DSP Prahova explică ce se întâmplă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti

Daniel Dimache -

DSP Prahova explică ce se întâmplă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti

RAPORT DE EVENIMENT:

Având în vedere că în seara zilei de 24.04.2020 am fost informat de serviciul de permanenţă al DSP Prahova la CJCCI că o asistentă medical din tura de noapte a secţiei UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti a acuzat simptome de infecţie respiratorie, circumcise definiţiei de caz COVID19: subfebrilităţi, disfagie, stare de rău general, fiind testată prin metoda de detectare calitativă PCR pentru SARSCov-2, rezultat  pozitiv, am dispus următoarele măsuri:

– izolarea pacientei în Spitalul General CF Ploieşti

– identificarea pacienţilor cu care a venit în contact şi testarea prioritară a acestora – identificarea personalului medical din UPU cu care a intrat în contact

– curaţenia şi dezinfecţia terminal în UPU şi izolator

– ancheta epidemiologică amănunţită pentru identificarea cu celeritate a tuturor contacţilor

 

 

Rezultate şi măsuri suplimentare în ziua de 25.04.2020:

-Testele efectuate la pacienţi au fost negative. Supravegherea epidemiologică va continua pentru a exclude orice risc de îmbolnăvire a acestora.

– Împreună cu SPIIAM şi conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, sub coordonarea Instituţiei  Prefectului Prahova, având în vedere că ancheta epidemiologică a identificat 45 potenţiali contacţi cadre medicale aiasistentei depistată pozitiv, s-a luat decizia ca aceştia să nu părăsească UPU spre a fi testaţi pe echipamentul RT-PCR din dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

 

Pentru a nu exista niciun risc de contaminare a pacienţilor, a personalului Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti din alte secţii, a familiilor contacţilor, s-a luat decizia ca toţi contacţii- personal medical, identificaţi ca atare de ancheta epidemiologică, să fie izolaţi în centre de carantină avizate de C.J.S.U. sub supravegherea cadrelor medicale ale Direcţiei de Sănătate Publică Prahova.

În jurul orei 22:30 a zilei de2 5.04.2020 laboratorul a finalizat testarea RT-PCR cu următoarele rezultate:

 

– un angajat UPU depistat pozitiv, internat la secţia Boli Infecţioase Ploieşti.

– 3 probe neconcludente (vor repeat testarea)

– 44 probe cu rezultat negativ, contacţii  vor rămane sub supraveghere, în izolare, spre a fi retestaţi conform metodologiei INSP

 

 

Testările s-au efectuat prin metoda screening prin eşantionare, iar din eşantionul pozitiv s-a reluat testarea prin probă individuală.

Rezultatele reprezintă statusul viral din momentul recoltării, specimenul recoltat fiind exudat nazal şi faringian pe tampon VMT.

În cursul  zilei de 26.04.2020 directorul  Spitalului  Judeţean  de Urgenţă Ploieşti şi directorul Direcţiei de SănătatePublică   Prahova, alături de cadre medicale de specialitate,  vor verifica în fiecare centru de carantină unde se află aceşti suspecţi starea lor de sănătate, condiţiile de cazare şi alimentaţie şi respectarea măsurilor de izolare dispuse.

Măsurile de menţinerea izolării, respectiv de reîntoarcere în activitate vor filuate de Direcţia de Sănătate Publică în conformitate cu metodologia de supravegherea Covid-2 elaborată de INSP în funcţie de semnele clinice şi de rezultatele testărilor  RT-PCR ce se vor repeta în intervalul de timp specificat în susnumita metodologie.

 

Cu stimă,

DIRECTOR EXECUTIV DSP PRAHOVA, Dr. Bogdan Cristian Nica