Dublu drept la replica/Domnule primar David, nu vă daţi Goliat!

Redactia -

Dublu drept la replica/Domnule primar David, nu vă daţi Goliat!

Stimate domnule Eugen David, primar al comunei Floreşti

Aţi trimis presei, ieri, deghizat într-un drept la replică, un comunicat în care încercaţi să mă bălăcăriţi cum vă vine mai bine, folosind manipularea, minciuna, ameninţările, sub forma unui şantaj bine ticluit de genul “vezi pot să te murdăresc bine de tot dacă mai scrii despre mine ceva”. Majoritatea colegilor, mai puţin unul, au trimis hârtia dvs exact acolo unde-i era locul adică la coşul de gunoi, înţelegând exact ce urmăriţi. Le mulţumesc. Nici pe cel ce v-a publicat mizeriile nu îl suspectez de rea credinţă, îl ştiu un om vertical, cred că a fost mai degrabă indus în eroare de dvs, pentru că folosiţi un ton convingător. Ca să fie clar, am republicat la rubrica “Gazeta vă recomandă” toată “Campania” ,aşa cum o numiţi dvs, a Gazetei împotriva primarului de Floreşti. În fapt două articole, plus acel drept la replică unde vă lăsam să proferaţi mizerii chiar în publicaţia noastră.

De la bun început precizăm că sunteţi cercetat în mai multe dosare şi vă deranjează ca să vină cineva şi să publice măcar un rând despre ceea ce se întâmplă în Primăria Floreşti de 9 ani încoace, de când sunteţi primar. Vă convine să duceţi totul în direcţia unei aşa-zise dispute personale, însă un can-can nu poate fi mai interesant decât o anchetă de corupţie a unui primar. Chiar şi acum, refuz să mă angajez într-un conflict cu dvs. Cred cu convingere că, oricât de îngenunchiaţi de criză şi de oameni politici ca dvs am fi, noi jurnaliştii, totuşi presa nu-i câmp de smardoială. De altfel, cum aş putea să vă ţin piept, dvs fiind un primar bogat, cu 16 proprietăţi imobiliare achiziţionate, cu firme înfiinţate prin interpuşi, cu balastieră, cu un buget de localitate bogată la dispoziţie, iar eu, un jurnalist cu o publicaţie Gazeta, unde nu reuşesc decât să plătesc nişte salarii (nu atât de mari pe cât ar trebui) şi dările la stat la sfârşit de lună.

Eu vin cu dovezi, cu cifre, cu fapte concrete, nu cu poveşti. Apropo, nici Gazeta, nici altă instituţie media unde am activat ca manager nu a luat vreodată bani de la Termoelectrica, aşa cum prost, nu bine, spuneţi că vă aduceţi aminte.

Aşa că haideţi să începem. Conform documentului cu nr. 13165/2012, eliberat de Primăria Floreşti şi semnat de primar Eugen David, din bugetul comunei s-a plătit în cursul anului electoral 2012 o sumă de 41.954 lei ca publicitate către mai multe instituţii media prahovene. Alpha TV a primit partea leului, un contract de 29.760 lei. Sunt corecte cifrele? La ce aţi făcut publicitate de banii ăştia?

Am înţeles. Sunteţi un om generos, pe banul public. În anii 2010-2012, întâmplător când s-a îngroşat gluma cercetărilor penale aţi încheiat, în contul Primăriei Floreşti, contracte cu mai multe cabinete de avocatură în sume între 4300 şi 4960 lei plătite lunar. Peste acestea, în 2011-2012, aţi încheiat şi contracte cu alt cabinet de avocatură în valoare de 5000 euro/dosar, conform aceluiaşi document mai sus menţionat. Aveţi nevoie de apărători aşa buni? De protecţie?

