Echipele mari se salvează și în ultimul minut, iar apoi înving! Petrolul – FC Vaslui 4-2, după prelungiri

Redactia -

Echipele mari se salvează și în ultimul minut, iar apoi înving! Petrolul – FC Vaslui 4-2, după prelungiri

Peluza galeriei e goală. Ultrașii își anunțaseră cu zi înaintea meciului dintre echipa lor favorită, Petrolul, și FC Vaslui, din sferturile de finală ale Cupei României-Timișoreana, intenția de a intra în arena Ilie Oană în minutul 10. Ca protest la abuzurile la adresa celor purtând marca jandarmilor din București. „DOMNEȘTI, PLOIEȘTI, PUNGEȘTI… ROMÂNIA, UNDE EȘTI?” – au lăsat scris negru pe allb, cu litere de-o șchioapă, ultrașii, în lipsa lor, pe un banner mare, la baza peluzei. Începe imnul „lupilor” la stația de amplificare. Pare ireal fără băieții și fetele din cele două peluze. Se termină ultima notă și din tribuna a II-a răsună cântecele galeriei, de parcă peluza s-a mutat acolo! Tot din acel spațiu, după un „România, stat polițienesc!”, se aude sacadat… 5, 4, 3, 2, 1. Și imediat apoi, ce mai freamăt, ce mai zbucium, ultrașii de adună cu toții! Toți pentru unul, Petrolul, unul pentru toți! Teixeira anunțase deja că deținătoarea Cupei României nu vrea să lase trofeul din mână, emoționându-l pe portarul longilin al moldovenilor. Timpul trece, ocaziile „galben-albaștrilor” –  și ele. Din nimic, „buldozerul” Temwanjera scapă pe stânga, Geraldo e ca un… Mini Morris pe lângă el, fotbalistul din Zimbabwe se poticnește, dar mai are puterea să trimită în spate „gazelei” Sănmărtean. Iar de la el, te puteai aștepta la orice, adică și la o centrare, pe care o urmăresc trei jucători – Bornescu, Antal și Celeban, fundașul-golgheter polonez, căruia Vasluiul trebuie să-i comande deja statuie, trimițând cu arma lui letală, capul, direct sub bară! Era minutul 27 și din tot stadionul străbate strigătul de luptă: HAI PETROLUL! Toți pentru unul, unul pentru toți! Hoban, Walter Fernandez, Albin amenință poarta din fața peluzei în care ultrașii dau dat în clocot. Și vine faza din minutul 37, cu internaționalul uruguayan pasând ca în manuale pentru șutul pe sus al lui Younes, Cerniauskas voleibalează mingea în față și Walter Fernandez bifează, de la 8 metri, pe respingere, primul său gol în echipamentul Petrolului. Uff! Au trecut emoțiile! Oare? Tunisianul este aproape de un nou assist, dar Benga ajunge cu o fracțiune de secundă prea târziu. Gata, arbitrul finalei de pe 1 iunie 2013, Cristi Balaj, trimite combatantele la vestiare pentru un strop de căldură, aidoma celei din tribune și peluze, fiindcă la nivelul ierbii totul e ca și înghețat!

Începe din nou încleștarea, după 15 minute de odihnă. Vasluiul ripostează prin ce știe mai bine – faza fixă, dar fundașul stânga de meserie, pus să joace… mijlocaș dreapta, Sălăgeanu, nu mai ghicește coluțul scurt al lui Jovic, ca duminică, ci înalță zmeul. Petrolul este mai bună, careul lui Cerniauskas îi arde pe fundașii lui Ciobotariu la ocaziile lui Younes, Teixeira și Hoban. Cel poreclit Cerne are însă noroc. Dar până când? Vine însă o altă lovitură de teatru: Sănmărtean bate un corner, de pe stânga, la prima bară, în „6 metri”, iar Celeban le arată tuturor că le știe și cu piciorul, mai câștigând un duel cu lipsitul de reacție portar al ploieștenilor. Deja, gluma se îngroșa. Petrolul mai avea 20 de minute la dispoziție să împingă măcar meciul în prelungiri. A urmat o sarabandă de oportunități mari. Albin, Teixeira și Camara nu au avut Fortuna de partea lor. Balaj îi spune în cască rezervei George Rădulescu să arate tabela, fixată pe cifra mare roșie 4. 240 de secunde de speranță. Trec 60, mai trec încă tot atâtea… Se scoate Cupa din vitrină? Nu, echipele mari – iar Petrolul este! – se salvează și în ceasul al 12-lea. Boudjemaa – frumoasă revenire pe gazon! – execută un corner la 8 metri, în centru, e și… Bornescu pe acolo, dar cel mai bun mijlocaș român al anului 2013, recent premiat de către jurnaliști și sindicatul fotbaliștilor, Hoban, se înalță și lovește mingea cu capul, trimițând-o în pământ, acolo de unde se duce glonț lângă bara din dreapta, spre disperarea balticului sărit la fotografie, inutil. Era minutul 93 și din nou egalitate, 2-2! Ciobotariu e disperat, le arată tuturor ceasul, neștiind la cine să mai protesteze. Mai erau, de fapt, de jucat încă vreo 90 de secunde. Căci, pe „Ilie Oană” nu e ca în „Ghencea” să ții meciul până… marchează Steaua! Prelungiri și întrebarea cum vor rezista jucătorii care au făcut presing 90 de minute în fața campioanei en-titre? Răspuns prompt: Geraldo (99) pune latul, după o lovitură de colț al lui Teixeira, de pe stânga, deviată spre colțul lung, iar Romario (foto, cu numărul 52; www.prosport.ro) înscrie golul meciului, în minutul 103, lansând un trasor viclean în vinclul stâng, de la 22 metri, după o acțiune a lui Teixeira și o pasă a lui Camara. Jocurile sunt făcute! Aproape de final, Camara putea să spargă ghinionul ineficacității sale în tricoul Petrolului și s-o pună de un 5-2, după o combinație a elitiștilor Teixeira și Albin. A fost, până la urmă, 4-2 (1-1; 2-2; 4-2) și Petrolul așteaptă să vadă cine îi iese în cale, în „dubla” din semifinale, dintre Astra Giurgiu, Dinamo și – aproape sigur – Steaua. Cupa României este însă în mâini bune la Ploiești. „Lupii” și-au făcut mâna în competiția KO. Îl fac ei, nu sunt doborâți!

