După Burlacu şi Dogaru, şi Hargrove prins dopat?

Redactia -

După Burlacu şi Dogaru, şi Hargrove prins dopat?

Ediţia online a publicaţiei centrale România liberă a postat astăzi, 20 aprilie 2012, o informaţie bombă, potrivit căreia mai mulţi sportivi, din diferite discipline, ar fi fost depistaţi pozitiv la diverse substanţe aflate pe lista celor interzise. Printre aceştia, deşi numele – potrivit normelor internaţionale din domeniu – nu au fost încă făcute publice, se spune, pe www.sport.rol.ro, că s-ar afla şi cel al baschetbalistului american de la echipa CSU Asesoft Ploieşti, Darius Hargrove (la minge; foto: Florin Nicolescu), cel care nici nu a făcut deplasarea la Oradea pentru al treilea meci din sferturile de finală ale play-off-ului campionatului Diviziei A, câştigat de jucătorii lui Vladimir Arnautovic, calificaţi astfel în semifinale. Fază a competiţiei în care vor combate cu ocupanta loocului secund din ierarhia sezonului regulat, CS Gaz Metan Mediaş, pe 28 şi 29 aprilie, în deplasare, 4 şi 5 mai, la Brazi, 10 mai fiind data alocată unui eventual meci decisiv, ce s-ar disputa în Ardeal.

Sursa informaţiei de mai sus este agenţia de ştiri Mediafax, citată de www.sport.rol.ro. În schimb, pe www.totalbaschet.ro, se menţioneză că miercuri, 18 aprilie, din nou fără a se da nume, un jucător de la CSU Asesoft a fost chemat la audieri, la Agenţia Naţională Antidoping (ANAD), alături de alţi sportivi depistaţi pozitiv în urma unor controale efectuate în ultimele săptămâni. Se speculează că are fi vorba despre Hargrove, cel care a „fost sărit” pentru partida de miercuri, 18 aprilie, de la Oradea, deşi evoluase foarte bine în primele două întâlniri de la Brazi. Explicaţia menţinerii anonimatului sportivilor depistaţi pozitiv o oferă una dintre sursele ziariştilor de la Mediafax: „Au avut loc audieri, nu putem spune ce sportivi, câţi sau din ce ramuri sportive, pentru că regulamentele ne interzic clar acest lucru, până la finalizarea cazurilor. Confidenţialitatea este obligatorie, atât din partea noastră, cât şi a federaţiilor”. În acest context, preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Carmen Tocală, a spus: „Teste se fac la toate partidele, nu numai la una anume. Procedura însă nu ne permite să dăm niciun fel de informaţii legate de testele antidoping, până la audierile pe care le face ANAD. Nu am fost anunţaţi nimic legat de audieri. Aşadar, ar fi ilegal să vorbim despre aşa ceva”. Bulversat, în momentul în care a fost anunţat, la conferinţa de presă de după meciul cu numărul 3 din Bihor, despre eventualitatea ca Darius Hargrove să fi fost prins dopat, Dado Arnautovic a declarat, pentru www.totalbaschet.ro, că „au apărut nişte probleme medicale cu Hargrove, chiar în ziua meciului al treilea. Nici eu nu ştiu ce se întâmplă. Nu a putut să vină la acest joc. Habar nu am despre speculaţiile legate de dopaj. Eu ştiu de diaree, probleme la stomac. Nu cunosc exact problema, pentru că nu sunt medic. Oricum, avem avantajul că dispunem de variante de schimb. Putem găsi soluţii pentru jucători importanţi, precum baschetbalistul american”.

În regulamentul de funcţionare al ANAD se precizează că agenţia informează mai întâi federaţiile sportive de profil din ţările respective despre cazurile de dopaj, dar şi pe cele internaţionale, cei depistaţi pozitiv fiind automat suspendaţi temporar, având dreptul de a solicita aşa-numita probă B. Ei nu vor mai putea activa însă până ce cazurile nu vor fi finalizate, fără cale de recurs. Neplăcut, în cazul echipei CSU Asesoft este că, în ultimii doi ani, au mai fost depistaţi pozitiv încă trei baschetbalişti. Primul a fost Cătălin Burlacu, prins că a consumat substanţe interzise, în 2010, incluse într-un medicament terapeutic, Heptaminol. Actualul căpitan al ploieştenilor a fost supendat atunci pentru trei luni, dar fiind scos din joc chiar de la finala mare a campionatului a prins perioada lungă de vacanţă şi nu a fost foarte afectat de suspendare. Tot atunci, medicul formaţiei sale, dr. Virgil Nicolae Iordache, a primit o suspendare de patru ani, pentru că a încălcat „reglementările anti-doping, prevăzute de Legea 227, din anul 2006”. Odată cu Burlacu, a fost depistat pozitiv şi Brice Kabengele-Kalala, cu marijuana, fiind suspendat pentru şase luni şi plecând de la Ploieşti, în vara aceea, la o altă echipă din ţară. Apoi, caz nemediatizat până în prezent, şi Vlad Dogaru a fost prins dopat la un control din data de 5 februarie 2011, cu metilhexanamină, substanţă descoperită în suplimentele alimentare consumate. El a stat pe tuşă timp de trei luni. Dar nu numai baschetbalişti de la Asesoft au mai fost depistaţi folosind substanţe interzise, ci şi de la alte grupări autohtone, cu precădere americani. Astfel, în sezonul 2009-2010, Monty Mack şi Anthony Myles, ambii de la Steaua Turabo Bucureşti, şi David Lawrence („U”-Mobitelco Cluj-Napoca) au fost prinşi că au consumat cannabis, fiidd suspendaţi câte o lună, primii doi părăsind România, în vreme ce ultimul a rămas pe loc şi şi-a ispăşit pedeapsa. Doar de o mustrare a avut parte Coleman Yamene Jave, de la BC Miercurea Ciuc, depistat pozitiv la un diuretic inclus în medicamente folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale, hidroclorotiazid. Tot pentru consum de cannabis a fost suspendat pentru trei luni şi românul Mihai Alexandru Nuţă, de la CS Otopeni, în anul 2008.

Cât îl priveşte pe Darius Hargrove, siteul citat mai sus avansează posibilitatea ca el să fi părăsit deja, definitiv, România, nemaiputând fi folosit, din cauza suspendării temporare, în niciun meci din play-off. Dacă aşa şi este, s-a rezolvat şi problema jucătorului din afara ţării care trebuia să stea în tribună, la fiecare partidă, Asesoft având şase în lot, dar numai cinci putând fi incluşi în raportul de joc, potriviti regulamentului. Fără Darius, toţi baschetbaliştii străini din lot vor putea fi utlizaţi în semifinale şi, în caz de calificare, în finală. Pe de altă parte, pe www.libertatea.ro se scrie că Hargrove va fi audiat luni, 23 aprilie, la sediul ANAD din Bucureşti, iar pentru că ar fi recunoscut că ar fi fumat ţigări cu cannabis, la o petrecere din luna februarie 2012, când fusese plecat în Statele Unite ale Americii, va primi o suspendare de numai o lună, ratând sigur numai meciurile din semifinale. La testul doping, potrivit aceluiaşi site, yankeului i s-ar fi descoperit tetrahidrocanabinol, substanţă decelată din cannabis. Cel poreclit „D” locuieşte la Ploieşti împreună cu soţia şi fetiţa lor, care e înscrisă la o grădiniţă din oraş. Jenant este că, pe www.libertatea.ro, postul respectiv este ilustrat cu fotografia lui… Doneal Mack, fost jucător american al Asesfotului în campionatul trecut, ci nu de aceea a lui Hargrove!