După 2 etape, Petrolul este pe podium. A doua favorită a caselor de pariuri, „U” Cluj – abia la mijlocul ierarhiei. Foști antrenori de L1 se bat la greu în L2!

Dragos Trestioreanu -

După 2 etape, Petrolul este pe podium. A doua favorită a caselor de pariuri, „U” Cluj – abia la mijlocul ierarhiei. Foști antrenori de L1 se bat la greu în L2!

Au trecut două runde din ediția 2018-2019 a campionatului Ligii a II-a de fotbal, iar principala favorită a caselor de pariuri, FC Petrolul Ploiești, cu o cotă de 2, se află în grafic, în sensul că, după remiza albă de pe teren propriu, de la debutul de acasă cu Sportul Snagov, a urmat succesul clar de pe teren neutru, de la Chiajna, cu CS Balotești. Suficient pentru a ocupa, cu 4 puncte, locul al treilea, ultimul al podiumului, pe primele două situându-se ACS Energeticianul Petroșani și, respectiv, Chindia Târgoviște, ambele cu câte 6, cu mențiunea că fosta ACS Șirineasa a avut amândouă partidele pe teren propriu, spre deosebire de trupele din Dâmbovița și Prahova.

După ce am urmărit nouă confruntări transmise live de posturile de televiziune Digisport, Telekom Sport și Look, plus pe viu pe cea de la Ploiești, din prima etapă, dintre Petrolul și Sportul Snagov, apreciez că nivelul Ligii 2 nu este deloc chiar unul de speriat, fiind câteva grupări de valoare, într-adevăr, dar și multe doar… participante la competiție. Culmea este că formații care chiar sunt valoroase au făcut și surprize neplăcute, gen ploieștenii pe „Ilie Oană”, cu ilfovenii, ACS Poli Timișoara cu SSC Farul, la Ovidiu, și – respectiv – pe teren propriu, cu Dacia Unirea Brăila, aceeași Farul, pe arena Motorul, din Arad, cu UTA, chiar și FC Argeș, pe sinteticul de lângă frumoasa viitoare arenă de la Târgu Jiu, Geto-Dacica București, la Academica Clinceni. Cel mai frumos și echilibrat joc dintre cele 20 de până acum a fost fără îndoială cel de luni, 13 august, de la Târgoviște, acolo unde Chindia lui Viorel Moldovan a dispus de Universitatea Cluj a lui Adrian Falub, cu scorul de 2-1 (2-0), trimițând trupa „șepcilor roșii” pe poziția a 10-a în clasamentul la zi! În schimb, după un succes pe „Dan Păltinișanu”, cu 1-0, obținut în minutul 90 de către căpitanul Cristian Cherchez și mai sus-amintitul 2-1 cu „alb-negrii” din Ardeal, după reușitele aceluiași Cherchez, dintr-un penalti obținut tot de el, și Liviu Mihai, fost cândva la FC Ploiești, târgoviștenii sunt pe locul 2 doar ca urmare a golaverajului, cel superior al echipei de la Petroșani fiind facilitat, repet, de cele două meciuri consecutive disputate pe mai vechea arenă Jiul, una foarte apreciată înainte de 1989, dar nu numai. De subliniat că a doua favorită a caselor de pariuri, „U” Cluj (cotă: 2,80), care a redus din handicap, Târgoviște, printr-o lovitură de pedeapsă transformată de fostul internațional George Florescu, este acum la mijlocul ierarhiei, în vreme ce a doua clasată, Chindia, are o cotă de 5,00, a treia din L2 a boomakerilor! Oricum, campionatul e lung și nu se poate ști ce va fi sigur peste 36 de etape!

Semnificativ, în campionatul ligii secunde decretat drept cel mai tare din ultimii foarte mulți ani, nu mai puțin de nouă echipe, adică aproape jumătate din tot acest eșalon, sunt conduse de pe bancă de antrenori cu perioade de timp mai lungi sau mai scurte pe cea dintâi scenă a fotbalului românesc, fapt care ar trebui să contribuie la creșterea nivelului valoric al L2. Inclusiv Petrolul are un astfel de tehnician principal, Leo Grozavu (50 de ani), celelalte cluburi fiind următoarele: Adrian Falub („U” Cluj; 47 de ani), Cristian Dulca (ACS Energeticianul Petroșani; 45 de ani), Emil Săndoi (FC Argeș Pitești; 53 de ani), Ionel Ganea (ACS Poli Timișoara; 45 de ani), Viorel Moldovan (Chindia Târgoviște; 46 de ani), Ionuț Popa (UTA Arad; 65 de ani), Cristian Popovici (Aerostar Bacău; 48 de ani) și Marius Baciu (Geto-Dacica București; 43 de ani). Dar și ceilalți antrenori – majoritatea mai tineri decât cei de mai sus – sunt buni, destui fiind foști secunzi pe la echipe de Liga 1. Dacă și loturile echipelor din L2 ar fi pe măsura tehnicienilor, cu siguranță și pe teren această ediție, care a debutat recent, o să fie una dintre cele mai bune din istoria eșalonului secund românesc.

Interesant este că unele echipe, și nu chiar puține, au și fotbaliști străini în lot, unele mai mulți, precum SSC Farul sau Dacia Unirea, altele mai puțini, așa cum este deocamdată și FC Petrolul, pe cale însă de a-și spori acest număr, alături de germano-albanezul Mërgim Neziri apărând, dar nesmenând încă, spaniolul în vârstă de aproape 35 de ani Noé Acosta Rivera, fost la „U” Cluj, atât în a doua ligă, cât și în prima, pe vremea mandatului lui… Florian Walter. Dar, se spune că Acosta ar urma să nu fie singurul străin care va mai fi cooptat la Petrolul în scurt timp, capitolului ofensiv acordându-i-se o foarte mare atenție. De așteptat, acum, cine va corespunde și va semna, apoi, și un contract cu clubul găzarilor.

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ), www.dbonline.ro și www.liga2.ro