Мы не можем любить тебя (Nu putem să vă iubim…)

Daniel Dimache -

Îi provoacă.  Îi deranjează. Îi doare. Da, pe ruşi îi doare poziţia României faţă de statul rus, în ciuda atitudinii superioare pe care o afişează permanent, de superputere care ne-ar putea ocupa în 8 ore, după cum sună declaraţiile lor belicoase din ultima vreme. Am văzut o trupă rock care a încercat să facă, vineri seară, pe scena Ploieştiului, propagandă limbii ruse şi s-a ales cu o tăcere mormântală, nicidecum cu ovaţii şi like-uri, cum s-ar fi aşteptat şi doar pentru că se numeşte Carla’s Dreams şi e idolatrizată nu s-a ales cu valul de înjurături şi huiduieli pe care-l simţeam plutind în aer. A fost semn că nimeni nu-i poate face pe tinerii noştri, viitorul ţării, să iubească limba rusă, pentru că mai înainte de ritmuri rock la modă, de universalii Tolstoi şi Puşkin, limba rusă îi reprezintă pe cei care au pus cizma sovietică, care au smuls (doar) Basarabia, Bucovina, Herţa, Bugeacul, Insula Şerpilor, în planurile lor de a face din întreaga Românie- Republica Socialistă Sovietică Federativă România, a celor care au umplut de cruci româneşti câmpurile de luptă din Crimeea, Stalingrad, Cotul Donului din Al Doilea Război Mondial, a celor care au furat tezaurul românesc – Cloşca cu puii de aur.

Deunăzi, Ambasada rusă la Bucureşti a reacţionat la un clip video din campania pentru recuperarea patrimoniului naţional, printre care şi sculptura lui Brâncuşi – Cuminţenia Pământului. Spotul se intitulează „Ultimul Tren”, şi apar în el inclusiv Stalin şi soldaţii Armatei Roşii care iau cu ei tezaurul României.

„Ambasada se alătură acţiunii şi aduce o contribuţie financiară modestă la fondul comun creat în acest scop”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Ambasadei, după ce a donat în batjocură 100 de euro. Nu s-au mulţumit cu atât, şi au lansat în replică un spot în care ni se spune cum ei ruşii/sovieticii au luptat alături de armata română în cele două conflagraţii mondiale şi cum s-a reconstruit România economic şi social cu ajutorul Uniunii Sovietice. Concluzia videoclipului: „Copiii trebuie să înveţe istoria adevarată. România trebuie să-şi recupereze valorile”.

Ei, bine, aici e problema dragilor noştri „tovarăşi”, că ne-am recuperat istoria, pe care comunismul vostru ne-a ascuns-o 45 de ani. Şi copiii noştri au aflat cum ne-aţi fost „alături”, trădându-ne în Primul Război Mondial şi cum ne-aţi târât împreună cu nemţii în cel de-al doilea, obligându-ne să luptăm, şi cu voi, şi cu ei, apoi, după ce aţi împărţit ţara împreună. Şi cei mai tineri ştiu cum aţi „reconstruit” România, timp de două decenii, luându-ne cu japca, despăgubiri de război, bogăţiile naturale, aţi umplut galerii de mine dezefectate cu ţiţeiul românesc, aţi luat mâncarea, aţi cărat fabrici întregi, până la ultimul şurub. Aşa că faceţi bine şi aduceţi înapoi tezaurul pe care Lenin şi Stalin au pus labele lor comuniste, iar alţii de după ei le ţin putin tot acolo şi luaţi-vă suta de euro înapoi. Lăsaţi-i pe copiii noştri în pace şi, înţelegeţi-ne, orice aţi face, oricât de „tovarăşi” v-aţi da, noi, românii, de la mic, la mare, nu putem să vă iubim…