După victoria Rapidului în dauna Chiajnei și „amenințarea” lui ASU Poli că va câștiga la Miercurea Ciuc, pentru Petrolul, la Viitorul Pandurii Târgu Jiu, nu mai există decât o singură țintă: 3 puncte!

Dragos Trestioreanu -

După victoria Rapidului în dauna Chiajnei și „amenințarea” lui ASU Poli că va câștiga la Miercurea Ciuc, pentru Petrolul, la Viitorul Pandurii Târgu Jiu, nu mai există decât o singură țintă: 3 puncte!

Chiar dacă – deși în situația în care se aliniau „planetele” etapa trecută, adică să nu fi câștigat FC U 1948 Craiova în ultimul meci al etapei trecute, Petrolul ar fi devenit lider, cu, evident, condiția să câștige, și la limită, partida de acasă cu Farul – „lupii” au fost învinși de „marinari” și aruncați astfel în afara podiumului, ar fi putut ajunge pe locul al doilea, la finele rundei în curs. Firește, dacă se aliniau iar toate „planetele”! Pofta-n cui însă, deoarece vineri, 2 octombrie 2020, în deschiderea rundei a șasea, Rapidul a trecut de Concordia Chiajna, baza sportivă a FRF-ului, de la Buftea, purtându-le „noroc maxim” secundului Valentin Negru și jucătorilor săi, antrenorul principal Adrian Iencsi stând, ca într-o cușcă, la un spațiu oficial al CNF-ului, din cauza unei suspendări de ultim moment! Conduși cu 1-0 și 2-1, ultimul scor fiind consemnat și la finele primei reprize, Ionuț Voicu și coechipierii săi au făcut o remontadă neașteptată în mitanul secund, adjudecându-și cele trei puncte, după un incredibil 4-2! Astfel ținând cont că trupa oltenilor, lider la zi, cu 13 puncte, același punctaj avându-l și Rapid, acum, iar Petrolul a bifat, deocamdată, numai 9, este de la sine înțeles că mai mult de poziția a treia, și aceea, bineînțeles, în caz de succes, la orice scor, la Viitorul Pandurii Târgu Jiu, nu poate fi vorba. Dar, nici acel loc nu ar fi chiar sigur de adjudecat, chiar și după o victorie, fiindcă – dacă echipa de pe locul secund de dinaintea etapei a VI-a, ASU Poli Timișoara, o va învinge pe FK Csiksezereda, la Miercurea Ciuc, tot pe 3 octombrie, așa cum a „amenințat” în săptămâna jocului – tot în afara podiumului va rămâne formația găzarilor.

Nu se va schimba deloc ținta, adică victoria pentru Petrolul, fiindcă, în eventualitatea în care nu se vor bifa 3 puncte pe renovata arenă din Târgu Jiu, iar bănățenii vor scoate maximum la Ciuc, nu le va fi prea bine „lupilor”. Cu 9 sau 10 puncte în bilanțul parțial,  ei ar ajunge – în caz de victorii ale Craiovei lui Mititelu la Recea, și a „băieților în ghete”, în Ardeal – la o distanță de 4 sau 3 puncte față de Rapid, 7 sau 6 puncte, de FC U 1948, și 5 sau 4 puncte, de ASU Poli. Cum se dispută numai un tur al sezonului regular și se vor epuiza deja șase etape, rămânând de disputat numai 14 confruntări, situația ar fi mult cu mai greu de rezolvat de către găzari. Nu calificarea în play-off ar fi, desigur, în pericol, ci punctajul – nu se va mai înjumătăți – din această a doua fază a competiției. Deci, ce mai tura-vura, victorie cu orice preț în Gorj! O fi fost Flavius Stoican antrenor al Petrolului în turul precedentei ediții de campionat, dar nu va beneficia, cu siguranță, de toate detaliile despre Petrolul actual, pentru că este mult schimbat față de vremea când el era A1 al „lupilor”!