Aş ruga cititorii să se concentreze pe următoarele rânduri scrise de dvs la adresa mea:

“Şi încă ceva, nu ştiu cât de fraieri îi credeţi dumneavoastră pe consătenii mei, dar floreştenii sunt oameni deștepți: credeţi că dacă aş fi minţit sau aş fi făcut cine ştie ce măgării cu banii Primăriei, cum insinuaţi atât de des dumneavoastră, m-ar mai fi ales de trei ori primar cu peste 80% din voturi? Credeți că cele trei –patru controale zilnice din ultimii ani au trecut neobservate de cetățeni? Ar trebui să ştiţi, ”jurnalist” cu experienţă cum sunteţi, că la Floreşti, primarul e contabilizat, verificat, penalizat, sancţionat de consăteni de sute de ori mai dur decât de orice instituție a statului.”

Pe floreşteni îi cred chiar oameni harnici şi deştepţi. Numai că au avut mai puţin noroc cu conducătorii…

Altceva vreau să spun. Ştie toată lumea despre circul pe care l-aţi făcut de atîtea ori, şi noi, cei din media, făcându-ne părtaşi la acesta pentru că nu v-am cerut măcar o dată dovezi sau măcar să vă fi verificat spusele. Aţi ţipat că vă persecută prefecţi, organisme de control. În conferinţe de presă aţi ameninţat (râsul curcilor) că vă luaţi comuna şi o transferaţi în alt judeţ, în Braşov, la vreo sută de kilometri!!!!.

Conform Registrului unic de control al Primăriei Floreşti, în perioada 2004-2012 s-au înregistrat exact 19 controale, nu sute, nu mii, nu 3-4 pe zi. Sigur, colegi primari cu adevărat controlaţi, cu probleme considerabil mai mici ca ale dvs, vă vor invidia că a trecut atât de rar controlul pe la Floreşti. Aşadar protestele dvs par că erau doar o formă de presiune asupra organismelor de control, chiar vă lăudaţi odată că l-aţi altoit pe şeful Gărzii de Mediu de la acea vreme. În 2012 aţi avut mai multe controale din partea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Prahova. Foarte interesant. Asta pentru că, în perioada preelectorală, din noiembrie 2011 până aprilie 2012, luna dinaintea alegerilor locale când v-aţi câştigat al 3-lea mandat, aţi acordat, prin Primăria Floreşti, 315 ajutoare de urgenţă în valoare de 572.860 lei. În medie s-a plătit peste 18 milioane lei vechi de familie. Abundenţă de ajutoare care, de regulă, se acordă în mod cu totul şi cu totul special.

Iată ce zice legea despre ajutorul de urgenţă:

TEMEI LEGAL:

·       Legea nr.416/2001, privind venitul minim garant si HG.nr.1099 / 2001 privind Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.416/2001.

Legea venitului minim garantat stabileste si alte tipuri de ajutoare care se acorda in situatii speciale. Ajutoarele de urgenta pot acordate de Guvern si primarii, in limita fondurilor existente.

BENEFICIARI :

·       Familiile sau persoanele care se afla in situatii de necesitate datorita calamitatilor naturale, incendiilor, accidentelor sau altor cauze temeinic justificate .

Cuantumul unui ajutor de urgenta se stabileste de primar sau de Guvern, dupa caz.

Ce calamitate a avut loc în Floreşti atunci. Alegerile electorale? Cu cine au votat respectivii şi familiile lor?

Ar fi interesant ca instituţiile statului să verifice şi evoluţia angajărilor şi activitatea dusă de societăţile comerciale înfiinţate de Primăria Floreşti: SC Concordia Uzina Electrică SRL, SC Flor Eco Servicii de Curăţenie SRL, SC Colect Recunoştinţa Serv SRL şi, mai ales, SC Servicii Comunitare Floreştene SRL. Se pare că vârfurile de angajări sunt tot în parioada electorală.

Ne oprim aici, nu înainte de a vă da obişnuitul drept la replică prin care împroşcaţi din nou cu noroi.


Daniel Dimache

drept_la_replica_Page_2drept_la_replica_Page_3