Lambru (29) – de altfel cei doi fiind coechipieri în turul campionatului Ligii a III-a la echipa „lupilor” -, a fost îmbrâncit în careul mare de căpitanul Băneștiului, Bogdan Minea, și călcat apoi de Robert Lungu, celălalt fundaș central, care a mai și căzut peste tânărul atacant. Au fost câteva proteste, dar nu era deloc cazul. Căpitanul Blejoiului, Irinel Dumitru, care a făcut un meci bun, a transformat, cu fentă, de la punctul cu var, stabilind scorul primei reprize. Una în care mi-am cam pus întrebarea, nu o dată, de ce persoana care face delegările la meciurile Ligii A nu a putut trimite la derbi un arbitru demn de acest meci!

La reluare, după mai bine de un sfert de oră, în minutul 64, foști colegi la primul antrenament al noului, pe atunci, Petrolul, Dănuț Iancu și Lambru au conlucrat perfect pentru un gol care putea fi decisiv. Iancu a pasat, „în gaură”, lateral dreapta, vârful de atac a intuit execuția colegului de echipă și a ajuns la balonul pe care l-a trimis, măiastru, la colțul lung, chiar în momentul în care un apărător advers plonjase disperat lângă el, pentru a se opune reușitei. Pe un astfel de teren, o asemenea execuție, jos pălăria, mai ales la o așa vârstă! Cei doi au mai fost protagoniștii unei faze în care doar dacă aveai orbul găinii nu dădeai lovitură de pedeapsă, ei fiind faultați… unul după altul, în „16 metri”, într-un interval de doar câteva secunde!

Dar, nu numai astfel de probleme a avut centralul Alin Gheorghe, ci s-a mai dovedit și parcimonios în acordarea cartonașelor galbene, Minea terminând meciul pe teren, ca și Cristian Catrina, de altfel. Asta deși arbitrul a avut „n” ocazii de a-i avertiza până le-a arătat, târziu, câte un „galben”, pe al doilea, unul cât se poate de firesc, evitând să le mai arate! Însă, nu e chiar prima oară când acest central conduce, hai să-i zic, ciudat un meci al Blejoiului. Nu era cazul, fiindcă AFC Bănești chiar a jucat bine și nu avea nevoie de vreun „ajutor”. Drept dovadă că a și egalat în minutul 77, atunci când Andrei Roșu a trecut ca… acceleratul pe lângă Stoica, în tușă, pe stânga, în sensul de atac al oaspeților, și a centrat spre bara a doua, Adrian Gheorghe a fost contemplativ, Vlad Badea nu avea șanse să sară la minge, din cauza înălțimii, astfel încât, nemarcat în colțul careului mic, Horia Nicolae – assist și gol, și el, ca și Lambru! – a trimis, simplu, cu capul, în plasă, din 5 metri, fixând tabela la un 2-2 care ar fi fost echitabil dacă nu ar fi existat erorile grave ale arbitrului Alin Gheorghe!

Per total, derbiul a fost mult peste nivelul campionatului Ligii A, din toate punctele de vedere, unele detalii contribuind însă la stabilirea rezultatului final. De exemplu, de neînțeles de ce, de trei meciuri, Iancu este mereu prima schimbare, iar asta după 45 sau 70 de minute, cel mult, de ce – pe fondul forțării victoriei – Cosmin Lambru a fost scos de pe teren, de parcă scorul era favorabil, și înlocuit cu Cristian Dragomir, care… nici nu s-a întâlnit cu mingea, de ce se merge pe varianta cu Ghinea fundaș dreapta și Badea pe partea cealaltă, când există și varianta cu Cătălin Ruptureanu ca fundaș lateral și Ionuț Chiși – mijlocaș, ambii pe banda dreapta, iar Ghinea și, respectiv, Badea, în pozițiile similare de pe stânga. Chiși merită să fie titular, iar lui Badea nu i s-ar mai anula calitățile de jucător ofensiv, chinuindu-l pe un post care, clar, nu-i al lui.

Altfel, trebuie recunoscut că folosirea ca titular și aproape integralist a unui Cristian Vasile venit după o accidentare serioasă nu este un… serviciu făcut acestui fotbalist serios, care ar fi meritat mai mult decât L4, altădată, însă acum nu-i în cea mai bună formă. Cât o privește pe AFC, dacă ar avea, ca altădată, și defensivă, precum are mijloc și atac, cu siguranță că acum nu ar fi fost la patru lungimi în urma Blejoiului! Dar, aș putea spune că războiul nu este încă pierdut. Va fi un finiș interesant pentru două echipe frumoase și care au conduceri la fel, trioul gazdelor, Paul Mâinea-Gheorghe Biziniche-Ștefan Zahanagiu, având un corespondent pe măsură în persoana lui Aurel Covrig! Am convingerea că oricare dintre aceste grupări va câștiga titlul județean va trece la baraj, apoi, de campioana județului Giurgiu, fiindcă o să fie sigur mai bună!

CS BLEJOI: Adrian Gheorghe 5.5 – Ghinea 5, Cl. Stoica 4.5, Năstase 5, Badea 5 – Bojoagă 7, Irinel Dumitru (cpt) 7.5 – Ruptureanu 6, Iancu 7.5 (67 – Rudaru 6), Vasile 5.5 (78 – Chiși) – Lambru 8.5 (90+2 – Dragomir). Colectiv tehnic: Răzvan Vlad (antrenor principal), Emil Coșieru (antrenor secund).

AFC BĂNEȘTI: Șandru 5.5 – Catrina 5, Minea 4.5 (cpt), Lungu 5, Dobrinoiu 6 – Claudiu Dumitrescu 7, Alin Gheorghe 6.5 (67 – Ariciu 5.5), Copilu 6.5 – Nicolae 8.5 (88 – Iulian Dumitru), Vintilă 8, Roșu 7.5. Colectiv tehnic: Claudiu Dumitrescu (antrenor principal), Claudiu Andrei (antrenor secund).

Au arbitrat: Alin Gheorghe 5 – Gabriel-Miron Enache 7 și Andrei Oprea 7 (toți din Ploiești).

Observator AJF: Cătălin Popescu (Ploiești).

Cartonașe galbene: Irinel Dumitru (23), Copilu (58), Catrina (71), Minea (73), Bojoagă (78).

Foto: Paul MÂINEA