După o nocturnă cu ghinion la mijlocul săptămânii în curs, să urmeze, vineri, o alta, dar cu succes în Primvus Derby? Înaintea week-end-ului viitor, Petrolul și Rapidul vor juca într-un meci de totul sau nimic!

Dragos Trestioreanu -

După o nocturnă cu ghinion la mijlocul săptămânii în curs, să urmeze, vineri, o alta, dar cu succes în Primvus Derby? Înaintea week-end-ului viitor, Petrolul și Rapidul vor juca într-un meci de totul sau nimic!

Federația Română de Fotbal, prin Comisia de competiții, a anunțat programul de desfășurare a etapei următoare din cadrul turului sezonului regular al campionatului Ligii a II-a. Astfel, Primvs Derby, adică meciul dintre Petrolul Ploiești și Fotbal Club Rapid București, va avea loc vineri, 6 noiembrie 2020, de la ora 19.00, ca primă confruntare din runda cu numărul 11. Asta evident dacă, până atunci, nu vor apărea necazuri cu testele pentru Covid-19, cele care se tot înmulțesc în ultima vreme! Nu cred că va fi vreo reeditare a meciului de pomină din play-off-ul trecut, de pe arena Ilie Oană, desfășurat tot în nocturnă și cu trei penaltiuri ratate la poarta actualei rezerve de la Astra Giurgiu a lui David Lazar, „underul” Mihai Popa! Atunci, trei jucători care, din vară, nu mai fac parte din efectivul trupei găzarilor, românii Laurențiu Marinescu și Sergiu Arnăutu – rămași tot în eșalonul secund, la CS Mioveni, respectiv Concordia Chiajna -, plus paraguayanul David Derlis Meza Colli, singurul care a avansat pe prima scenă, la Campionii FC Argeș Pitești, pentru care a marcat în această rundă, nu au reușit să îl învingă pe Popa. Astfel încât, scorul a rămas neschimbat până la final: 0-0! Nu numai pentru acel rezultat, deși branduri de renume în sportul rege românesc, nici Petrolul și nici Rapid nu au reușit să promoveze. Iar acum, trec iar printr-o situație oarecum dificilă, ploieștenii făcând o remiză cu goluri, cu nou-promovații de la CSM Slatina, scor: 1-1. Cei din urmă însă au fost învinși sâmbătă, 31 octombrie, 0-2, de SCM Gloria Buzău, acasă, la Slatina. Au dat pe pere ce aproape luaseră pe mere, ca să zic așa. Mai rău, pentru rapidiști, tot săptămâna aceasta, într-o restanță, ei au capotat „acasă”, la CNF Buftea, 0-3, în fața Miovenilor fără Marinescu, nici măcar trecut în raportul de joc, dar cu Iustin Popescu, rezerva lui Alberto Cobrea din ediția 2015-2016 a întrecerilor L1, la SC FC Petrolul, și cu Bogdan Rusu, ex-atacant al „lupilor” din sezonul 2018-2019 al L2.

Într-un asemenea context, meciul de vineri are o importanță mare, putând fi chiar și unul de totul sau nimic. Asta, firește, în condițiile în care, după nouă partide, în etapa a X-a, cea în curs, stand, Petrolul ocupă un loc în afara play-off-ului, al optulea, cu următorul bilanț: patru victorii, dintre care trei bifate în deplasare, două rezultate de egalitate și trei înfrângeri, toate consemnate pe ‘Ilie Oană”. Mai îmbucurător este numărul mare de goluri marcate în acest campionat, față de cel trecut, aproape 2/meci, 16 mai exact, „lupii” beneficiind de-al treilea atac, dar și de cea de-a cincea defensivă (8), golaverajul „galben-albaștrilor” fiind al doilea după cel al liderului la zi, FC U 1948 Craiova.

În schimb, trupa interimarului care recită din Mihai Eminescu în conferință de presă și le cere iertare fanilor pentru înfrângere și joc, Mihai Iosif, a acumulat 13 puncte, cu unul mai puțin decât viitoarea adversară din Primvs Derby. A disputat opt jocuri, are tot patru succese și trei eșecuri, ca Petrolul, dar numai o remiză, în condițiile unui duel mai puțin bifat, e adevărat. Însă, Ionuț Voicu și coechipierii săi au un golaveraj negativ, -1, cu două goluri mai puțin înscrise decât Petrolul și șapte mai mult primite. Bref, nu ar fi diferență mare între viitoarele oponente, dar situația lor poate deveni total neplăcută. Evident, dacă vor mai face pași greșiți, într-un sezon regular cu tur și fără retur! Tocmai de aceea, scriam de totul sau nimic, deși statistica ar arăta, deocamdată, că nu ar fi chiar o situație fără de control pentru amândouă. Trei puncte față de locul 4, pentru Petrolul, sau tot atâtea față de poziția a șasea, pentru Rapid, nu sunt un capăt de țară. Dar nici o liniște, repet, când se pot face pași aiurea. Altfel, față de campionatul trecut, Rapid nu mai are decât doi străin în lot, portarul american Harrison Denvenish-Meares, al treilea sau chiar al patrulea goal-keeper din efectiv, și un grec, Anestis Nastos, un fundaș central, în vreme ce Petrolul – de nu mai puțin de 15! Va conta asta vineri? Vom vedea…

Foto: www.gsp.ro și Youtube