FC Petrolul, la o victorie de calificarea în sferturile de finală ale Cupei României. Încă un succes, după cel de la Târgoviște, în dauna Chindiei, la mai multe goluri decât cel al Corvinului, la Pecica, i-ar face, apoi, gazde pe „lupi”

Dragos Trestioreanu -

FC Petrolul, la o victorie de calificarea în sferturile de finală ale Cupei României. Încă un succes, după cel de la Târgoviște, în dauna Chindiei, la mai multe goluri decât cel al Corvinului, la Pecica, i-ar face, apoi, gazde pe „lupi”

Ieri seară, la Târgoviște, în etapa a doua a Gurupei A a Cupei României, pe arena modernizată din municipiul reședință al Dâmboviței, FC Petrolul Ploiești s-a impus, așa cum se spera, dar cum era și firesc, dată fiind diferența de eșalon și forma actuală, în dauna Chindiei, cu scorul de 2-0 (1-0), stabilit prin reușitele lui Georgi Abuashvili (minutul 20) și Marian Fernando Huja (88). După partida din campionat, de la Craiova, atunci când a stabilit rezultatul final, 3-1, în fața uneia dintre echipele locale, CSU, Huja – uns, pe bună dreptate, și căpitan, în absența lui Valentin Țicu și Bart Meijers – a mai fixat încă o dată, la numai nouă zile distanță, soarta unui joc! Deși venit după o absență de 10 luni de pe teren, portughezo-românul este o adevărată încântare în prezent, devenind tot mai mult unul dintre favoriții galeriei. Apropo de galerie, una numeroasă și foarte activă (foto jos) i-a încurajat frenetic și pe arena Eugen Popescu pe „galben-albaștri”, deși a fost înghesuită într-un colț de tribună!

Fără cinci jucători folosiți în primul „11” de antrenorul principal Florin Pârvu (foto jos, în stânga) la 2-2 cu FCSB, pe „Ilie Oană”, sâmbăta trecută, Lukas Zima, Paul Papp, Bart Meijers, Jair Tavares da Silva, cărora li s-a adăugat Sergiu Hanca, a cărui absență de pe teren poate ajunge la patru luni, în urma verdictului dur dat de RMN-ul făcut ieri, el necesitând o operație, Petrolul nu a părut afectată de absențe, în duelul cu trupa lui Vasile Miriuță (foto jos, în dreapta). Totuși, găzarii au avut și emoții înainte de golul frumos al stângaciului Abuashvili (foto sus, în text, șutând spre poartă), venit din pasa lui Jefferson (foto mijloc, sus, în dreapta): o pătrundere vijelioasă, o „mică bicicletă” și un șut măiastru la colțul lung, stânga-dreapta, pentru 1-0!

De ce au fost emoții? Deoarece, până în acel moment, fostul mijlocaș al lui CSU Craiova, elvețianul Matteo Fedele (9) trimisese, cu o lovitură de cap, din 8-9 metri, în transversala porții lui Mihai Eșanu, ca urmare a unei lovituri libere, din lateral stânga, a lui Octavian Ursu. Mai mult, după reușita gruzinului, a fost rândul și al altui străin să lovească aceeași bară orizontală și tot cam de la aceeași distanță, Ante Živković (26), cu capul, din cornerul executat de pe dreapta de același Ursu. Au fost momente în care Chindia s-a arătat curajoasă – este, de fapt, o echipă bună -, cu un bonus pentru petrolistul Alin Boțogan, împrumutat la echipa din Târgoviște. Fapt lăudabil, spre deosebire de Gigi Becali, care l-a pus în stand-by pe Alexandru Musi la meciul direct, Petrolul nu a procedat la fel cu Boțogan. În altă ordine de idei, nu-i mai puțin adevărat că desprinderea pe tabelă, în prima repriză, nu s-a reușit și din cauza celor trei „mâini moarte”: Mihai Roman, Zoran Petrović și, total de neintuit, Musi. În cazul celui din urmă, nici trecerea de pe banda dreapta pe cea stângă, mutare care l-a cam încurcat pe Abuashvili, ajuns pe partea opusă, nu a schimbat deloc ceva din evoluția bucureșteanului.

