După ce și-a dat un autogol… nevalidat, Florin Plămadă a câștigat al treilea duel cu Ionuț Plămadă. Victoria a venit abia în prelungiri!

Dragos Trestioreanu -

După ce și-a dat un autogol… nevalidat, Florin Plămadă a câștigat al treilea duel cu Ionuț Plămadă. Victoria a venit abia în prelungiri!

Ce s-ar face doi fără… trei, parcă așa se mai zice, nu-i așa? La asta s-au gândit cu siguranță fotbaliștii de la Petrolul înaintea meciului din ultima zi a week-end-ului, după ce pe ultimele două le-au adjudecat cu 3-0, respectiv 2-0. Din fercire pentru ei, grație insistenței întregii echipe, la doar patru zile de la succesul cu 2-0, în dauna Chindiei, a venit altul, cu același rezultat, în fața echipei ASU Poli Timișoara, dar obținut, de data această, cu maximă dificultate și foarte târziu, în prelungiri.

Preconizatul duel dintre frații Plămadă, „petrolistul” Florin, respectiv „polistul” Ionuț, nu a avut loc de la începutul partidei din etapa a VIII-a a campionatului Ligii a II-a, ci de-abia din minutul 70, atunci când „nenea” a intrat pe teren, fiind menajat ulterior calificării în faza următoare a Cupei României. Meciul de pe arena Ilie Oană a început cu ochii întregii asistențe pe fabuloasa scenografie 3D, creație marca  „Peluza Latină”, care merită savurată în poza ce face mai mult – știți cum se spune – decât 1000 de cuvinte! La rândul ei, P1 a afișat un banner sugestiv. Pe acel fond senzațional, cu ultrașii lui Poli, urmașa celei originale, răspunzând cu fluturări de steaguri alb-violete, a avut loc o fază ce-a stârnit controverse. Unele rezolvate abia după câteva reluări din carul TV! Abia atunci s-a observat clar că arbitrul Nagy nu observase că, la trimiterea balonului, cu capul, înspre propriile buturi, după un corner, a lui Plămadă jr., goal-keeper-ul Tordai a prins balonul dincolo de linia porții! Cu întreaga circumferință a obiectului de joc în spatele acesteia! Gol perfect valabil, sau, mă rog, autogol, care nu a fost validat de un târnăr central! Cel care, în rest, a condus bine. Dându-și seama că nu era de glumă cu „băieții în ghete”, petroliștii au început asediul asupra careului acestora și a porții unui alt apărător al buturilor împrumutat de Gică Hagi la o echipă din Liga 2, Murariu. Totuși, cel puțin în prima repriză, cel din urmă nu a fost prea deranjat, deoarece centrările sau pasele ploieșenilor erau rezolvate de către înalții și destul de precișii, în acel interval de timp, apărători ai trupei bănățene.

La reluare, Leo Grozavu a optat pentru o schimbare de jucători care pare să devină, de miercuri încolo, o obișnuință – olandezul Lumu în locul lui Nini Popescu. Asta deși „argintul viu” al Petrolului nu făcuse o repriză slabă. Batavul a avut noroc însă că a fost în echipă în partea de joc, a doua, în care ASU Poli nici nu a mai contat în ofensivă, irosind și un contraatac ce putea face deranj mare la poarta lui Tordai. În schimb, fostul coleg de club de la Viitorul al lui Arpi a avut palpitații non-stop, fiecare acțiune a „lupilor” fiind tot mai greu rezolvată de fundași cu minute multe pe prima scenă, precum Mera sau Scutaru. Nici lateralii Bilia și Cherecheș nu prea au mai rezistat iureșului, însă golul nu pica deloc. A trecut și faza cu lovitura liberă indirectă acordată just de curajosul central ardelean, s-au mai dus și alte oportunitți de deschidere a scorului, de către „galben-albaștri”, și meciul tindea spre un 0-0, așa cum afirma, din studio, comentatorul de la Digisoport. Un rezultat care ar fi fost nemeritat totuși pentru Petrolul, ținând cont chiar și numai de raportul procentual al posesiei, net în favoarea „lupilor”.

