După ce a bifat „dubla” României „U 18” cu Spania, de petrolistul Ianis Stoica s-au interesat scouterii lui FC Porto! Din patru goluri înscrise în două meciuri, de către tricolori, juniorul ploieștean a bifat trei!

Dragos Trestioreanu -

După ce a bifat „dubla” României „U 18” cu Spania, de petrolistul Ianis Stoica s-au interesat scouterii lui FC Porto! Din patru goluri înscrise în două meciuri, de către tricolori, juniorul ploieștean a bifat trei!

Dacă în primul meci al turneului din Portugalia al echipei naționale „U 18” a României, disputat sâmbătă, 7 decembrie 2018, în compania selecționatei de profil a țării gazde, petrolistul Ianis Stoica a marcat un gol foarte frumos (vezi în foto de jos momentul șutului care a propulsat, din unghi, balonul sub bară, deși juniorul se afla în marcaj!), prin care tricolorii noștri au bifat remontada, după ce Florin Bălan egalase scorul de pe tabelă, deschis de un lusitan, la aproape 48 de ore distanță ploieșteanul de origine a „recidivat”, înscriind ambele goluri ale formației lui, în partida contra Spaniei „U 18”, meci încheiat, finalmente, cu 2-2! Martori ocularii ai disputelor au acuzat din nou lipsa de echidistanță a arbitrilor, la fel ca și în primul duel, cel cu Portugalia, centralii ajutându-i pe fotbaliștii din Peninsula Iberică să se impună, respectiv să egaleze! Astfel, condusă cu 2-1 de România „U 18”, Portugalia a egalat, respectiv a marcat golul victoriei în minutele 90+5, din penalti, prin Tiago, și 90+6 (Duarte), confruntarea fiind prelungită în mod exagerat! La fel s-a întâmplat și cu Spania „U 18”, luni, 9 decembrie, golurile lui Ianis Stoica, de 1-0 și 2-1, fiind anulate, pentru prima oară chiar înainte de pauză, iar apoi, în minutul 90+5, din… lovitură de la „11 metri”!

La prima sa reușită, din minutul 32, Ianis a prins un voleu de zile mari, iar la a doua, a scăpat de la centrul terenului și a bifat, cu sânge rece, „dubla”, având astfel trei goluri marcate, din totalul de patru al României „U 18”, după primele două meciuri. În ambele, petrolistul care a împlinit vârsta de 17 ani pe 8 decembrie 2019, în ziua derbiului cu UTA, de la Arad, deci, a fost integralist și a evoluat ca mijlocaș de bandă dreaptă, contra Portugaliei „U 18”, și ca vârf de atac, împotriva Spaniei „U 18”. Asta, deși se joacă din două în două zile și puteau interveni menajări! Nu a fost de mirare că, la finalul întâlnirii cu spaniolii, scouterii de la celebra FC Porto au venit să se intereseze de Ianis, remarcându-l în mod deosebit! Cu siguranță că, dacă ar fi rămas în țară, Stoica ar fi fost titular în derbiul de la Arad, cu UTA, în condițiile în care Valentin Țicu s-a accidentat la spate și la mușchii adductori. Însă, el a fost lăsat să plece cu echipa națională „U 18” a României în turneul din Portugalia, fiind – este adevărat – un fotbalist de bază al acesteia. Ciudat totuși, revenit după accidentarea suferită la coapsă, antrenorul principal Flavius Stoican nu l-a mai folosit la echipa de seniori pe Ianis Stoica, în mod neașteptat și nemeritat, totodată, la jocurile cu Gloria Buzău și Metaloglobus București, în seara ultimului și plecând la CNF Buftea pentru a pregăti turneul din străinătate. Iată și care a fost efectivul folosit de selecționerul arădean Dan Oprescu la meciul cu Spania „U 18”: Sava (Pescara) – Iana (LPS Cetate Deva; 72 – Grosu, FC Viitorul), Chilili (FC Voluntari), Mitran (CSU Craiova), 4. Ștefanovici (Sporting Juniorul Vaslui) – 6. Perianu (cpt, FCSB; 72 – Bani, Dinamo București), Botond (55 – Soma Casiadi, ambii de la AFK Csikszereda Miercurea Ciuc) – 24. Danciu (CSU Craiova; 55 – Bălan, FC Voluntari), Grameni (FC Viitorul), Rasoveanu (Pandurii Lignitul Târgu Jiu; 90 – Vasluian, AFC Ripensia Timișoara) – Stoica (FC Petrolul Ploiești).

Miercuri, 11 decembrie, de la ora locală 14.00 (două ceasuri mai târziu în țara noastră), România „U 18” va disputa ultimul meci din acest turneu, contra reprezentativei similare a Turciei, cea care, în prima confruntare, cu Spania „U 18”, a terminat la egalitate, scor: 1-1. Partida Portugaliei „U 18” cu Turcia „U18” a avut starul la o oră după finalul celei dintre România „U 18” și Spania „U 18”. Gazdele conduc în clasament cu 3 puncte, Spania „18” are 2, iar România „U 18” – 1, ca și Turcia, ultima cu un joc mai puțin, ca și liderul.

Foto: www.frf.ro (Ianis Stoica este primul din stânga, din rândul de jos, în foto sus) și Facebook (ambele fotografii fiind dinainte de meciul cu Spania „U 18”)