Economii fără compromisuri? Se poate, iată cum
Vlad Preda -
Economiile pot fi de folos într-o mulţime de situaţii. Fie că vrei să ai o plasă de siguranţă, fie că ai anumite obiective financiare pe care vrei să le atingi mai uşor, banii economisiţi sunt întotdeauna o idee bună şi un simbol la educaţiei financiare. Chiar dacă poate părea dificil să economiseşti lunar, trebuie să ştii că există mici soluţii ce aduc rezultate mari.
Iată câteva soluţii prin care poţi să economiseşti fără compromisuri majore:
Ia în considerare surse alternative de energie
Când te gândeşti să economiseşti bani, e bine să ai în vedere atât viitorul apropiat, cât şi cel îndepărtat. De-a lungul anilor, plăteşti sume considerabile de bani pe întreţinerea casei, de la facturi şi până la reparaţii. Ei bine, sursele alternative de energie îţi pot micşora facturile, iar în timp, te pot scăpa de o groază de cheltuieli.
Cea mai bună investiţie pe care o poţi face pentru a reduce costurile energie sunt panourile fotovolatice sau panourile solare. Acestea sunt mai populare că niciodată, atât pentru că ajută la economisirea de bani, cât şi datorită impactului scăzut asupra mediului înconjurător. În ziua de azi, există o mulţime de kituri de panouri fotovoltaice din care poţi alege. Chiar şi cei ce locuiesc la bloc se pot bucura de beneficiile panourilor fotovoltaice, dacă fac demersurile necesare alături de asociaţia de proprietari.
În afară de panouri fotovoltaice, mai poţi lua în considerare şi instalarea unei pompe de căldură.
Încearcă meal prep
Obişnuieşti să cheltui bani pe mese în oraş, comanzi des cu livrare acasă sau cumperi semipreparate din supermarketuri? Astfel de obiceiuri nu doar îţi golesc conturile, ci pot dăuna şi sănătăţii pe termen lung. O alimentaţie echilibrată sta la baza unui stil de viaţă sănătos, iar cea mai bună metodă de a mânca bine este să îţi prepari chiar tu mâncarea.
Meal prep se referă la pregătirea mai multor mese în avans, fie pentru o zi întreagă, fie pentru câteva zile. Acest obicei te va ajuta să mănânci sănătos, dar şi să cheltui mai puţini bani.
Optează pentru ingrediente fresh, cu preţuri prietenoase, precum carnea slabă, orezul, cartofii, legumele, soia sau lintea.
Axează-te pe alimente de bază
O listă de cumpărături simplă, cu alimente de bază, te va ajuta să ai o dietă echilibrată, dar şi să laşi mai puţini bani la supermarket. Nu ai nevoie de alimente ultraprocesate, dulciuri cu zahăr adăugat, sucuri acidulate sau produse exotice ca să mănânci bine. De asemenea, nu ai nevoie de prea multe cumpărături. Achiziţionează întotdeauna o cantitate de mâncare adecvată nevoilor familiei tale, atât pentru binele buzunarului tău, cât şi pentru a preveni risipă alimentară.
Alimentele de bază îţi oferă de cele mai multe ori nutrienţii de care ai nevoie, la preţuri avantajoase. Este vorba despre cereale integrale, orez, cartofi, legume şi fructe de sezon, leguminoase, lactate şi carne slabă. Mai poţi adăuga pe lista nuci, seminţe, grăsimi de calitate, precum uleiul presat la rece şi ouă.
Cumpără vintage
În era consumerismului, cumpărăturile se transforma dintr-o necesitate într-un hobby, o modalitate de relaxare sau chiar o terapie. În realitate, shoppingul în exces nu îţi va aduce prea multe beneficii, dimpotrivă. Vei cheltui o mulţime de bani, fără a obţine satisfacţie reală, pe termen lung şi te vei trezi cu o mulţime de haine sau obiecte de care nu ai nevoie.
Ca să contribui mai puţin la dezvoltarea consumerismului, să protejezi mediul înconjurător şi propriul buzunar, da o şansă cumpărăturilor vintage sau second hand. Achiziţionează haine, electronice, decoraţiuni sau chiar mobilier vintage ori la mâna a doua ca să economiseşti bani şi fă-o doar atunci când ai cu adevărat nevoie de ceva.
Foloseşte trucurile de mai sus ca să economiseşti pas cu pas, fără să faci compromisuri majore. Găteşte mai mult acasă, cu ingrediente hrănitoare, alege să cumperi articole vintage şi interesează-te despre sursele alternative de energie.