După un meci cu două goluri controversate, câte unul de fiecare parte, FC Petrolul se întoarce de la Mediaș cu… trei „pași” mai aproape de Liga 1! Iar FC Hermannstadt Sibiu și-a mai îngreunat, după remiză, soarta promovării directe în primul eșalon!

Dragos Trestioreanu -

După un meci cu două goluri controversate, câte unul de fiecare parte, FC Petrolul se întoarce de la Mediaș cu… trei „pași” mai aproape de Liga 1! Iar FC Hermannstadt Sibiu și-a mai îngreunat, după remiză, soarta promovării directe în primul eșalon!

A reduce derbiul de la Mediaș, dintre FC Hermannstadt Sibiu și FC Petrolul Ploiești, numai la cele două faze, câte una de repriză, care au decis rezulatul final, 1-1 (1-0), ar fi absolut superfluu. Deoarece, chiar dacă ambele reușite au dat apa la moară cârcotașilor, în funcție de simpatii și antipatii, meciul nu a însemnat numai atât. Cert este că în ambele cazuri, dacă m-ar asculta, le-aș recomanda inabordabilor mari specialiști de la International Board să facă un regulament de fotbal mai simplu în cazul acordării penaltiurilor, respectiv a ofsaidului, în anumite momente de joc.

De ce aș face așa? Fiindecă, în minutul 44, după o angajare a lui Opruț pentru Oroian, în stânga careului mare ploieștean, în sensul de atac al sibienilor, ploieșteanul Pîrvulescu a fost întors de către cel din urmă, cel care a evitat să centreze. Petrolistul, venit în trombă, a alunecat și, în cădere, s-a sprijinit puțin de adversar, fără a-l doborî. Evident, mijlocașul stânga a profitat de ocazie și a căzut ca secerat. Revăzând imaginile, de unde aș fi zis inițial că a fost un „11 metri” indubitabil, și acum mai am dubii că trebuia pusă mingea pe var. Domnilor, fotbalul nu-i baschet, orice ar fi, ca să fluieri orice atingere! „Underul” oaspeților nu l-a tras în acea fază pe Oroian, asta-i clar. Astfel încât, cred că a fost un penalti acordat eronat. Nu ușor, cum au zis câte unii, pentru că nu există în arbitraj ușor sau greu, ci… a fost sau nu a fost. Și nu a fost!

Apoi, în minutul 66, după două șuturi respinse de către defensiva adversă, cele ale lui Bratu și Meijers, din lateral dreapta, mingea a ajuns la Seto, al cărui șut a mers direct în colțul din stânga al buturilor lui Iliev, fostul coechipier de la Astra. În drumul său spre plasă, balonul a fost lăsat să treacă printre picioarele lui Măzărache, aflat în poziție de ofsaid. Deși jucătorul Petrolului a arătat că nu vrea să joace mingea, specialiștii și… non-specialiștii au apreciat că acesta i-ar fi obturat vederea portarului lui Hermannstadt. Pe cale de consecință, golul trebuia anulat. Din fotografii, se observă că bulgarul este postat mai în dreapta porții, în momentul șutului lui Seto, iar Măzărache – mai spre centru, nu pe aceeași direcție cu Iliev. L-ar mai fi putut încurca pe acesta? Aici, totul ar fi fost ușor de analizat dacă regulamentul ar fi fost mai simplu, dar nu-i! Drept urmare, două goluri din faze controversate, interpretate de arbitrul făgărășean Marian Barbu drept penalti, pentru FC Hermannstadt, respectiv gol valabil, pentru FC Petrolul.

Asistentul de la tușa unu, vâlceanul Florin Păunescu, un asistent modest ca valoare, deși cu experiență – a susținut, după meci, Dănuț Coman, președintele executiv al gazdelor -, l-ar fi atenționat de ofsaid pe central, dar acesta nu ar fi ținut cont de precizare! Cert este că meciul s-a terminat cu un rezultat absolut echitabil, niciuna dintre echipe nemeritând să câștige, mai ales după o primă repriză de adormit copiii. A doua a mai „meritat banii”, așa cum se spune în jargon, protagonistele derbiului devenind mai preocupate atunci și de partea ofensivă, nu numai de pragmatism și supertacticizare, explicații obișnuite după partide fără sare și piper. Numai cu doar câteva oportunități de a se marca nu se salva un meci în care sibienii puteau trece peste Petrolul, în iearhie, dacă ar fi câștigat, iar ploieștenii, dacă obțineau ei victoria, ar fi fost și matematic în Liga 1. Nu s-a întâmplat nici una, nici alta, fiindcă nașului și finului a părut că le-a fost frică unul de altul.

