Echipele mai valoroase se califică întotdeauna: Flamurtari – Petrolul 1-3

Redactia -

Echipele mai valoroase se califică întotdeauna: Flamurtari – Petrolul 1-3

Fără chiar să fi rupt norii pe micuța arenă din Vlora, port la Marea Adriatică, „lupii” (foto sus; www.fcpetrolul.ro) nu au dat emoții decât maximum 90 de secunde – adică din momentul în care Flamurtari a deschis scorul și până a fost egalată – în returul din Albania al turului II preliminar din Europa League. Petrolul – cu un Mutu mai aproape de ceea ce se așteaptă de la el, cu un tandem de mijlocași centrali stăpân pe deplin pe joc, Hoban – de Lucas, cu Nepomuceno ștergând câte ceva din impresia neplăcută lăsată la Cluj, în Cupa Ligii, și mai ales cu mereu același încântător Teixeira – a tranșat și a doua manșă a „dublei” cu o formație care i-a fost clar inferioară valoric, per ansamblu. Dacă, la Ploiești, a fost 2-0, în deplasare s-a marcat de trei ori, dar s-a și primit un gol, în fapt primul al întâlnirii. A fost un meci nici prea-prea, nici foarte-foarte, dar ocaziile de gol – mult mai multe decât pe arena Ilie Oană. A mai existat și o eroare gravă de arbitraj, în minutul 17, atunci când arbitrul slovac Jan Valașek a ignorat un fault clar, în careul mic al lui Kuqi asupra mijlocașului de bandă stângă portughez, care încerca să scape din „cleștele” incluzându-l și pe portarul Ilion Lika. Centralul a lăsat aiurea jocul să curgă, enervându-l la culme pe antrenorul oaspeților, Răzvan Lucescu, cel care nu s-a sfiit la final – în sincronul acordat reporterului Elsion Vaso, de la „DigiSport”, un… albanez stabilit de la vârsta de 10 ani în România – să acuze lipsa de reacție a cavalerului fluierului. De altfel, și unul dintre asistenții compatrioți ai lui Valașek, Peter Chladek, a fost cam cu „capul în nori” la un ofsaid clar al gazdelor, într-o fază ce se anunța foarte pericloasă pentru buturile lui Pecanha, portar brazilian care a greșit și el în minutul 6, făcându-i cadou o minge lui Shehaj, pasa celui din urmă nefiind însă exploatată cu succes de către Telushi. Însă, ocaziile mai mari de gol le-au avut tot ploieștenii, pe rând, Tamuz, Mutu, Nepomuceno și Fanchone trecând pe lângă șansa de a lămuri calificarea mult mai devreme. Și când te joci cu ocaziile, te mai și arzi, așa cum s-a întâmplat atunci când același Telushi a aruncat perfect peste apărarea „galben-albaștrilor” o minge urmărită de micuțul Lena (37), scăpat de lângă Geraldo, macedoneanul trimițând, cu capul, de la 8 metri în colțul din dreapta al porții adverse! Speranțe de numai un minut și jumătate, pentru că, la primul atac al oaspeților, Mutu a pasat în urmă, iar Teixeira a preluat și a șutat, în cross, de pe linia careului mare, învingându-l pe portarul albanez. Odată egalat scorul, nu se mai punea problema echipei ce urma să se califice, fiind greu să-i marchezi Petrolului trei goluri, fără să aibă vreo reacție potrivită.

