După „dubla” lui David Miculescu, de la Arad, FC Petrolul s-a luat la braț cu echipa CS Mioveni, punând mâinile pe „lanterna roșie”! Prahovenii și argeșenii nu au niciun punct și nu au marcat niciun gol, în două etape din Superligă!

Dragos Trestioreanu -

După „dubla” lui David Miculescu, de la Arad, FC Petrolul s-a luat la braț cu echipa CS Mioveni, punând mâinile pe „lanterna roșie”! Prahovenii și argeșenii nu au niciun punct și nu au marcat niciun gol, în două etape din Superligă!

Dacă în meciul de debut din Superligă au pierdut nemeritat, dintr-un penalti, scor: 0-1, în fața echipei FC Voluntari, cu nimic superioară, ba dimpotrivă, „lupii” jucând mai bine, fapt recunoscut de iubitorii fotbalului, la Arad, în etapa a doua, eșecul suferit cu UTA, rezultat final: 0-2 (0-1), a fost cu totul altceva. Jocul nu a mers, deși antrenorul principal Nae Constantin a făcut numai o singură modificare în primul „11”, Jair în locul lui Seto. Pe arena Francisc Neuman, japonezul nu a primit niciun minut, deși evoluția trupei „lupilor” a fost clar în suferință, mai ales din punct de vedere defensiv. Motiv pentru care înfrângerea aș putea-o cataloga chiar drept meritată.

Prima repriză, încheiată cu un deficit de un gol de către ploieșteni, poate să fie sintetizată astfel: acțiunea din care arădeanul Miculescu (foto, în duel cu Gheorghe Grozav) a deschis scorul, punctând întâia dată în această partidă, ocazia mare a petrolistului Dumitriu (foto jos, în stânga) și duelul dintre Huja și Ubbink, cel care se putea solda cu un cartonaș galben pentru petrolist, avertisment care, fiind al doilea, s-ar fi transformat automat în roșu. Să le iau pe rând. În minutul 11, după o fază în careul formației UTA, a urmat un contraatac rapid, Cioiu – retras – deviind mingea, în ultima instanță, cu o lovitură de cap, către propriul portar. Avram (foto sus) s-a uluit și, în loc să prindă mingea în mâini, a decis s-o degajeze cu piciorul. Neavând cipuri pe liniile de marcaj ale terenului, s-a apreciat, de către arbitru, Iulian Dima, și asistentul de la tușa a doua, Ciprian Danșa, că balonul nu ar fi ieșit în corner, iar golul marcat ulterior ar fi fost valabil! Care gol a survenit după ce mingea trimisă de portar a ajuns direct la decarul gazdelor, dribling scurt al lui Miculescu în fața unui Huja departe de adversar – cine trebuia s-l marcheze, de fapt, pe Miculescu? – și un șut pe jos la colțul scurt, goal-keeper-ul găzarilor părând a nici nu fi văzut balonul. După numai 120 de secunde, centrarea din stânga a lui Țicu i-a venit perfect pe șut lui Dumitriu, cel care, uluit de șansa uriașă de a egala repede, a pus latul și mingea a zburat destul de mult peste transversală, expediată de la 1o metri! În sfârșit, spre finele mitanului, la o lansare lungă pe dreapta, în duel cu Ubbink, Huja a lăsat impresia că ar fi fost împins de către olandez și, în cădere, l-ar prins cu brațul, ambii combatanți căzând pe gazon. Centralul a dictat lovitură liberă, dar nu a acordat „galbenul” solicitat de arădeni. Fapt amendat pe la TV!

