După un meci care părea ca și câștigat, a venit și prima remiză din cantonamentele de iarnă ale Petrolului. Trupa „lupilor” are un golgheter sui-generis: Gabi Deac!

Dragos Trestioreanu -

După un meci care părea ca și câștigat, a venit și prima remiză din cantonamentele de iarnă ale Petrolului. Trupa „lupilor” are un golgheter sui-generis: Gabi Deac!

De când au reluat pregătirile pentru mini-returul de la finele iernii și din primăvară, după cum se știe deja, fotbaliștii de la FC Petrolul au bifat patru meciuri amicale, trei la Belek, în primul stagiu de pregătire și jocuri, iar unul, pe arena Ilie Oană, între cele două cantonamente. Au fost patru din patru ținte ochite și lovite în plin, ca să folosesc un termen din tir, sport în care, parcă. am mai conta și noi, românii, la nivel olimpic! Patru succese, 13 goluri marcate și numai trei primite, un bilanț mai mult decât mulțumitor, chiar dacă, e adevărat, meciurile pe puncte, cu miză, sunt cele care contează pentru clasament. Totuși, știți clișeul, victoriile aduc victorii, fapt pentru care cele patru de până astăzi, 4 februarie 2020, au fost o motivație în plus pentru a se continua seria fericită. Și a fost aproape să fi fost așa, după ce Marinescu și compania au înclinat terenul spre partea lor, în al doilea mitan al amicalului cu o echipă rusă de eșalon secund, clasată a XI-a în ierarhie. O echipă atipică pentru fotbalul din Estul mai îndepărtat, caracterizat îndeosebi prin gabarit și înălțime, forță și „materiale”. Dimpotrivă, FK Nijni Novgorod a fost o formație tehnică, una care a jucat strict fotbal, cei ce nu numai că au pus osul, ci au mai și pus… os pe os fiind Petrolul lui Costel Enache! Antrenor care folosește încă diverse formule de echipă, cu mai puțin de trei săptămâni înaintea debutului mini-retur. Dar, nu o face de „florile mărului”, ci de a porni pe calea descoperirii „Sfântului Graal”, mai precis a primului „11” învingător cu Dunărea Călărăși, Farul Constanța ș.a.m.d.

Am promis că voi reveni asupra celui mai ușor joc-test din această perioadă, cel de acasă cu o divizionară C, AS SR Brașov, și merită s-o fac. Asta deoarece a fost o punte de legătură perfectă între un prim cantonament excelent și un altul, dorit asemenea. Cu acel 5-0 sec în dauna trupei antrenorului-jucător în vârstă de peste 40 de ani, Florin Stângă, Enache, tehnicianul, că mai există, se știe, și un junior cu numele acesta în lot, a demonstrat nu numai că a lucrat bine în Turcia, la Belek, dar și că a reușit să rezolva hibele din tur ale Petrolului: jocul tern și atacul steril. În mandatul lui Stoican, construcția era lentă și rezultatul ei – unul previzibil trist. Implicit, și numărul de goluri a fost insignifiant. Iar cum jocul și golurile, nu fazele irosite de a se marca, „sclipesc” în ochi suporterilor, valul de antipatie, dinspre tribune și peluze spre teren, s-a tot ridicat, ajungând aproape cât casa și sfârșind prin… eliberarea din funcție a fostului antrenor principal și disponibilizarea aproape a unei echipe, demiterea președintelui executiv Marius Stan având o altă explicație, bine cunoscută, de altfel! Costel Enache, un fost mijlocaș, a „câștigat meciul” cu fundașul Flavius Stoican, propunerile lui de echipă înscriind, în cinci partide, e drept că amicale, 14 goluri, față de cele 19, în 20 de jocuri, cu Stoican pe bancă! Sigur că golurile fac deliciul unui meci de fotbal, dar am convingerea că mai noul A1 al „lupilor” visează mai mult la șase puncte în primele două dueluri din campionatul L2, decât la o „căruță” de reușite în poarta Dunării și a Farului. Asta, evident, deoarece punctele te urcă mai ales, indiferent de numărul de goluri. Poate fi 1-0, contra băieților de la Dunăre și de la mare, poate fi și 5-0, tot 6 puncte se vor trece în ierarhie!

Altfel, părere personală, achizițiile de pe benzi nimerite la fix – dându-i chiar bătaie de cap lui Costel Enache, atunci când va alege „11”-le de debut, dar nu numai – au fost cele mai mari lovituri din intersezon, atât albanezul Armando Vajushi, cât și catalanul din Barcelona, Pol Roigé Rodríguez, fiind alegeri nesperat de bune pentru Liga a II-a a României. De unde vine bătaia de cap? Dintr-un fapt mai puțin de așteptat: prestațiile senzaționale din acest an ale lui Gabriel Deac, golgheterul sui-generis al Petrolului în amicale, cu 6 reușite, luând-o în calcul și pe cea de astăzi, la 1-1 cu Nijni Novgorod. O trupă condusă cu 1-0 din minutul 78 de către Petrolul și egalând după numai șase minute,  la o fază la care, după un fault al lui Marinescu, la lovitura liberă just acordată jucătorii din câmp ai combatantelor s-au așezat unul lângă altul, în linie aproape, în centru-stânga. Mingea aruncată „la bătaie” nu a putut fi deturnată la saltul acrobatic, de sacrificiu, al lui Bărboianu, pe urmărire Zuev trimițând dincolo de linia porții, cu toată încercarea disperată a lui Deac de a se mai opune.

