Un ploieștean – campion mondial cu selecționata de minifotbal a României, după o finală de infarct desfășurată în emiratul Ras al Khaimah! Gabriel Dumitrașcu a trecut prin emoții mari la executarea loviturilor de departajare!

Dragos Trestioreanu -

Un ploieștean – campion mondial cu selecționata de minifotbal a României, după o finală de infarct desfășurată în emiratul Ras al Khaimah! Gabriel Dumitrașcu a trecut prin emoții mari la executarea loviturilor de departajare!

O competiție (poate) mai puțin urmărită de iubitorii sportului din țara noastră a ajuns să atragă neașteptat de mult, odată cu mediatizarea din plin a rezultatelor excelente ale echipei naționale de minifotbal a României, la Cupa Mondială 2023. O competiție găzduită de cel mai mic emirat din EAU, nordicul Ras al Khaimah. Înainte de finala cu Kazahstan, titlul mondial era singurul trofeu care le lipsea din CV internaționalilor de minifotbal autohtoni, pregătiți de selecționerul Virgil Bejenaru. Sextupli campioni europeni, tricolorii visau, desigur, și la titlul mondial.

Crezând – și luptând, totodată – până în ceasul al 12-lea în șansa lor și oferind astfel un exemplu de a nu se renunța niciodată la un vis al marii performanțe, Daniel Nițu (ales „cel mai bun echipier de la CM”), Marius Balogh (câștigătorul trofeului de golgheter al CM) și ceilalți coechipieri ai lor au reușit să se impune la loviturile de departajare, în finala de infarct bifată în compania Kazahstanului. Asta spre fericirea câtorva sute de compatrioți (foto jos) rezidenți în zona arabă. Părtaș la marele succes a fost și un ploieștean, Gabriel Dumitrașcu (foto, la titlu, al doilea de la stânga, în rândul din față). El este și jucător în sportul rege, în Liga a III-a, la CS Păulești, și va împlini 23 de ani, marți, 7 septembrie 2023. Ploieșteanul este și cel mai tânăr component al echipei naționale de minifotbal a României, proaspăta campioană mondială. Cea care le-a lăsat în urmă pe mai sus-precizata Kazahstan, în finală, și pe Ungaria, învinsa din semifinale.

Gabi  face parte și dintr-o echipă obișnuită, adesea, cu trofeele din Liga de Minifotbal Prahova. Este vorba despre Chedra TAX Ploiești, fostă Chedra TAX Doel Pan. De altfel, în competițiile organizate de LMF Prahova evoluează mulți fotbaliști din Liga A Prahova sau de mai jos, dar și din al treilea eșalon național, precum Gabriel Dumitrașcu. Cel din urmă a fost purtătorul echipamentului cu numărul 2, la Cupa Mondială, și singurul prahovean prezent la întrecerile de la Ras al Khaimah. Aproape de a deveni decisiv la loviturile de departajare, numai lipsa de experiență și emoțiile l-au privat să aducă, el însuși, victoria pentru titlul mondial! Șutul său, de la 7 metri (de la aceasta este distanța de la care se execută penaltiul, la minifotbal) a fost parat de către unul dintre portarii kazacilor. Din fericire, ulterior, adversarii au mai ratat și a patra lovitură de departajare, iar Marius Covaci a transformat precis, punând punct unui serial de 30 de asemenea lovituri!

România a câștigat, la general, cu 14-13, în timpul regulamentar fiind 2-2 (0-1), scor rămas nemodificat și după cele două reprize prelungiri, iar la loviturile de departajare: 12-11. Finala a fost, realmente, una de infarct, Kazahstanul conducând cu 1-0, la pauză, grație unui autogol și, apoi, chiar cu 2-0, după o eroare mare, la centrul terenului. Când mai erau două minute (foto sus, în text) din timpul de joc inițial (2 x 25 minute), s-a intervenit din camera VAR, în care a fost văzut un penalti, scăpat de arbitri de la marginile terenului. S-a acordat lovitura de la „7 metri” cuvenită și s-a redus scorul de către golgheterul Balogh (numărul 15). Tot el a egalat fantastic, 2-2, în al doilea și ultimul minut de prelungire (foto sus, în text, cu momentul șutului)!

Astfel încât, România a rămas în cărțile luptei pentru titlu, același Balogh transformând, la loviturile de departajare, și de la „punctul cu var”, unul vopsit pe terenul cu iarbă sintetică! Finalul prelungirilor s-a jucat „la siguranță”, ambele echipe nemaiforțând și evitând, drept urmare, să scape trofeul, din cauza unei greșeli de ultim moment. Astfel, au amânat decizia pe loviturile de departajare. Ceea ce s-a și întâmplat, până la urmă. Finala WMF Cup a fost decretată drept cea mai dramatică de până acum, de la Cupa Mondială. De subliniat că, din componența lotului devenit campion mondial, a făcut parte și bine cunoscutul ex-echipier al Oțelului Galați, Politehnicii Timișoara și Stelei București, fost mijlocaș la închidere și internațional în fotbalul jucat pe teren mare, Alexandru Bourceanu. Acesta se retrăsese de câțiva ani din activitatea principală a lui!

S-au ratat, parcă într-o serie fără de sfârșit, patru „penaltiuri” de către Kazahstan, respectiv trei, de România. Printre care, și cel al lui Gabriel Dumitrașcu, mai sus-amintit, execuția lui, apărată de portarul advers, venind după cea de-a treia ratare a adversarilor. Însă, după și cea de-a patra a kazacilor, Covaci nu a mai irosit șansa și a marcat la colțul din dreapta al buturilor celui de-al doilea goal-keeper al oponenților din finală, rămas unicul apărător al buturilor. Asta deoarece celălalt – care primise un cartonaș galben, atunci când a provocat acel „7 metri” despre care am scris mai sus – a fost eliminat pentru un al doilea „galben”, din cauza gesturilor provocatoare la adresa unuia dintre executanții loviturilor de departajare.

Astfel, excentricul portar – vezi gesturile sale de la „penaltiuri” – a văzut „roșu” și a ieșit definitiv din joc. A fost și o lovitură emoțională pentru echipierii Kazahstanului, căci în rest apărătorul respectiv al buturilor a făcut un meci de apreciat, nu el primind golurile din timpul regulamentar de joc. Într-un moment în care sportul românesc, aproape indiferent de ramură, este la un nivel scăzut, succesul jucătorilor de minifotbal aleși pentru a juca sub tricolor – care au bifat numai două remize după 50 de minute de joc, iar în rest victorii, până în finală – a venit precum o gură de oxigen, așa cum „spunea”, cândva, limba de lemn! Bravo, ROMÂNIA!

Foto: www.prosport.ro, www.oradesibiu.ro, www.gsp.ro și www.playsport.ro