Dacă la faza lui Dumitriu, nu mai este nimic de comentat, la prima și a treia ar mai fi. De ce o exista VAR, de ce sunt plătiți arbitrii din camera acestuia, dacă se lasă o decizie importantă numai pe seama unui asistent de la marginea terenului, așa cum se vorbea tot pe la TV? Cioiu a trimis cu capul, încercând să-i ușureze astfel sarcina lui Avram, deși mai bine ar fi trimis-o tare în corner. Adică, fără să-l mai fi implicat pe portar. Luând altă decizie pe loc, l-a speriat pe apărătorul buturilor, rezultând un gol care nu s-ar mai fi consemnat. Pe reluări și stop-cadru, unghiul de filamre știu că mai păcălește, dar pare mai degrabă un balon în afara terenului de joc, deci în corner. Ascultându-i pe cei din studiourile TV – cei care, în campionatul trecut, îi ridicau osanale Petrolului, club de tradiție bla-bla-bla, și se bucurau că promovează – au apreciat fără menajamente faza lui Huja cu Ubbink. Mai să cred astfel că au văzut vreo reluare TV și dinspre tribuna opusă camerelor de luat vederi! Căci, nu se putea da un verdict inapelabil că trebuia „galben”, fiindcă batavul ar fi fost faultat de portughezo-românul. Neexistând o reluare de acolo, cum să spui că 100% petrolistul a faultat, ci nu primul cel de la UTA, de ce nu?!? Dacă nu s-ar fi observat o împingere de pe partea opusă – deși am văzut deja, în acest sezon, că trebuie brânci în toată regula, chiar și în careul mare, să se dea fault!!! -, atunci, da, era de al doilea cartonaș și, apoi, eliminare. Poate și dintr-o nesiguranță, arbitrul bucureștean a dictat numai lovitură liberă pentru gazde, fără avertisment.

În a doua parte a confruntării nu a fost mai nimic important în neregulă cu privire la arbitraj. Deși Petrolul a dominat ultimul sfert de oră, nu s-a marcat și în poarta lui Iacob. A avut ocazii bune de a reduce din handicap Măzărache, înscrisese deja al doilea său gol Miculescu (69), fixând tabela la 2-0. A reușit după o fază în care i-a ridiculizat, pe rând, pe Țicu, Jair și Huja, șutând, de la 17 metri, central, în colțul din stânga, jos, fără speranțe pentru Avram. Și ca o consecință, „galbenii” au terminat iar pe sec. Numai goalverajul de 0-3, după două etape, i-a salvat de ultimul loc, ocupat de cealaltă trupă care și ea nu are niciun punct și niciun gol înscris, CS Mioveni (0-5). La numai o lungime sub… FCSB și Chindia, aflate pe locuri de baraj, pe Petrolul o așteaptă, de-acum, trei etape de foc. Mai întâi, duminică, 31 iulie 2022, ora 18,30, acasă cu Sepsi, deținătoarea Cupei României și a Supercupei, posibilă calificată în turul al treilea din CEL, până atunci. Ulterior merge la „U”, dar din fericire totuși pe stadionul din Mediaș, ci nu pe „Cluj Arena”, blocată de un festival. În runda a cincea, o va găzdui pe Rapid recentă învingătoare a vicecampioanei mai sus-menționată.

Urmează, deci, partide dificile și, la cum arată echipa, numai Cioiu și Ivanovski putând fi remarcați cu UTA, dar mai ales strategia aleasă de pe bancă, planează marele pericol să se acumuleze prea puține puncte până ce se va scurge o treime din turul sezonului regular. Efectivul nu arată deloc grozav, chiar dacă există un… Grozav, care încă nu e grozav, nu există o idee de joc limpede sau este prea previzibilă pentru adversari. Fapt pentru care o echipă, precum cea arădeană, a putut, în fața Petrolului, să revină după eșecul de la Pitești, cu FC Argeș, și să rezolve ecartul negativ de după debutul campionatului, ajungând la 2-2. Poate va sosi și viza pentru legitimarea lui Irobiso, poate va fi semnat și contractul cu Mathaus, atunci când va fi liber, dar până la omogenizarea lor va mai dura timp. Fără bani destui, degeaba s-ar mai aștepta și deadline-ul din 5 septembrie de la mercato de vară. E greu, ce să mai… Cu atât mai mult cu cât Hermannstadt are 4 puncte (golaveraj 4-1), fiind pe loc de play-off (4), iar Universitatea Cluj este cu două puncte desupra „lupilor”, în afara locurilor retrogradabile. Dar, nota bene, după ce și-a mulțumit suporterii prin evoluții  apreciate contra echipelor de pe locurile 2 și 3 din sezonul trecut. Cele în fața cărora nu a pierdut, în deplasare, respectiv pe teren neutru!

Foto: www.gsp.ro