După un sfert din turul sezonului regular al Superligii, FC Petrolul Ploiești – între extreme. Nici prea-prea, nici foarte-foarte! Urmează mult așteptatul „Primvs Derby”

Dragos Trestioreanu -

După un sfert din turul sezonului regular al Superligii, FC Petrolul Ploiești – între extreme. Nici prea-prea, nici foarte-foarte! Urmează mult așteptatul „Primvs Derby”

Luni, 8 august 2022, odată cu ultimul fluier al lui Sebastian Colțescu în cel din  urmă meci al etapei a IV-a, FC Botoșani – FCV Farul Constanța, scor: 1-1 (1-1), s-a terminat și un sfert din turul sezonului regular al Superligii de fotbal. O competiție la care s-a aliniat, după cum se pștie, deja, și FC Petrolul Ploiești. O echipă cu un start ceva mai greoi, dar cu o continuare mulțumitoare din punctul de vedere al punctelor acumulate și, oarecum, al locului actual din clasament. Asta ținând cont ce formații are, în acest moment, Petrolul (locul 11) imediat sub ea: UTA (12) și FCSB (13, unul de baraj!!!).

Mai exact, scriu, mai sus, despre o echipă remarcată în play-out-ul campionatului trecut al Ligii 1 și, respectiv, de însăși vicecampioana întrecerilor de pe prima scenă. Și mai jos decât UTA și FCSB sunt Universitatea Cluj (14), trupă cu un start apreciat – deși promovase numai după o „dublă” cu Dinamo București – și „înecându-se” neașteptat apoi, Chindia Târgoviște (15) și CS Mioveni (16). Ultimele două sunt grupări care reușiseseră a se salva sezonul trecut, bifând astfel încă o ediție de campionat în cel dintâi eșalon. Ajunsă în Superligă în calitate de campioană a Ligii a II-a, FC Petrolul a acuzat șocul diferențe de eșalon, pierzând la start acasă, în prelungiri, cu FC Voluntari, după un penalti ce putea fi evitat, scor: 0-1, dar și la Arad, în fața echipei UTA (0-2), prin golurile înscrise de către fotbalistul căruia i s-a deschis și mai larg, atun ci, poarta spre… FCSB. Desigur, a fost vorba despre David Miculescu.

Din fericire pentru „lupi”, în a treia etapă, au prins-o pe Sepsi Sfântu Gheorghe, pe arena Ilie Oană, între un tur și altul din Conference League. Se putea obține atunci prima victorie, după ce Gabriel Tamaș, cea mai bună achiziție a Petrolului, în mercato de vară, o repet, deschisese scorul, bifând astfel primul său gol în echipamentul „galben” și cel dintâi al al găzarilor din Superligă. Nu s-a terminat însă 1-0, ci 1-1, experiența lui Alexandru Tudorie spunându-și cuvântul printr-o reușită la care debutantul între buturile ploieștenilor, Octavian Vâlceanu, nu a mai avut ce face. Totuși, un punct la capătul unui meci cu o formație de cupe europene a fost un bun început de redresare a „corabiei” ce părea deja în derivă. O redresare care a continuat cum nu se poate mai bine la Mediaș, vinerea trecută, succesul în dauna Universității Cluj, rezultat final: 1-0 (1-0), după golul minunat al lui Gheorghe Grozav, în urma unei acțiuni sde mare efect a lui Marian Huja, urcându-i pe găzari în ierarhie, inițial, cinci poziții. După derbiul Olteniei, victoria nemeritată a lui CSU a coincis cu saltul trupei lui Balint Laszlo peste cea a lui Nicolae Constantin, ajunsă pe locul 11, reamintesc.

Patru echipe au acum cifra 0 pe coloana înfrângerilor: nou-promovata FC Hermannstadt Sibiu (3), marea revelație a primului sfert de sezon, FCV Farul Constanța (4), FC Botoșani (5), egale, 1-1 (1-1), în Moldova, luni seară, și Sepsi Sfântu Gheorghe (6). După același interval de runde, nicio echipă nu a acumulat maximum de puncte, 12, cele mai multe avându-le, poate cum era de așteptat prin prisma lotului, CFR Cluj, 9. Asta deși campioana en-titre a pierdut de justețe la Craiova, în fața lui FCU 1948, în etapa a doua, trupa lui Mititelu fiind învinsa, de duminică seară, a celeilalte formații din Bănie, CSU, după cum am amintit deja. Totuși, CFR-ul nu e singura cu 9 puncte, tot atâtea adunând și Rapid București, tocmai trupa învinsă în „Gruia”, la startul de sezon.

În sfârșit, există și grupări fără niciun succes, printre acestea numărându-se, absolut de neintuit în această ediție de campionat, însăși FCSB, cea care a remizat, până în prezent, de trei ori. Mai precis în două rânduri, acasă, cu „U” Cluj și FC U 1948 Craiova, respectiv o dată în în deplasare, la CS Mioveni, „lanterna roșie”. În plus, băieții pe-atunci ai lui Anton Petrea au fost învinși, fără dubii, pe „Valentin Stănescu-Giulești”, cu 2-0, de un Rapid în zi mare. În fapt, exact „careul” din subsolul clasamentului – în ordine descrescătoare, FCSB, Universitatea Cluj, Chindia Târgoviște și, respectiv, CS Mioveni – este cel care nu a cunoscut gustul victoriei, așa cum sună limba de lemn. Tot patru echipe nu au remizat deloc, primele două clasate, despărțite de golaveraj (unul egal, dar cu ardelenii marcând mai mult), CFR și Rapid, plus primele tot atâtea plasate pe poziții de „play-out”, FC Voluntari și FC Argeș. Și acestea sunt despărțite de diferența dintre golurile înscrise și cele primite.

Cu o victorie, un rezultat de egalitate și două înfrângeri, cu 4 puncte acumulate, FC Petrolul se află nu la mijlocul ierarhiei, dar undeva între extreme, nici prea-prea, nici foarte-foarte. Foarte-foarte ar putea să mai fie dacă sâmbătă, 13 august, prima zi a week-end-ului va fi una cu ghinion pentru a doua clasată în ierarhia la zi, Rapid București. Iar „lupii” vor profita astfel ca să acumuleze 7 puncte. Un punctaj ce poate fi îmbunătățit la Craiova, cu FC U 1948, deși este o „nucă” greu de spart, dar cine știe?, și – apoi – pe „Ilie Oană”, cu egala FCSB-ului din runda cu numărul 4, CS Mioveni. O noua ediție a lui „Primvs Derby”, acum în Superligă, după cele din urmă cu două sezoane din eșalonul secund este cel mai așteptat meci de către suporterii ambelor echipe. Cei din capitala țării sunt acum mai bucuroși, ultimele transferuri întărind Rapidul. Însă, cu Petrolul chiar e mai greu de jucat, „ariciul” 3-4-3 al lui Nae Constantin începând să amenințe și apărările adverse, nu numai strângându-se și să „înțepe” ofensivele oponenților. Cu lotul cvasi-complet, mai fiind așteptat numai fundașul central din Insulele Capului Verde, Felix Mathaus Lima Santos, FC Petrolul va fi o echipă care, cred eu, se va situa la egală distanță de extreme, cele din urmă etape ale turului urmând a fi însă adevăratul examen pentru Valentin Țicu, Gabriel Tamaș, Gicu Grozav, Marian Huja, Mirko Ivanovski, Jair da Silva Tavares, Octavian Vâlceanu, Constantin Budescu (când o debuta) și ceilalți petroliști.

Afișe: Ionuț CĂRBUREANU