PETROLUL: Bornescu 5.5 – Alcenat 6.5, Geraldo (cpt) 7, Benga 6.5 (73 – Camara 6.5), Guilherme 6.5 – Romario 8, Hoban 9 – Walter Fernandez 7 (71 – Boudjemaa 7.5), Albin 7, Teixeira 7.5 – Younes 6.5 (82 – Pablo de Lucas 6.5). Antrenor: Cosmin Contra.

FC VASLUI: Cerniauskas 5.5 – Celeban 9, Prahic 5,5, Cordoș 5.5, Mușat 5 (72 – Ortiz 5) – Caue 5.5, Madson 6 – Sălăgeanu 5.5, Antal 6.5, Sănmărtean (cpt) 7.5 (88 – Pătulea 5.5) – Temwanjera 6.5 (106 – Balaur). Antrenor: Liviu Ciobotariu.

Au arbitrat: Cristian Pavel Balaj 7 (Baia Mare) – Valentin Avram 7.5 (București) și Vladimir Urzică 7.5 (Piatra Neamț).

Arbitru de rezervă: George Rădulescu (București).

Observatori: Paul Cazan, pentru joc, și Corneliu Fecioru, pentru arbitraj (ambii din București).

Cartonașe galbene: Teixeira (17), Caue (22), Prahic (33), Younes (48), Guilherme (79).

Pe arena Ilie Oană, totul e absolut superb: atmosfera creată de suporteri, au fost aproape 10.000 la sub 0 grade Celsius, gazonul – excelent pentru vremea de afară -, sincronizarea perfectă dintre fani și favoriți, impresionant fiind momentul din clipele dinaintea fluierului de start, când tot stadionul îi scanda numele lui Hoban, la anunțul premiului acestuia, iar salvatorul de la final ul celor 90 de minute regulamentare, mulțumea cu aplauze asistenței. Nu a fost de mirare, în acest context, nici declarația tehnicianului oaspeților, care a spus că „sunt supărat şi dezamăgit. Am ratat ocazia de a juca o semifinală. Nu sunt supărat însă pe jucători, care au depus un efort mare. În minutul 93, s-au năruit speranţele noastre. A fost o lipsă de concentrare. Petrolul a intrat în prelungiri şi apoi a fost mai bună. Are un public extraordinar, care cânta în minutul 90, la 2-1 pentru adversari. Fantastic, unicat! Am pierdut pe o greşeală, ăsta este fotbalul. Nu cred că am pierdut meciul din cauza arbitrului”! Omologul petrolist, descătușat de presiune, a zis: „Mi-a dat emoţii meciul, pentru că am trăit periculos. FC Vaslui e o echipă pragmatică. S-a făcut dreptate însă, Petrolul a fost echipa mai bună. Am căutat golul cu insistenţă, am avut ocazii. Îmi felicit jucătorii, au făcut două meciuri extraordinare, cu Steaua şi Vasluiul, într-un interval de doar trei zile. Au înţeles ce vreau de la ei. Va fi greu să ajungem în finală, vom avea un adversar dificil în faza următoare. Publicul merită un trofeu în acest sezon. Noi suntem alături de fani, sunt importanţi pentru noi”! Iar suporterii au făcut din nou spectacol la scenp deschisă, bannerele mai numeroase ca niciodată și cu mesaje bine țintite – de unde or mai fi avut timp, răbdare și putere, după episodul Domnești? – succedându-se cu viteza luminii și făcându-se ingenios legătura de la o peluză la alta. Jos pălăria!