Droguri impregnate în scrisori, descoperite la Penitenciarul Ploiești

Daniel Dimache -

Angajați ai PENITENCIARULUI PLOIEŞTI,  în colaborare cu B.C.C.O. PLOIEŞTI – SERVICIUL ANTIDROG, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. – SERVICIUL TERITORIAL PLOIEŞTI, au documentat, prin mijloace specifice, începând cu luna septembrie 2020, activitatea unei grupări infracţionale formată din 7 persoane, implicată în traficul de produse psihoactive noi, în mediul penitenciar.

Din probatoriul administrat, a rezultat că substanţele psihoactive erau impregnate pe bucăţi de hârtie, care ulterior erau introduse în penitenciar prin intermediul corespondenţei. După introducere, bucăţile din hârtie erau livrate membrilor grupării care, ulterior, le distribuiau către diverşi consumatori, în schimbul unor sume de bani sau unor bunuri (cafea, ţigări, articole vestimentare).

Publicitate

În ceea ce priveşte modalitatea de consumare, bucăţile de hârtie impregnate cu produse psihoactive noi erau introduse în ţigări cu aspect normal şi consumate, fiind astfel foarte greu de depistat activităţile infracţionale desfăşurate.        

În dimineața zilei de 11.11.2020, lucrătorii Penitenciarului Ploieşti, în colaborare cu polițiștii B.C.C.O. Ploieşti, cu suportul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploieşti și cu cel al Grupei Operative a Penitenciarului Mărgineni, efectuează un număr de 5 percheziţii în camere de detenţie din interiorul Penitenciarului Ploieşti, fiind puse în executare 7 mandate de aducere pe numele suspecţilor şi citate alte 13 persoane cu privire la care există date că se aprovizionau cu produse psihoactive noi, pentru consum, de la membrii grupării.

Suspecţii vor fi conduşi la sediul D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Ploiești, pentru audieri, în cauză cercetările fiind efectuate pentru comiterea infracţiunilor de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fapte prev. și ped. de art. 16 alin. 1 din Legea 194/2011.

Polițiștii au ridicat, în urma perchezițiilor efectuate 8 coli din hârtie tip A4, 3 bucăți de hârtie de diferite dimensiuni, 5 bucăți de șervețele și o bucată de hârtie de dimensiuni aproximativ 100 cm/40 cm, susceptibile a fi impregnate cu substanțe psihoactive.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.