După „modelul Gigi Becali”, și la FC Petrolul Ploiești se înjumătățesc contractele fotbaliștilor! Dar, numai pe două luni, aprilie și mai, ci nu până în septembrie! O parte dintre salariații clubului merg în șomaj tehnic

Dragos Trestioreanu -

După „modelul Gigi Becali”, și la FC Petrolul Ploiești se înjumătățesc contractele fotbaliștilor! Dar, numai pe două luni, aprilie și mai, ci nu până în septembrie! O parte dintre salariații clubului merg în șomaj tehnic

Astăzi, 1 aprilie 2020, dar fără a fi… glumă sau minciună, clubul găzarilor a postat un comunicat, pe www.fcpetrolul.ro, prin care s-a adus la cunoștința opiniei publice, dar mai ales a fotbaliștilor, antrenorilor, medicului, masorilor, conducătorilor, respectiv salariaților FC Petrolul Ploiești, ce măsuri s-au luat, din punct de vedere financiar, pentru luna în curs, ca și pentru cea următoare, din cauza pandemiei de coronavirus. Iată mai jos comunicatul: 

Având în vedere situația actuală din fotbalul românesc, cauzată de evoluția pandemiei COVID-19 și a măsurilor luate de autorități, în urma discuțiilor cu partenerul finanțator s-a decis ca remunerațiile jucătorilor echipei de seniori și a staff-ului tehnic și medical să fie reduse cu 50% pentru lunile aprilie și mai. Totodată, pentru aceeași perioadă, o parte dintre salariații clubului Petrolul Ploiești vor intra în șomaj tehnic. În funcție de evoluția situației, măsurile vor fi reevaluate la sfârșitul lunii mai 2020. În cadrul discuțiilor, au fost avute în vedere toate variantele pentru a găsi soluții optime pentru angajați și jucători, diminuarea salariilor fiind o alternativă mai bună față de suspendarea contractelor. După reluarea competițiilor sportive, dacă echipa Petrolul Ploiești promovează în Liga 1 de fotbal și încasează drepturile TV din partea Ligii Profesioniste de Fotbal, se are în vedere compensarea cu maxim 50% din pierderile de venit înregistrate de participanții la activitatea sportivă, ale căror remunerații au fost diminuate. În perioada următoare, printre obiectivele noastre principale rămân siguranța și sănătatea salariaților și a jucătorilor și sustenabilitatea financiară a clubului. Considerăm că este esenţial ca, în această perioadă dificilă pe care o traversăm, să dăm dovadă de unitate, solidaritate și înțelegere”.

După cum se observă, în privința contractelor fotbaliștilor, s-a luat o decizie similară cu aceea solicitată – și pusă în aplicare, până la urmă – de patronul FCSB, Gigi Becali. Cu diferența că, la Petrolul, se aplică, deocamdată, numai pentru lunile aprilie și mai, ci nu până în septembrie, ca la vicecampioana națională, aflată în prezent pe locul 2 în ierarhia Ligii 1, în momentul suspendării întrecerilor. De remarcat că, spre deosebire de FCSB, la clubul fanion al municipiului și județului se vorbește despre o compensație financiară de maximum 50%, în eventualitatea bifării promovării pe prima scenă a fotbalului autohton. Un obiectiv pe deplin realizabil, în vreme ce condiția pusă de Becali jucătorilor săi, pentru a-și recupera banii, este una dificil de bifat: calificarea în grupele unei cupe europene! Cu sprijinul generos, clar, al partenerului finanțator, Veolia România (CEO: Mădălin-Jorj Mihailovici), la clubul lui Laurențiu Marinescu și al coechipierilor acestuia nu s-a pus, niciun moment, problema de suspendare a contractelor, așa cum s-a întâmplat la o grupare de prim eșalon din play-out, Hermannstadt Sibiu! În schimb, o parte dintre salariații clubului ploieștean, rămași acum fără obiectul de activitate, vor fi trimiși în șomaj tehnic, în lunile aprilie și mai, urmând să intre în posesia ajutorului financiar acordat de stat, de 4.075 de lei/brut/lună.

Foto: www.fcpetrolul.ro