„Penitența” de șase ani a Petrolului în eșaloanele inferioare, după un faliment, a luat sfârșit pe 9 mai 2022! „Super Mario” a fost responsabilul cu golurile de senzație ale victoriei necesare promovării directe, cu o etapă înainte de finalul play-off-ului!

Dragos Trestioreanu -

„Penitența” de șase ani a Petrolului în eșaloanele inferioare, după un faliment, a luat sfârșit pe 9 mai 2022! „Super Mario” a fost responsabilul cu golurile de senzație ale victoriei necesare promovării directe, cu o etapă înainte de finalul play-off-ului!

Pe 24 mai 2016, comentam – la microfonul Radio România Actualități – un meci din prima ligă de fotbal a României, al 226-lea al meu din campionatul autohton, și se întâmpla să fie și cel din urmă al SC FC Petrolul, fiind atunci unul contra Concordiei după care a urmat imediat falimentul găzarilor – îmi povestea, ieri, la etajul 3 al arenei Ilie Oană, profesorul de franceză Dan Culicovschi. Fostul comentator al RRA remarca, totodată, coincidența câștigării statutului de prim-divizionară a unei formații cu numele de FC Petrolul tot la o partidă cu trupa din Chiajna! Dacă în urmă cu aproape șase ani, fusese 0-1, pe 9 Mai 2022 victoria cu 2-0 (1-0), grație “dublei” de mare efect a lui “Super Mario”, a adus cu sine și promovarea matematică pe cea dintâi scenă a “lupilor”. Nota bene, nu încă și titlul de campioană a eșalonului secund, așa cum l-au obținut, printre altele, Dunărea Călărași, UTA Arad sau FC U 1948 Craiova.

Succesul în dauna ilfovenilor a fost cât se poate de clar, chiar dacă deschiderea scorului a venit abia în minutul 38. Dar desprinderea a fost consemnată destul de repede, după 10 minute. Deși Petrolul a trebuit să joace aproape o jumătate de oră în 10 jucători, ulterior eliminării lui Senad Jarovic, pentru un cot în capul căpitanului Concordiei, fundașul central Andrei Marc, nimeni și nimic nu a mai schimbat datele problemei! În condițiile în care meciul părea să meargă spre 0-0 la pauză, așa cum se întâmplase și cu Buzăul, și cu Clujul, și cu Sibiul, tot acasă, a ieșit la rampă junele de 19 ani Mario Bratu. Cel care s-a “întors” din atac, a preluat la 22 de metri, cu spatele la poartă, o pasă pe jos a lui Bart Meijers, s-a rotit și a șutat, apoi, fantastic, cu stângul spre buturile adverse. Cu Marius Aldescu făcut șah mat și de mingea trimisă de către petrolist, dar și de ștergerea cu talpa a balonului de către Dorin Codrea și devierea ușoară, cu creștetul, a deja-amintitului Marc, tabela s-o modificat izbăvitor. A fost momentul “eruperii” pe stadion din peste 12.000 de piepturi a strigătului speranței încheierii “penitenței” în Liga a II-a, după nu mai puțin șase an, bifați începând din Liga A Prahova! Atât de siguri au fost suporterii Petrolului că echipa lor favorite va câștiga meciul, orice s-ar întâmpla, încât totul devenise clar și pentru neutri!

Același Bratu și-a pus din nou la treabă stângul letal al său și-a bifat desprinderea la numai trei minute de la reluare. Voi fi crezut sau nu, dar i-am zis prietenului Dan Culicovschi, cu puțin înainte de deschiderea scorului, că – dacă Mario va primi un balon pe piciorul de bază și va avea și culoar – golul va fi inevitabil. Și-așa a și fost! O reușită și mai frumoasă decât prima a fost cea dintr-o lovitură liberă, executată peste zid, din zonă centrală, de la 25 de metri, cu o minge trimisă senzațional în colțul din dreapta lui Aldescu, rămas ca la dentist! Mai exact, cu o reacție puțin întârziată la… durere! La 2-0, era clar că asta a fost! Toți pentru unul, unul pentru toți – astfel a acționat Petrolul și înainte de 1-0, și după 1-0, și înainte de 2-0, și după 2-0, și când a rămas cu un jucătopr mai puțin, destul timp, pe teren. Fanii îi mulțumesc lui “Super Mario” că a adus victoria;  eu i-aș zice numai atât: ai reușit să înveți și cum să te aperi, cum să te agăți de adversar, dacă vei arâta continuitate,  constanță în joc mai precis, poate că acea comparație personală a ta cu unicul Gică Hagi nu va mai fi o… lezmajestate, într-o zi! Da, Mario, un fotbalist, indiferent de vârstă și valoare, este criticat atunci când trebuie, dar și lăudat atunci când merită, obișnuiește-te cu asta! Iar acum, ai meritat din plin!

Chiar dacă tensiunea meciului, bucuria golurilor și emoțiile de până la fluierul final păreau a fi luat prim-planul zilei, explozia de bucurie pentru promovare a coincis cu refluxul fabulos al sutelor, unii zic că al miilor, chiar, de suporteri iute de picior și curajoși peste poate care au intrați pe gazon! Ei au fost “miezul”! Ei care i-au „sufocat” cu dragoste imensă pe cei care au dus-o, în sfârșit, pe FC Petrolul în Liga 1! Și când? În cel mai dificl an al său, din punct de vedere financiar, dar nu numai! Când au mai adus atâția bani de acasă conducători ai clubului găzarilor, pentru o mare perfomanță, își mai amintește cineva? Sărbătorea pe teren a fost de-a dreptul incredibilă și a durat aproape un ceas. Ca o simbioză minunată între fotbaliști, antrenori, conducători și galerii, alături de care s-a au aflat și suporterii de la tribunele 0, 1 și 2, cele pline ca niciodată, parcă, în ultimii șase ani! A fost o după-amiază cu soare, cu un banner 3D cu mesaj „cifrat”, cu fumul cărămiziu ce-a oprit meciul vreme de 5 minute, cu fotbal intens – bravo, Concordia, că nu te-ai predat, ca alții pe câte altundeva! – și cu goluri de generic. Și s-a terminat cu seara în care Petrolul a revenit în primul eșalon! Așa cum s-a visat, așa cum s-a luptat, așa cum s-a vizat, așa cum s-a meritat! Și-acum să vină și un titlu, chiar dacă în Liga 2!

Foto: Facebook FC Petrolul