1 Mai, mârlanii şi seminţele

Mihai Ciobanu -

Am ieşit ieri cu familia în poate singurul parc din zona Ploieştiului în care merită să mergi, adică cel de la Bucov. 

În bătrânul parc Bucov, nu în noul Parc Municipal Vest în care, după cum bine ştim, nu ai un copac unde să te adăpăsteşti la umbră, nu ai de unde cumpăra o sticlă de apă sau o îngheţată, iar băncile, cele câteva – ce tâmpenie! – nu au spătar. De ce să stai rezemat,nu? Şi să nu uităm de „lacul de agrement” care n-are nicio formă şi niciun Dumnezeu. E o mare băltoacă ovală, cu malurile acoperite cu pietriş, că betonul era scump. Ce o fi în capul celor care au proiectat şi aprobat aşa ceva nu pot afla decât medicii neurologi, DNA-ul sau… Stephen Hawking, după ce o descoperi ce se află în găurile negre din spaţiu. 

Publicitate

Dar să revenim la plimbarea din parcul Bucov, mai exact din Grădina Zoo, descriindu-vă două scene cât se poate de reale, lămuritoare şi care nu mai au nevoie de niciun comentariu. 

Scena 1: Trei indivizi: soţul, soţia şi copilul; mers agale, întinşi pe toată aleea ca nu cumva să treacă cineva printre ei; dotaţi cu câte o pungă de seminţe din care ronţăiau de zor; ce se întâmpla cu cojile? desigur… erau scuipate cu sictir pe alee. 

Scena 2: Cuşca maimuţelor: înăuntru – babuini, afară – homo sapiens; maimuţele se jucau, se certau, mâncau, alergau; doar una stătea liniştită într-un colţ şi părea că nu bagă pe nimeni în seamă; a stat nemişcată chiar şi atunci când un individ, încercând să-i arate fiului său „cum face maimuţa”, arunca cu pietricele prin gard, încercând să nimerească bietul mamifer. 

De ce avem parte de asemenea scene? De ce trebuie să suportăm astfel de indivizi fără ca nimeni să-i tragă de mânecuţă, să le dea o mătură cu care să cureţe cojile de seminţe pe care le scuipă pe jos şi pe urmă şi o amendă bună? Nu ştim. Cert e că în toată plimbarea prin parc nu am văzut nici măcar un poliţist. 
Aceste scene nu sunt singulare: la scara blocurilor, în staţiile de autobuz, în parcurile din cartiere, în locurile de joacă pentru copii, vezi aceiaşi mâncători de seminţe şi băutori de bere la doză, mârlani de toate vârstele şi sexele care se urcă cu picioarele pe bănci, rup leagănele, scupă coji în stânga şi în dreapta, aruncă peturi şi doze te miri unde. Repet, unde e Poliţia Locală? Unde-s amenzile? Că de ruşine, educaţie sau bun simţ nu mai are rost să vorbim…