„Dubla” handbalistică Ploiești-Baia Mare s-a încheiat remiză. Fetele, învinse; băieții – câștigători

Dragos Trestioreanu -

„Dubla” handbalistică Ploiești-Baia Mare s-a încheiat remiză. Fetele, învinse; băieții – câștigători

Într-adevăr, ideea organizatorilor cuplajului handbalistic de la sala Olimpia, opunând echipele feminină și masculină ale CSM Ploiești formațiilor HCM Baia Mare, respectiv Minaur Baia Mare, s-a dovedit a fi fost una excelentă, ambele partide de miercuri, 27 aprilie 2016, fiind spectaculoase și încheiate cu scoruri strânse, după jocuri realmente atractive.

În „deschidere”, s-a desfășurat confruntarea contând pentru optimile Cupei României, una în care, deși a fost în control, vicecampioana națională antrenată de Aurelian Roșca și Ioan Băban a avut parte și de ceva emoții, atunci când fetele lui Neven Hrupec și Daniel Gheorghe au egalat scorul de pe tabelă sau au avut un final de meci ce putea conduce, cu mai multă concentrare, cel puțin la… loviturile de departajare. Nu a mai fost să fie așa, iar Valentina Ardean-Elisei și coechipierele sale s-au calificat astfel în sferturile de finală, după o victorie obținută la doar două goluri diferență, 29-27, după ce la pauză se consemnase un avantaj de trei lungimi în favoarea maramureșencelor: 18-15.

De data aceasta, vedeta CSM-ului, ex-vicecampioana mondială cu echipa națională a Serbiei, Marina Dmitrovic, deși a punctat de șapte ori, fiind golghetera formației sale din acest duel, a irosit multe alte atacuri, precum și o aruncare de la „7 metri”, oportunități care – dacă ar fi fost fructificate – puteau să schimbe… numele trupei calificate în faza imediat următoare a competiției. În acest context, introducerea pe teren, pe parcursul primei reprize, a centrului Daciana Balaban Curtean (foto, la minge; www.csmploiesti.ro) și trecerea de pe acest post în cel de inter stânga a căpitanului echipei, Mihaela Tivadar, a fost o mutare inspirată a lui Hrupec. Sora fotbalistului Alexandru Curtean a condus cu mână bună acțiunile ofensive ale formației sale, a marcat un gol de efect, la capătul unei acțiune creată de ea însăși, și a terminat meciul în… lacrimi, din cauza eliminării din Cupa României. Semn că i-a păsat! Fără discuție că acestei jucătoare cerebrale și spectaculoase, totodată, trebuie să i se prelungească contractul care i s-a încheiat odată cu acest meci, ultimul oficial din acest sezon al echipei CSM Ploiești. În rest, fiecare handbalistă a jucat în nota ei, deși ar fi trebuit, acum, să se autodepășească, deoarece – deși cu doar 11 jucătoare înscrise în raportul de joc și cu Melinda Geiger abia revenită după unele probleme medicale – HCM Baia Mare este încă o trupă valoroasă. De altfel, fiecare componentă a sa este o internațională! Cu Ionica Munteanu în zi mare, îndeosebi în partea a doua a jocului, cu Lois Abbingh drept principală marcatoare, din acțiune și de la „7 metri”, cu Luciana Marin conducând jocul cu o imaginație și o fantezie debordante, cu Valentina Ardean-Elisei trăindu-și a… doua tinerețe, cu Alexandra do Nascimento și Alison Pineau ca exponente fidele ale unor puteri handbalistice mondiale, Brazilia și, respectiv, Franța, cu Gabriella Szucs adevărată „stâncă” în defensivă, cu Timea Tătar ca pivot mereu gata să se bată eficient cu apărarea gazdelor, și cu cea mai bună prietenă a Cristinei Neagu – Patricia Vizitiu – dispusă la spectacol, HCM s-a impus logic. Dar, a avut și noroc pe final, atunci când ploieștencele s-au pripit într-un moment favorabil lor.

În schimb, chiar și cu 16 handbaliste trecute în raportul de joc, dintre care însă numai 12 au prins minute, mai multe sau mai puține, oaspetele folosind întregul efectiv, CSM a plătit tribut, ca și altădată, lipsei unei bănci mai lungi. Ionela Dinu nu a fost deloc folosită, pentru că s-ar fi riscat mult, ea venind după o intervenție chirurgicală delicată, tinerelor Isabela Mitrescu și Alexandra Carașol ar fi fost greu să li se ceară să se dueleze eficient cu adversare experimentate, care abia au încheiat meciurile din grupele Ligii Campionilor, iar Alinei Dumitru nu i s-a oferit șansa de a intra pe parchet măcar la o aruncare de la „7 metri” a oaspetelor.