În momentul în care rezerva Marius Naidin a ridicat tabela cu afișajul minutelor de prelungiri, mai mult ca sigur că nici cel mai optimist fan al găzarilor nu mai credea că se va câștiga un meci în 4 minute, când nu se putuse în 90! Însă, încărcați mental la superlativ de către bine cunoscutul psiholog al sportivilor, Andreas Hniatiuc, pe care FC Petrolul nu trebuie să-l scape de mână, semnându-l cât mai urgent, petroliștii nu au renunțat la gândul victoriei. „Tocmai la asta am lucrat o o săptămână, la ambiția de a nu ceda până la ultimul fluier al arbitrului” – spune Hniatiuc, cel care are și el merite în obținerea celor trei victorii din ultima vreme. Duminică, după prânz, Petrolul a bifat triplul succes consecutiv, de data aceasta în al doilea și, respectiv, al patrulea minut de prelungiri dictate de arbitru. Iar golurile, frumoase într-adevăr, nu au venit după faze fixe, ci după unele în care adversarul a fost fixat și lăsat fără replică. Mai întâi, Saim Tudor a centrat de pe stânga, Cazan – de parcă era… Messi sau Ronaldo – a deviat cu călcâiul, paralel cu linia porții, Ghinga a preluat cu pieptul, s-a întors cu spatele la poartă, protejând perfect balonul în fața lui Scutaru cât să tragă Marinescu ca din tun, de la 7-8 metri, sus în plasă, aruncând în aer Peluza 1, la prima sa reușită de la revenirea între „lupi”! 1-0, în minutul 90+2, ar fi fost suficient pentru o (nouă) victorie! Dar, același Saim Tudor a oferit și un… bonus încercaților de până atunci suporteri ai Petrolului, finalizând fermecător un contraatac, cu un șut tot sub bară, dar expediat de la 18-20 de metri, după o pasă bună a lui Lumu, ce i-a permis junelui râmnicean să se „joace”, înainte de a trage la poartă, cu bietul Bilia! Și-așa a fost 2-0, al doilea consecutiv într-un interval de, repet, patru zile. O victorie conturată greu, dar pe deplin meritată, după un joc clar în creștere al „lupilor”, în special după transferul autorului primului gol, Marinescu.

Cu 16 puncte, Ghinga și compania se mențin pe a treia treaptă a podiumului, acolo unde urcaseră miercuri seară, după restanța cu Chindia. Nu s-a putut mai sus acum, fiindcă Academica Clinceni și Sportul Snagov și-au păstrat locurile, în această ordine, cu 18 și 17 puncte, grație unor victorii la limită reușite pe terenurile bănățenelor UTA Arad (1-0) și ACS Poli Timișoara (2-1). Trupa lui Balint Laszlo a câștigat după o remontada, golurile lui Hlistei și Buia fiind dedicate atacantului care fusese pe lista Petrolului, Elek Robert, cel ce a suferit o fractură de tibie la faza golului calificării în Cupa României, de la Slobozia, cu Unirea, din minutul 90! Pierdere mare pentru echipa de pe locul secund al ierarhiei Ligii a II-a, după 7 runde!

FC PETROLUL: Tordai 6.5 – Olaru 6.5, Fl. Plămadă 6.5, Cazan 7, Ţigănaşu 7 – Ghinga (cpt) 7 – Ciocâlteu 6 (72 – Ştefănescu 6.5), Marinescu 8 – Popescu 6.5 (46 – Lumu 7.5), Arnăutu 6.5 (54 – Herea 6.5), Tudor 8.5. Colectiv tehnic: Leo Grozavu (antrenor principal), Mugurel Cornățeanu (antrenor secund), Vasile Șleam (antrenorul portarilor), Ovidiu Chiribici (preparator fizic).

ASU POLI: Murariu 5.5 – Bilia 5.5, Mera (cpt) 5, Scutaru 5.5, Cherecheş 5.5 – Nicolescu 5.5 (66 – Lazea 5), Vidrişan 6 – Bedea 6, Ignea 6, Velici 6 (88 – Bănică) – Bozian 6.5 (70 – I. Plămadă 6). Antrenor: Cosmin Petruescu.

Au arbitrat: Nagy Vladimir Andrei 6 (Aiud) – Ovidiu Arusoaei 7 (Piatra Neamţ) şi Adrian Vornicu 5 (Iaşi).

Observatori: Cristian Petropulos (Alba Iulia), pentru joc, și Constantin Gheorghe (Suceava), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Velici (13), Bozian (29), Herea (57), Murariu (74), Bedea (86), Tudor (90+4).

În etapa cu numărul 9, Petrolul se va deplasa pe „Cluj Arena”, pentru a-i oferi replica Universității, care l-a avut drept „spion” la Ploiești pe fostul component al Generației de Aur, Ioan Ovidiu Sabău, afirmația acestuia cum că, pentru ce suporteri și ce stadioane au cele două echipe mai sus-menționate, acestea merită să pomoveze braț la braț, are pe deplin acoperire! Cel care se anticipa că va fi un derbi al primelor două locuri dar nu va mai fi, cel puțin nu acum, se va desfășura duminică, 23 septembrie, de la ora 18.00, în direct pe Digisport 1, Telekom Sport 1 și Look Sport sau Look Plus.

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)