Marius Măldărășanu a mizat pe o formulă obișnuită în ultima vreme, cu Iliev în poartă, cu Pantea, Bejan, Stoica (cpt), Opruț în apărare, Sota, Alhassan ca mijlocași centrali, Balaure, Biceanu, Oroian în spatele lui Paraschiv. Celălalt prahovean, Nicolae Constantin, a zis că va dovedi, printr-o așezare 1-3-4-3 (Avram – Lică, Meijers, Huja – Pîrvulescu, Seto, Cebotaru – cpt, Velisar – Constantinescu, Măzărache, Cioiu), că venise la Mediaș chitit nu glumă pe atac. Asta deși, incluzând și portarul, a început cu opt jucători defensivi, plus trei mijlocași, dintre care unul – „under”. Găselnița nu a avut efect, fiindcă s-a jucat mai mult în modulul 1-5-4-1, decât în cel de imediat de după fluierul de start. Rezulatul nefavorabil de la pauză, 0-1, l-a obligat pe tehnicianul Petrolului să apeleze, la reluare, la un atacant de meserie, Jarovic, în locul fundașului central intrat ca o surpriză în primul „11”, Lică. Ideea, absolut necesară, s-a dovedit și utilă, germano-bosniacul făcându-și treaba mai bine, ca vârf, decât Măzărache în primele 45 de minute. Bașca, și acesta din urmă s-a simțit mai bine așezat din nou pe flancul stâng.

Ce-ar fi de lăudat după un punct câștigat, care i-a apropiat pe „lupi” la numai trei de promovarea matematică? Forma in-crescendo a lui Meijers, iar impecabil, ca și la duelul cu Steaua, olandezului datorîndu-i-se salvarea echipei sale, la un contraatac al lui Paraschiv, care, finalizat, putea duce scorul la 2-0 pentru gazde și ar fi fost gata meciul! Apoi, evoluția bună a lui Seto, nu numai pentru că a reușit primul său gol oficial în echipamentul galben-albastru. Și devotamentul extraordinar al lui Cebotaru, care a trecut și peste o accidentare care l-a lăsat aproape fără respirație vreme de puțin timp, a impresionat. Siguranța lui Avram la cele câteva faze mai periculoase avute a securizat remiza, totuși prețioasă. Ambiția lui Pîrvulescu de a șterge impresia că ar fi fost vinovat la deschiderea scorului și cea a lui Velisar de a arăta Mediașului de ce a fost dorit de Gaz Metan au plăcut și ele. Și cam atât de bine. Petrolul are în continuare probleme cu al doilea „under”, Constantinescu schimbîndu-l pe Bratu, iar Bratu pe Constantinescu, dar tot mai mult… degeaba, din păcate. Huja era să fie responsabil de un 0-2, dar a dres-o Meijers, când cu duelul cu Paraschiv. A trecut și acest derbi, mai urmează încă o „finală”, se speră că va fi și… ultima, cea de luni, 11 mai 2022, de la ora 17,30, de la Ploiești, contra Concordiei Chiajna. Jocul din ultima rundă, de la Slobozia, cu Unirea, ar putea, în cazul succesului cu ilfovenii, să se transforme într-un spectacol agreabil, neintuindu-se acum totuși dacă localnicii vor avea șanse atunci, printr-un succes în dauna ploieștenilor, să ajungă la baraj. Adică, în locul oaspeților de peste trei zile de pe arena Ilie Oană ai Petrolului!

Foto: www.liga2.prosport.ro și www.gsp.ro 

❗️De pe 2 și până pe 11 august, 1️⃣8️⃣ echipe naționale, printre care și cea a României, se vor întrece la Ploiești și…

Publicată de Federatia Romana de Baschet pe Luni, 29 iulie 2024