După… prima sa victorie la EURO, în 90 de minute, Portugalia – cea dintâi finalistă! Țara Galilor a ieșit cu capul sus

Dragos Trestioreanu -

După… prima sa victorie la EURO, în 90 de minute, Portugalia – cea dintâi finalistă! Țara Galilor a ieșit cu capul sus

La EURO, Portugalia lui Cristiano Ronaldo (foto, în prim-plan; www.gsp.ro) nu a învins pe nimeni, în 90 de minute de joc, până în semifinale! A făcut trei remize, dar a fost suficient să meargă mai departe, din grupă, în optimi s-a impus în prelungiri, în minutul 117, iar în sferturi, a avut nevoie de lovituri de departajare. Miercuri noapte, pe „Nouveau Stade de Lyon”, a suferit în prima repriză, fiind chiar dominată de către marea surpriză de la turneul final, Țara Galilor, lipsită de suspendatul Aaron Ramsey, dar condusă magistral de Gareth Bale. Cel care a avut deschiderea scorului, de câteva ori, în… vârful bocancului, vorba vine. Însă, mitanul s-a terminat cu un scor alb pe tabelă: 0-0.

La reluare, după scurgerea a doar cinci minute, au urmat 180 de secunde de coșmar pentru longilinul goal-keeper galez Wayne Hennesey, un corner scurt de pe stânga al lusitanilor aducând balonul la 8 metri de buturile sale, în poziție centrală, Ronaldo a sprintat, s-a înălțat și a trimis un „cap” perfect aproape sub bară. Era al 9-lea gol al lui CR7 la un turneu final de Campionat European, egalându-l tocmai în țara lui pe celebrul Michel Platini, ex-președinte UEFA! Apoi, pe o respingere din careul mare advers, căpitanul Portugaliei a șutat de la 20 de metri, în cross, Renato Sanches – cel acuzat că nu ar avea 18 ani, ci 24-25! – a lăsat mingea să-i treacă printre picioare, fiind în poziție de ofsaid, iar Nani i-a schimbat direcția, din cădere, păcălindu-l pe Hennesey. Și așa s-a făcut de 2-0, scriindu-se practic istoria primei semifinale de la EURO. A debutat aici, fiind integralist, și fratele fostului petrolist Geraldo Alves, Bruno Alves. A fost bucurie mare în cantonamentul din Slovenia al… Astrei, pentru Geraldo și Filipe Teixeira, un alt portughez, Pedro Queiros, revenind acasă, vara aceasta, la Depotivo Chaves, după ce a devenit campion cu „dracii negri”!

Bale pleacă acsă, împreună cu ai săi coechipieri, dar o face având capul sus, la fel ca și componenții naționalei Islandei, primiți regește în țara lor. Galezii merită numai laude după EURO 2016. Trupa lui Fernando Santos, însă, se relaxează puțin, acum, și apoi trece iar la antrenamente, deoarece va fi prezentă duminică, la ora 21.00 (un ceas mai târziu în România), pe „Stade de France”, la finala mare. Cine îi va sta atunci în față? Vom afla abia mâine noapte, la capătul celei de-a doua semifinale: Franța – Germania, de pe „Stade Velodrome”, din Marseille. Nemții l-au recuperat între timp pe Bastian Schweinsteiger, cel care, dacă va fi titular, va purta și banderola de căpitan. Dacă nu, va reveni pe brațul lui Manuel Neuer, poate cel mai bun portar de la acest turneu final.