Un gol primit cu naivitate de o parte din defensiva din acel moment, una care, cu siguranță, nu va mai fi văzută, in corpore, în campionat: Apostolachi, Nicolae, Manolache și Constantinescu, cu toții din categoria „under”, așa cum se mai spune acum pe la noi! O scuză i-aș găsi, totuși, junelui de 17 ani Mihai Constantinescu, aflat la primul său meci-test din acest an și pe un post care nu-i deloc al lui, dar cineva trebuia sa intre în locul nou-venitului stoper dreapta Răuță, ca și a celui de-al treilea căpitan, portarul Avram, care au fost folosiți cu folos deplin timp de aproape 70 de minute. După schimbarea lor, între buturi a intrat Apostolachi, surprins fără reacție la șutul de gol al rusului, iar Constantinescu a devenit fundaș stânga, post de pe care Manolache a trecut lângă cel mai tânăr component al lotului, Nicolae (16 ani). Lipsa de experiență, poate și de orientare în spațiu, i-a trădat pe toți patru, astfel egalându-se scorul într-un meci care mergea lejer către al cincilea succes consecutiv al „galben-albaștrilor”! Oricum, patru victorii, o remiză și un golaveraj de 14-4 reprezintă un bilanț foarte bun, chiar și dacă este, să zic așa, neoficial.

Aș vrea să îi acord o atenție specială lui Deac, tânăr fotbalist în care – îmi fac mea culpa – nu am prea crezut, poate la fel ca unii dintre suporteri, deloc puțini. Știam, din meciurile Voluntariului, că are o calitate excepțională, viteza, dar și că lipsa maturității în joc conducea adesea la anularea rezultatelor acesteia. La Ploiești, în toamnă, mi-a confirmat temerile că nu s-a schimbat deloc, că strică la finalizare ceea ce a câștigat prin sprinturile de neoprit de către fundașii adverși. Nu știu cu ce baghetă magică l-o fi atins pe creștet Costel Enache, dar acum la Petrolul există un… alt Gabi Deac! Nu numai același vitezist fără pereche, ci și un bun dribleur, ca și – incredibil – un fabulos om de gol! Nota bene, Gabi este singurul petrolist care a înscris în TOATE cele cinci meciuri amicale de până acum! Câte un gol în porțile echipelor FK Kiziljar (Liga 2 din Kazahastan), Budaörsi SC, Siofok BSC (ambele, Liga 2 din Ungaria) și FK Nijni Novgorod (Liga 2 din  Federația Rusă) și o „dublă” în cea a românilor de la AS SR Brașov (Liga 3). Are, deci, șase reușite în cinci meciuri, un bilanț remarcabil pentru un tânăr fotbalist care nu marca atât nici măcar într-un campionat întreg la FC Voluntari! Aș vrea să fac o paranteză, acordându-i o bilă albă altui june, Nițescu, pentru cornerul-assist perfect de pe dreapta, de la deschiderea scorului, un corner obținut tot de el, de fapt, și lăsat să îl execute de către primul căpitan generos, Marinescu, primul care l-a și felicitat imediat! Revenind la mijlocașul de bandă dreaptă al Petrolului, dacă, în unele meciuri, a punctat bazându-se pe viteză și dribling, cu Brașovul, o dată, și împotriva rușilor a făcut-o cu lovituri de cap, deci, nepunându-și în valoare jocul pe jos bine cunoscut deja. E clar că, atunci când va scrie pe o hârtie formula de bază din campionat, primul nume trecut de Costel Enache va fi cel al lui Deac! Foarte greu îi va fi să aleagă însă pentru banda stângă, Vajushi și Roigé Rodríguez fiind, acum, la fel de buni! Numai acesta să fie… baiul!

Făcând un exercițiu imaginar, dacă ar fi să aleg un prim… „10”, veți vedea de ce scriu așa, nefiind deloc o eroare, l-aș trimite între buturi pe Avram, care s-a opus remarcabil, în prima repriză (minutul 35), la două faze consecutive în care adversarii de azi puteau deschide scorul, în defensivă pe Bărboianu, Răuță, Sîrghi, cu, bineînțeles, condiția să îl țină picioarele 100%, și Țicu, la închidere aș miza pe Meza Colli, în revenire mare de formă, și mai în față puțin, la construcție, pe Marinescu, trioul din spatele unui vârf… „încă necunoscut”, Arnăutu și Blănaru neînscriind nici acum (!!!), l-aș alege astfel: Deac, Roigé Rodríguez, Vajushi. Sper îmsă ca durerile de la un genunchi ale lui Hamza să nu prevestească ceva mai grav, iar el să redevină acela care a fost măcar la redebutul la Petrolul! Poate va „sparge gheața” la Side! Știu că va surprinde alegerea mea de mai sus a primului „10” – oare, „puncherul” să fie vreun… „U 20”, oricum obligatoriu în varianta mea (?) -, dar sunt adeptul unei formule care să-i cuprindă pe cei mai în formă jucători din prezent, ci nu să fac o echipă de dragul unei anumite așezări. O situație în care aș lăsa pe bancă fotbaliști care ar merita să prindă formula de început. E bine să ai și rezerve ofertante, dar într-un joc se poate întâmpla să nu mai poți face cele trei schimbări plănuite și să se piardă, repet, un jucător în formă! Mai vedem însă, căci mai sunt patru confruntări amicale de bifat, cea mai concludentă apreciind că va fi… ultima, cu Metaloglobusul, și bănuiesc că înțelegeți de ce!

Foto: www.fcpetrolul.ro