Drumurile Petrolului toate…

Dragos Trestioreanu -

Drumurile Petrolului toate…

Au trecut 10 etape din  noul sezon al primului eșalon, s-au dus și optimile Cupei Ligii, se apropie „16”-imile Cupei României-Timișoreana… În campionatul Ligii I, Petrolul nu stă bine. De fapt, stă foarte prost, fiind ultima clasată. Asta, evident, și din cauza penalizării cu 6 puncte, balast încă dinaintea startului întrecerilor, din motive de datorii. Dar, și cu acele puncte, găzarii nu ar fi fost plasați mai sus de poziția a XI-a. Una de play-out, acum, când mai sunt doar trei etape din turul sezonului regular. Bine, la ce s-a întâmplat în vară, doar superoptimiștii visau la play-off, mizând pe nivelul valoric precar al celui dintâi eșalon. S-a crezut, atunci, că – dată fiind insolvența venită peste noapte, în iarnă, paralizând un lot aflat la ani-lumină de cel de acum, din punct de vedere valoric,  și cantonat în Turcia – va merge oricum. Uite că nu a mers! Iar „lanterna” este greu de pasat chiar și unei trupe de nivelul Ligii a II-a, precum nou-promovata FC Voluntari, echipa de pe locul 13, din  prezent.

De ce s-a ajuns aici? Trebuie s-o luăm cu începutul. Mai precis, cu amintita iarnă a acestui an. Alegerea, pe blat, a procesului de insolvență, despre care fotbaliștii de-atunci au aflat din presă și-au intrat pe loc în panică, pe bună dreptate, a lăsat urme serioase. Unele neintuite su ignorate tocmai de cei care avuseseră această idee „magnifică”. Așa s-a ajuns, în vară, ca una dintre candidatele autorizate la ocuparea unei poziții de pe podium, în ediția 204-2015, să termine pe a șasea. Asta după rezultate, cu precădere pe propriul teren, demne de o peliculă horror sau, cu îngăduință maximă, SF. Atunci au apărut gânduri peste gânduri ale echipierilor – mai de părăsire a corabiei, care era clar că începuse să ia apă, mai de abordare a meciurilor „lejer”. Au fost arătați cu degetul jucătorii, deși vinovații se aflau, de fapt, câteva etaje mai sus de nivelul terenului care se degrada din ce în ce mai mult. Un teren care, astăzi, întregește un tablou demn aproape de o planetă fără viață.

În intersezon, Petrolul a fost dat pe mâna unui manager sportiv nou, Mihai Joița, care și-a pus în sertar carnetul de impresar. Joița și-a ales și antrenorul, arătându-i, hodoronc-tronc, poarta stadionului tizului Teja, pentru a-l întâmpina pe acolo pe Selymes Tibor. Un risc pe care și l-a asumat olteanul cu domiciliu la Paris, negândindu-se vreo clipă că amicul Tibi nu era vreun maestru al reconstrucțiilor, mai pe picior. Mai degrabă, s-a dovedit un „yesman”, care a înghițit pe nemestecate tot ce i s-a adus. Iar, apoi, se plângea de mama focului că are nevoie de cu totul alți fotbaliști! Așa se face că, în Serbia, au fost îmbrăcați în „blană de lup” unii, iar la debutul de sezon – aproape alții. Situație în care Petrolul a devenit… campioană la rezilieri de contracte, nu managerul sportiv mai dicta achizițiile, ci însuși antrenorul care, ca fost internațional români, a avut drept target, bineînțeles, jucători autohtoni. Se spunea pe ici, pe colo, că și patronatul a mai avut ceva idei în acest sens, printre mai mulți români strecurându-se și un bulgar. Doar el, fiindcă un alt străin, salvadorianul Bonilla, a fost lăsat să plece, după ce se semnase, deja, așa zicându-se pe la colțuri. Lăsat fiindcă, potrivit principiului neaoș, nu ne putem bate cu banii… azerilor! Și, dacă nu putem, ne mulțumim cu un Lemnaru, să zicem. Băiat bun, de-al nostru, dar care nu a mai marcat un gol de nu mai ține minte nici el de când! Și-atunci, cum să se mai spere la mai bine, la mai sus?!?

Duminică, vine Craiova, clona aceea a primăriței din Bănie. Meci greu, deoarece – după un debut slab – băieții acum doar ai lui Emil Săndoi și-au mai revenit. Însă, cine vrea să scape de ultimul loc, musai să bată și să dea acatiste să nu o facă și Voluntariul, cu Timișoara, în „Groapă”. Apoi, la mijloc de săptămână viitoare, o partidă să-i zicem mai de încălzire, mai de antrenament, așa, la Brașov, cu Unirea Tărlungeni. După un  trofeu câștigat în Cupa României, urmat de două semifinale la rând, fanii „galben-albaștrilor” nu mai înghit acum o eliminare „din prima” și din competiția KO, așa cum s-a întâmplat în Cupa Ligii. Astfel încât, chiar dacă vor mai fi cheltuieli cu alte deplasări, în această așa-zisă competiție KO, relația cu suporterii trebuie refăcută pas cu pas și, mai ales, în întreceri al căror gust ei l-au prins din 2012 încoace. În sfârșit, urmează partidele cu Viitorul lui Hagi, la Ovidiu, cu roluri schimbate, Petrolul – la retrogradare și ex-ploieșteanul Ioan Filip și compania, în luptă pentru un loc de cupe europene, plus finalul turului, acasă, cu ACS Poli, revanșă pentru eliminarea de la Tmișoara. Grad de dificultate maxim  pentru oaspeți, în Dobrogea, și mediu – pe „Ilie Oană”. Acestea sunt drumurile toate, pe termen scurt, ale lui Marinescu & Co. Dacă vor călca apăsat pe ele, vor mai ieși la suprafață. Dacă nu, Dumnezeu cu mila!