După promovarea Petrolului, la ce s-a ajuns în Liga A?! Un antrenor și doi oficiali fug pe teren să se răfuiască, acolo, cu un arbitru!!!

Dragos Trestioreanu -

După promovarea Petrolului, la ce s-a ajuns în Liga A?! Un antrenor și doi oficiali fug pe teren să se răfuiască, acolo, cu un arbitru!!!

În ediția 2016-2017 a campionatului Ligii A Prahova, prin modul în care a dominat-o, chiar dacă startul nu a fost chiar „pe pistol”, Petrolul ’52 a părut ca un „special guest star”, așa cum se mai scrie pe genericul de la începutul peliculelor americane sau englezești. Cu un antrenor principal având licența Pro, cu un președinte care a jucat fotbal la nivel înalt în România și a bifat și evoluții în străinătate, cu un sponsor – mai multă vreme din umbră – care și-a asumat finanțarea la o cifră de neimaginat chiar și pentru grupări de eșalon secund, Petrolul impusese un anume respect în al patrulea eșalon local. Fiecare deplasare a sa în județ a fost un motiv de sărbătoare pentru localitatea gazdă, fiecare vizită a unei adversare – prilej de selfie-uri sau poze de grup pe cea frumoasă și modernă arenă de fotbal din Ploiești și Prahova, „Ilie Oană”.

De-a lungul întregului sezon, nu am mai auzit, ca altădată, despre derapaje ale conducătorilor, antrenorilor, jucătorilor și mai ales suporterilor de la diverse echipe. Ceea ce înseamnă că, deși au mai existat și „Gică contra”, prezența „lupilor” în campionatul de elită local a fost absolut benefică pentru spectacolul sportiv. Iată însă că, odată cu promovarea în Liga a III-a a „galben-albaștrilor”, nu au trecut decât trei etape fără probleme și a… explodat primul scandal. Și ce scandal!

La Blejoi, în minutul 26 al celui de-al doilea derbi consecutiv acasă al etapei cu echipa locală, CS, pe afiș, imediat după cel din deplasarea de la Boldești, s-a consemnat o fază simplă ca bună ziua, judecată absolut corect de către centralul jocului. Dar una care a declanșat o reacție adversă incredibilă în tabăra formației împotriva căreia s-a dictat just, repet, o lovitură de pedeapsă. Concret, atunci, fundașul dreapta al echipei CS Păulești, Marius Țugui (numărul 2, în echipament albastru) a pasat tare în spate spre căpitanul coechipier, Florin Pripu (numărul 6), punându-l în imposibilitatea de a recepționa balonul, în urmărirea căruia s-a lansat mijlocașul ofensiv al gazdelor, Vlad Badea (numărul 11). Pripu a încercat să-l ajungă și să ia el prim-planul, dar – când a văzut că nu are șanse – și-a încercat norocul cu un atac din spate. Și-a fost unul imprudent, care a condus firesc la decizia mai sus-amintită.

Badea a căzut în careul mare în urma acelei intervenții – nicvi vorbă despre vreo simulare! -, lovitura de la „11 metri” fiind indiscutabilă. O tot repet! Chiar dacă nu a fost la fel și pentru antrenorul principal al Păuleștiului, Iulius Mărgărit (în echipamentul roș-albastru al… echipei naționale a României) și doi dintre oficialii echipe sale, Dan Iancu (în tricou polo roșu, pantaloni trei sferturi și ochelari de soare) și Vasile Vasile (tricou deschis la culoare, în dungi orizontale și blue-jeans)! Primii doi au rupt-o la fugă pe teren, după acordarea penaltiului, tehnicianul făcând-o din spațiul tehnic, iar oficialii – pentru că și președintele Vasile a luat exemplul colegilor și a intrat, și el, pe teren după ei! – de pe bancă. Au urmat momente mai degrabă rupte din meciuri din Liga B sau C, nicidecum de Liga A! Parlamentări de câteva minute bune, întârziere a executării penaltiului și – când se părea că s-a stins scandalul – a venit și măsura de pedepsire a abaterii clare. Total de neconceput și neregulamentar, totodată, a fost invitat dincolo de gard, de către arbitrul ploieștean Bogdan Zahiu, doar Vasile Vasile, ultimul intrat pe teren cu un pas, hai să-i zic, mai agale!!!

În schimb, lui Mărgărit – primul care a pătruns pe gazon, în goană – i s-a permis să… continue cu protestele, tot meciul, din spațiul tehnic!!! Nici împotriva lui Iancu nu s-a luat nicio măsură disciplinară, deși fusese cot la cot cu antrenorul!!! Au fost clipe de derută totală și teamă cât cuprinde, dacă până și vicepreședintele AJF Prahova, Tudor Negoiță (al doilea de pe bancă, de la dreapta la stânga), observator al meciului, a fost un fel de… Louis de Funes, în celebrul său film „Nevăzut, necunoscut”! Mai exact, l-a lăsat pe Zahiu să se lupte, susținut doar de asistentul concitadin Claudiu Dumitru, cu oficialii păuleșteni, mai vehemenți chiar decât propriii lor jucători!!!