La reluare, dovedind că nu are rețineri în a schimba un jucător modest din acest meci, Pârvu l-a lăsat la cabine pe Alex Musi și la- introdus pe Mihnea Rădulescu. Cel care avusese un joc apreciat contra FCSB, în care, de asemenea, a fost folosit tot mitanul secund. Chiar dacă a ratat două ocazii de a marca, la Târgoviște, junele de 18 ani Rădulescu a fost mult mai vivace și nu a fugit de minge. Dacă va continua pe aceeași linie, va veni și golul descătușării, și la FC Petrolul, pentru mijlocașul de bandă ploieștean. Pe rând, au mai ieșit de pe teren chiar trei în același minut, 65. Mai exact, Lucian Dumitriu în locul lui Denis Radu, Seto Takayuki în al lui Tiémoko Ismaël Diomandé și Billel Omrani, în al lui Petrović. Deci, încă un jucător modest a fost înlocuit de Florin, numai Roman având să rămână până la ultimul fluier al olteanului George Cătălin Găman. A cincea schimbare, și ultima, a venit abia în minutul 80, atunci când Gheorghe Grozav l-a înlocuit pe internaționalul „U 21” gruzin, aclamat de galerie la înlocuire. Și Radu, și Diomandé, și Abuashvili au făcut un meci bun, bănuind astfel că tehnicianul o fi dorit să-i menajeze pentru confruntarea de sâmbătă, 4 noiembrie 2023, ora 16.45, de la Sfântu Gheorghe, cu Sepsi.

Deși tabela a arătat până pe final 1-0 pentru Petrolul, parcă nu au fost totuși emoții pentru suporterii „lupilor”, deoarece favoriții arătau că pot ține de rezultat. Numai că, în acest sistem de desfășurare al grupelor Cupei României, contează mult și golaverajul, tocmai acestuia ploieștenii datorându-i preluarea fotoliulului de lider parțial. Iar asta, grație unui gol în plus marcat față de Corvinul, echipă care a eliminat-o din competiție pe însăși deținătoarea trofeului din ultimele două ediții, Sepsi Sfântu Gheorghe, după un 1-0 (0-0), la Hunedoara, în urma reușitei fostului „lup” Antoniu Manolache! Nu mai puțin de cinci foști petroliști au fost pe teren la Hunedoara, în tabăra Corvinului, iar unul pe bancă: Viorel Lică, Manolache, Mihai Velisar, Marius Chindriș și Marius Coman, respectiv Adrian Nicolae. Tot atâția ex-„lupi” sunt și la Chindia: Iustin Popescu (fost la defuncta SC FC Petrolul), Boțogan și Răzvan Matiș, toți trei din minutul 1, Robert Moldoveanu (46, în locul lui Alin) și Andrei Șerban (ex-CCJ SC FC Petrolul, 65, în locul lui Ursu), căpitanul Vlad Prejmerean fiind menajat după o accidentare recentă.

Până la urmă, Huja a adus desprinderea, la 2-0, chiar dacă foarte târziu, minutul 88, după un corner de pe dreapta executat perfect de către Jefferson Nogueira Junior, un veritabil play-maker de data aceasta, bine susținut și de Diomandé. Și portarul Eșanu a avut câteva intervenții bune, și Omrani a intrat cu chef de fotbal, una peste alta și acum cel din urmă este mai bun decât cei doi atacanți folosiți ca titulari. Numai cei trei nominalizați mai sus, îi reamintesc pe Roman, Petrović, care au rămas din nou datori, și Musi nu au fost deloc în nota – bună – a echipei învingătoare. Luna viitoare, Petrolul va primi vizita deja-eliminatei Sepsi, căreia îi rămâne ca obiectiv numai lupta pentru play-off în SuperLigă. Corvinul va merge la Progresul Pecica, aprioric un meci ușor pentru hunedoreni. Anticipând că și FC Hermannstadt va câștiga astăzi, 1 noiembrie, în dauna echipei din județul Arad, și ulterior la Târgoviște, la a două echipă eliminată matematic, Chindia, „lupii” trebuie să învingă, ba chiar la scor mai mare decât Corvinul la Pecica, pentru a ocupa locul 1 în grupă. O poziție care îi conferă statutul de gazdă în sferturile de finală. Succesul este absolut necesar atâta vreme cât cu 6 puncte, golaveraj 4-1, ca și ardelenii, ei cu 3-0 la golaveraj, în condițiile în care sibienii ar face 4 puncte (acum au golaveraj: 1-1), lupta se va da în trei. De orice pas greșit al primelor două clasate în prezent sau al uneia dintre ele ar profita trupa ploieșteanului Marius Măldărășanu. Evident, dacă va învinge în Dâmbovița! Vom vedea, dar este clar că FC Petrolul stă la mâna ei, ci nu a altora!

Foto: www.fcpetrolul.ro (Răzvan PĂSĂRICĂ – www.sportpictures.eu)