Ca și la Reșița, o altă deplasare lungă, de fapt și mai lungă, acum, președintele executiv Costel Lazăr, cu sprijinul material al partenerului finanțator, Veolia România, i-a trimis pe „galben-albaștri” la fața locului cu două zile mai înainte de primul meci netelevizat al lor în Liga a II-a, după edițiile 2018-2019 și 2019-2020 și cinci meciuri din actuala, preluate integral. De consemnat că nu a fost luat la Târgu Jiu, de data aceasta, Antoniu Manolache, eliminat în repriza secundă a partidei pierdute pe teren propriu cu Dunărea Călărași, însă Jhon Steven Mondragón Dosman (foto sus, în text) – cel care cred că s-a pus deja la punct cu pregătirea fizică! – sau, de ce nu?, chiar Marian Fernando Huja (foto jos, în text) ar putea fi un bun de înlocuitor al jucătorului „under”. Asta mai ales că Valentin Țicu și Mario Bratu, ceilalți „underi” impuși de regulament, au fost titulari obișnuiți. Cum Petrolul poate evolua cu doi „sub”, atunci, în defensivă, Manolache merge înlocuit de un fotbalist senior. Altfel, revine, tot după o eliminare și tot grație unui cumul de cartonașe, Valentin Balint (foto, la titlu). A fost luat la Târgu Jiu, în premieră absolută în lotul de seniori, un fost component din sezonul trecut al Petrolului „U 17”, atacantul Leonard Iovu, autor al două goluri în meciul pierdut la FCSB „U 19”, scor: 3-5, duminica trecută. Ar mai rămâne de văzut dacă Armando Vajushi, cel mai bun petrolist în primele cinci runde, s-a refăcut din punct de vedere fizic, după accidentarea musculară suferită pe finalul jocului cu Dunărea, în care a fost obligat să facă… figurație în ultimul sfert de oră! Lotul este bun; astfel încât mai rămâne ca și Viorel Moldovan să fie mai inspirat cu schimbările, decât a făcut-o la duelul pierdut în fața Călărașiului.

Adversara de sâmbătă, 3 octombrie, 11.00, ora etapei, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, nu mai este la fel de puternică precum a fost în sezonul anterior. L-a pierdut pe golgheterul Vlad Rusu, trecut la o altă echipă din L2. Fostul petrolist din sezonul 2015-2016 a îngroșat, din 12 septembrie, lista cu achiziții a a formației Turris-Oltul Turnu Măgurele. În locul lui, ca titular, este în prezent un atacant tânăr și talentat, cu instincte de marcator, Daniel-George Paraschiv. Un vârf de atac pe care îl remarcasem atunci când înscria în poarta… Petrolului, ca apărător al culorilor roș-albastre ale Luceafărului Oradea, atât la Ploiești, pe „Ilie Oană”, cât și la Sânmartin! În rest, jucători obișnuiți de L2 și chiar L3, mai cunoscut fiind un alt atacant, Alexandru Bădăuță. Per total, un efectiv care nu ar trebui să-i pună probleme de niciun fel Petrolului, nici măcar pe terenul care arată mai degrabă a… pârloagă!

Comisia Centrală de Arbitraj a delegat în Gorj o brigadă condusă de către un central din vecini, craioveanul Viorel-Nicușor Flueran, un mai obișnuit cavaler al fluierului la meciurile din L2 ale Petrolului, acesta urmând a fi asistat de către concitadinul Cristian Daniel Ilinca și de reșițeanul Răzvan Constantin Nistoran, rezervă fiind Ionela Alina Peșu, tot din Craiova. În schimb, brigada de arbitri îl va avea drept observator pe un oficial deplasat tocmai de la București, Andrei Ioniță, iar organizatorii – pe Cristian Petropulos (președintele AJF Alba), din  Alba Iulia, și el un mai obișnuit al partidelor „lupilor”. În altă ordine idei, Ionuț Pană – ofițerul de presă al clubului găzarilor – a reușit să obțină toate aprobările necesare pentru ca suporterii „lupilor” să nu rateze acest meci al favoriților, Cristian Chircă, operatorul video, urmând a aduce în casele fanilor imaginile disputei cu Viitorul Pandurii, pe canalul de Youtube al Petrolului, pe care se poate intra dând click pe https://www.youtube.com/channel/UCFMeC0fsIT3Copfpx1dwcpg.

Foto: Ionuț CĂRBUREANU și www.fcpetrolul.ro