După experiența nefericită de la FC Argeș, fostul play-maker al falimentatei SC FC Petrolul, spaniolul Pablo de Lucas, nu a mai revenit în România. În prezent, face parte din lotul liderului Super Ligii din Albania, FK Kukësi, echipă antrenată de ex-secundul lui Lucescu jr., italianul Diego Longo!

Dragos Trestioreanu -

După experiența nefericită de la FC Argeș, fostul play-maker al falimentatei SC FC Petrolul, spaniolul Pablo de Lucas, nu a mai revenit în România. În prezent, face parte din lotul liderului Super Ligii din Albania, FK Kukësi, echipă antrenată de ex-secundul lui Lucescu jr., italianul Diego Longo!

În cei mai buni ani competiționali ai echipei de fotbal SC FC Petrolul Ploiești, atât la intern, cât și la extern, unul dintre cei mai apreciați fotbaliști a fost spaniolul Pablo de Lucas Torres (foto sus, primul din stânga, rândul din față și foto jos, în dreapta, alături de unul dintre secunzii noii sale echipe), adus la gruparea fanion a municipiului și a județului Prahova de către antrenorul principal Cosmin Contra, dar considerat drept atractiv, pe bună dreptate, de către toți cei care l-au urmat pe banca tehnică pe fostul selecționer al echipei naționale a României. Play-maker înnăscut, mijlocașul de creație de picior stâng – de ieri, 20 septembrie 2021, în vârstă de 35 de ani – a bifat două sezoane la formația defunctă în vara lui 2016, fiind legitimat pe 6 iulie 2013, venind de la UD Salamanca și plecând în iulie 2015, pentru a se alătura oficial pe 7 ale lunii aceleia trupei israeliene de prim eșalon Beitar Ierusalim. În momentul când a părăsit-o pe SC FC Petrolul, el atinsese cea mai mare cotă, pe siteul www.transfermarkt.de, din toată cariera sa de până atunci: 1,2 milioane de euro!

Pe „Pământul Sfânt”, de Lucas a rămas numai un tur de campionat, revenind în Liga 1 din țara noastră la Viitorul lui Gică Hagi, acolo unde nu a evoluat însă prea mult timp, fapt pentru care a și ales să continue, de la debutul sezonului următor, la AO Xanthi (ex-Škoda Xanthi), pregătită de către un fost antrenor al său de la Petrolul, Răzvan Lucescu, al cărui asistent, și-atunci, era italianul Diego Longo (foto mijloc, în dreapta), bine cunoscut mai ales în calitate de preparator fizic. În Superliga Greciei, sub bagheta lui Lucescu jr., Pablo a revenit la evoluțiile excelente de altădată și a avut trei ani și jumătate competiționali la fel de buni ca și la defuncta SC FC Petrolul! Ulterior, pe 24 ianuarie 2020, a semnat un contract cu FC Voluntari. Era a treia echipă din România din CV-ul ibericului născut la Elche. A devenit play-maker-ul formației clubului ilfovean, dar – cu totul și cu totul surprinzător și nemeritat, totodată – în pauza de iarnă a sezonului 2020-2021, s-a renunțat la serviciile sale, fiind obligat să accepte oferta fostei divizionare secunde Campionii FC Argeș Pitești, punându-și apostila astfel pe un act oficial, în ziua de 26 ianuarie 2021. A fost o idee neinspirată pentru Pablo, el devenind în Trivale rezerva lui Ionuț Șerban, căpitanul argeșenilor, dar și al lui… Derlis David Meza Colli, adus de la FC Petrolul la debutul acelui sezon. Folosit, din cauze de forță majoră și ca… vârf de atac, la un meci cu Dinamo, pe arena din „Groapă”, a fost clar că de Lucas nu avea cum să mai continue la Pitești.

De altfel, a și părăsit-o pe FC Argeș în vara acestui an, dar nu a mai revenit și pentru a cincea oară în România, ci a fost chemat în Albania, de către… Diego Longo, cel care – după „modelul Mihai Teja”, un alt fost preparator fizic de la SC FC Petrolul, din  staff-ul lui Mircea Rednic, devenit A1 – a fost instalat ca… antrenor principal la FK Kukësi, liderul la zi, după două etape, cu maximum de puncte (6), al Super Ligii din țara de baștină a actualei vedete a „lupilor”, Armando Vajushi! În prezent, cota lui de Lucas este 200.000 de euro, după ce avusese, la Xanthi, în primul sezon, una de nu mai puțin de 1,8 milioane de euro, cu siguranță maximum „all time” din carieră. Nu demult, s-a tot zvonit că, în vara anului trecut, Pablo de Lucas Torres ar fi fost dorit de către FC Petrolul, însă ar fi declinat oferta, pe motivul că dorea să continue în Liga 1, ci nu să coboare un eșalon. Acum, spaniolul neagă un astfel de episod, motivând că, de fapt, nu ar fi fost dorit vreodată aici și că nu ar fi refuzat niciodată o revenire la Petrolul! Nu-i mai puțin adevărat că, deoarece îmi cunoștea simpatia pentru un fotbalist creator de talia lui Pablo, un fost oficial al clubului găzarilor îmi declarase, la un moment dat, că visul de a-l revedea echipat în galben-albastru ar fi fost foarte aproape de a prinde contur. Nu a mai fost totuși să mai fir! Ce trio ar fi fost la mijloc, cu Pablo, Takayuki si Cebotaru, nu-i așa? Trei „veterani”, dar ce FOTBALIȘTI!

Foto: Facebook FK Kukësi