În mod normal, dacă centralul a făcut raport suplimentar, bazându-se și pe fotografiile existente, care au suprins scandalul de pe teren, dar și pe tentativa de la final de meci de pătrundere în vestiarul arbitrilor a conducătorilor de la CS Păulești, Comisia de Disciplină ar putea decide pedepse și pentru cei doi iertați în minutul 26, neștiindu-se chiar de ce a fost așa!

Interesant este că, la rubrica de comentarii a unui site local binecunoscut al unui fost arbitru și actual jurnalist domiciliat la 30 de kilometri de Ploiești, la postarea incitantă cu poza duleului dintre Pripu și Vlad Badea, la care se cere părerea vizitatorilor, abundă opiniile bizare ale unor „anonimi” care văd consiprații legate de… Petrolul. Ba chiar și-acum, când găzarii și-au luat adio de la un eșalon din care, volens-nolens, au trebuit să facă parte! Conexiunea dintre arbitrul Zahiu, care are grupă de copii la ACS Petrolul ’52 Ploiești, președintele acestui club, Cristi Vlad, care, la rândul lui, are echipă de juniori la CS Blejoi, și acest din urmă club nu-i însă altceva decât o lipsă de recunoaștere a unui eșec poate neașteptat, dată fiind valoarea lotului păuleștenilor, dar absolut corect.

Da, Blejoiul a câștigat just, scor: 3-1, un meci care începuse cu oaspeții mai periculoși în atac, ratând o ocazie mare cât roata carului, și cu o manieră de arbitraj înclinând ușor spre… CS Păulești. Dar nu o fi fost destul, cine știe? Dând dovadă de corectitudine și deplină cunoaștere a regulamentului – Pripu a meritat cartonaș galben, pentru atacul său din spate asupra lui Vlad Badea, de la faza ce-a condus la acordarea penaltiului! -, Bebe Zahiu a pus, la fel de regulamentar, mingea pe var, în minutul 51, după un duel la 15 metri de buturile blejoienilor, în interiorul suprefeței de pedeapsă, dintre Eugen Rudaru și revenitul la Păulești, după un sezon, Vladimir Butufei. A fost un duel în care Rudaru l-a jenat în săritură pe fostul petrolist, dar – dacă s-a decis lovitură de la „11 metri”, și așa și trebuia – nu se impunea și avertisment. Așa cum și-au dorit și au și reproșat oficialii oaspeților. Cu adversarii rămași în inferioritate numerică la scorul de 1-1, după transformarea penaltiului, se visa pesemne la un succes, după remiza, 1-1, din meciul precedent, cu CSO Plopeni! Nu a fost rea-voință, ci doar pura realitate, respectată întrutotul de arbitru, nimic altceva. CS Blejoi a revenit la conducere pe tabelă după 9 minute de la restabilirea egalității pe tabelă, iar după 60 de secunde, s-a desprins, adjudecându-și al doilea derbi de pe teren propriu, acum cu 3-1, după acel 5-1 în dauna echipei ACS Bănești-Urleta!

Dar, pentru că știți vorba aceea, „pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești”, la finalul meciului, centralșul a avut iar de pătimit cu recalcitranții din tabăra oaspeților! Cei care, dacă ar fi fost toți trimiși, așa cum era normal, dincolo de gardul împrejmuitor, după scoaterea de pe gazon, și ar fi așteptat echipa în parcare, nu și-ar mai fi continuat acuzele minute bune și după fluierul final. Dar, la ce să te aștepți de la o echipă care își trece în raportul de arbitraj președintele drept… masor! De ce, oare?!?

Acum e rândul Comisiei de Disciplină a AJF să judece și să dea verdictul, având deplină încredere în verticalitatea și inteligența președintelui acesteia, tânărul jurist Cătălin Eugen Popescu, cel care este și observator de joc la meciurile din Liga a III-a. Poate că verdictul de la comisie va preîntâmpina alte astfel de manifestări reprobabile viitoare, într-un campionat ce ar trebui să fie exemplu pentru celelalte trei eșalone de sub el! Se poate juca fotbal și fără… recalcitranți! De subliniat că la acest meci au asistat, printre alții, fostul scretar general al Ligii Profesioniste de Fotbal, ploieșteanul Valentin Alexandru (al treilea de la stânga), și un ex-arbitru divizionar A bine cunoscut în perioada sa de activitate, Gheorghe Biziniche (primul din stânga), în prezent președinte al Comitetului Director de la CS Blejoi. Oameni de fotbal care au crezut că le-or fi văzut pe toate prin Prahova! Uite că nu! Doar la București, odată, Gino Iorgulescu, pe-atunci șef executiv la FC Național, acum președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, l-a… fugărit, pe teren, la un meci, pe centralul Constantin Zotta, actual analist pe probleme de arbitraj la postul de televiziune Dolcesport!