CSM PLOIEȘTI: Elena Șerban – Ștefania Florea (1 gol), Marina Dmitrovic (7), Mihaela Tivadar (6, 4 din aruncare de la „7 metri”), Iryna Burtea-Șuțka (2), Nicoleta Tudor (2), Ramona Farcău (4). Au mai jucat: Dragica Tatalovic – Adriana Vasilescu, Daciana Balaban Curtean (1), Alla Șeiko (2), Chiricuţă (1, 1 din „7 metri”). Antrenori: Neven Hrupec și Daniel Gheorghe.
HCM BAIA MARE: Ionica Munteanu – Alexandra Do Nascimento (5 goluri), Luciana Marin (3), Gabriella Szucs (1), Alison Pineau (1), Lois Abbingh (8, 5 din „7 metri”), Valentina Ardean-Elisei (5). Au mai evoluat: Yuliya Dumanska – Patricia Vizitiu (2), Timea Tătar (4), Melinda Geiger. Antrenori: Aurelian Roşca și Ioan Băban.
Au arbitrat: Georgian Băducu şi Răzvan Voicu (ambii din Buzău).
Observator FRH: Radu Chirvase (Bucureşti).
 Statistica
 Aruncări de la „7 metri”: 6/1 ratată (Marina Dmitrovic) – 6/1 ratată (Patricia Vizitiu).
Eliminări pentru „2 minute”: 1 (Nicoleta Tudor) – 6 (Gabriella Szucs – 2, Timea Tătar, Lois Abbingh, Luciana Marin, Melinda Geiger).

Altfel, pentru a doua oară în acest sezon, de data aceasta în ultima etapă a turului play-out-ului, echipa masculină CSM Ploiești a dispus de campioana en-titre, Minaur Baia Mare, și tot la limită. Miercuri a fost 28-27 (16-12), printr-un gol reușit în ultima secundă de către Emilian Turcu, cel care care a transformat o aruncare de la „7 metri”, în momentul acordării „penalității” băimăreanul Dani Bera protestând față de decicia arbitrilor și primind astfel cartonașul roșu.

Cu acest rezultat, băieții lui Dragoș Dobrescu și Ion Nicolae au confirmat forma bună avută pe finalul turului play-out-ului și au ajuns la 5 puncte de locul care i-ar scuti de emoțiile barajului pentru menținerea în Liga Națională. Cel ocupat, în prezent, tocmai de învinșii lor, aflați într-o situație nefavorabilă din punctul de vedere al lotului. Iar asta din cauza problemelor de ordin financiar, odată cu restrângerea aportului municipalității, totul culminând cu reținerea de către DNA, pentru 24 de ore, a primarului muncipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș!

CSM PLOIEȘTI: Szopka – Tărâţă, Dediu (2 goluri), Zamfir (3), Capotă (7, 1 din aruncare de la „7 metri”), Alexandru Farcaş (1), Stăncioiu (5). Au mai jucat: Antonaru – Turcu (9 goluri, 3 din „7 metri”), Botezatu (1), Hodorogea. Antrenori: Dragoş Dobrescu și Ion Nicolae.
MINAUR: Pop – Sadoveac (6, 3 din „7 metri”), Mureşan (8), Popescu, Albert Cristescu (2), Sabou (3), Bera (5). Au mai evoluat: Simulescu – Mihai, Buşecan (1), Marta (2). Antrenor: Raul Fotonea.
Au arbitrat: Gabriel Badiu şi Ioan Barbu (ambii din Cluj).
Observator FRH: Iulian Enache (Braşov).
Statistica
Aruncări de la „7 metri”: 7/3 ratate (Alexandru Farcaş, Turcu, Hodorogea) – 4/1 ratată (Sadoveac).
Eliminări pentru „2 minute”: 8 (Capotă – 3, Zamfir – 2, Alexandru Farcaş – 2, Tărâţă) – 6 (Sadoveac – 2, Mureşan, Buşecan, Mihai – 2).
Cartonaşe roşii: Capotă (59), Bera (60).

Pe 7 și 11 mai, băieții de la CSM Ploiești vor evolua tot la „Olimpia”, în primele două runde ale returului play-out-ului, contra echipelor HC Vaslui și, respectiv, CS Danubius Galați.