Galeria_Petrolului_la_Vlora_fcpetrolul.ro_micaÎn partea a doua a jocului, jucătorii lui Ernest Gjoka au început să termine, ca și la Ploiești, „benzina”, încet-încet, dar adversarii au părut până spre final mulțumiți cu scorul de pe tabela… inexistentă, după cum scrie, pe www.fcpetrolul.ro, ofițerul de presă al găzarilor, Cristian Notaru. Când se părea că partida se îndreaptă spre o remiză, noua apariție din echipa albanezilor, masivul fundaș central brazilian Douglas Mendes, i-a pasat riscant lui Gerxho, la marginea suprafeței de pedeapsă, Pablo de Lucas (83) – abil – a „înțepat” dibaci balonul, a mai făcut doi pași și l-a executat, cu calm și eleganță, pe Ilion Lika, de la 8 metri, din poziție aproape centrală. Imediat, play-makerul spaniol a rupt-o la fugă – parcă dorind să-și… smulgă tricoul de pe el! – spre zona în care se afla galeria petroliștilor (foto mijloc; www.fcpetrolul.ro), arătându-le, mândru, fanilor stema clubului. Deși deja câștigători, „lupii” au oferit, în minutul 90, o mostră de contraatac remarcabilă, Priso pornind din propriul teren, trecând în jumătatea adversă și având două alternative – pe dreapta, Mutu, iar pe stânga, Albin și, puțin mai lateral, Teixeira. Camerunezul a optat fericit, pnetru că uruguyanul l-a deschis, apoi, perfect pe lusitan, care, altruist, i-a pus o minge de gol, în dreptul punctului cu var, inițiatorului contraatacului. Și așa s-a terminat un meci aflat totuși, în majoritatea timpului, la discreția Petrolului, învingătoare finalmente cu 3-1 (1-1). Singurul necaz a fost accidentarea lui Fanchone, care a acuzat probleme musculare și a cerut imediat să fie înlocuit, semn că trei meciuri la rând au lăsat urme serioase în numai șapte zile, francezul – foarte bun în ofensivă, dar ceva mai modest în apărare – bifând până atunci 255 de minute, plus prelungiri! Rămâne de văzut dacă va putea fi recuperat măcar până la turul cu Viktoria Plzen, din turul III preliminar, de joi, 31 iulie 2014, de la Ploiești, ce va fi transmis live tot de „DigiSport 1”.

FLAMURTARI: I. Lika 5.5 – Arberi 5.5, Kuqi 5.5, Douglas Mendes 5, Mici 6 – Zeqiri (cpt) 5.5 – Muzaka 6 (86 – Meto), Lena 7, Telushi 6.5 (62 – Gerxho 5), G. Lika 5.5 – Shehaj 6 (68 – Licaj 5). Antrenor: Ernest Gjoka.

PETROLUL: Pecanha 6.5 – Alcenat 7, Geraldo 6.5, Gerson 6.5, Fanchone 7 (76 Beța) – Hoban 7, Pablo de Lucas 8 – Nepomuceno 6.5 (59 – Priso 7.5), Ad. Mutu (cpt) 7, Teixeira 8.5 – Tamuz 6.5 (72 – Albin 6.5). Antrenor: Răzvan Lucescu.

Au arbitrat: Jan Valașek 5 – Tomas Vorel 7 și Peter Chladek 6 (toți din Slovacia).

Arbitru de rezervă: Mario Vlk (Slovacia).

Delegat UEFA: Tobias Wolf (Germania)

Observator pentru arbitraj: Victor Mintoff (Malta).

Cartonașe galbene: Zeqiri (47), Nepomuceno (60), Mici (66).

Marius_Nicolae_Daniel_Capra_Alexandru_Crangu_si_Matei_Lucescu_la_Vlora_la_antrenamentul_oficial_fcpetrolul.roLa meciul de la Vlora, alături de patronul Daniel Capră (foto, al doilea de la stânga, lângă managerul sportiv Marius Nicolae; www.fcpetrolul.ro) și directorul executiv Alexandru Crângu (foto, al dlilea de la dreapta), s-a aflat, pentru prima oară la un meci din străinătate al Petrolului, și fiul tehnicianului Răzvan Lucescu, Matei (foto, primul din dreapta), aflată în vacanță, înainte de a se întoarce în Olanda, unde-și face studiile. Juniorul i-a purtat noroc… „Juniorului”, semn că trebuie să meargă pe 7 august și la Plzen, la returul cu Viktoria! Galeria Petrolului a fost în mare vervă, ca și ceilalți fani ai „lupilor” deplasați în Albania, ploieștenii simțindu-se ca acasă, la o partidă la care au asistat circa 7.000 de spectatori. La final, Lucescu jr. a declarat: „Jocul ar fi fost mult mai uşor dacă, la 0-0, s-ar fi acordat acel 11 metri. A fost clar! Cred că, atunci, totul era clar. Aşa, am fost nevoiţi să ne luptăm pentru fiecare minge. E important că ne-am calificat cu două victorii. Întotdeauna, meciurile din tururile preliminare sunt complicate. Mereu, partidele dintre români şi albanezi au fost crâncene. Ne gândim la partida tur cu Viktoria Plzen, dar mai înainte la cea de la Brașov, din campionat. Nu avem ca obiectiv calificarea în grupele Europa League, dar e normal că ne dorim mult acest lucru. Nu vor fi meciuri simple, însă. Va conta foarte mult cum vom fi la cel din Cehia, cum vom arăta în acel moment”.